Last news in Fakti

11 Юли, 2014 18:53 2 124 0

Румен Петков: Организира се грабеж в енергетиката

  • румен петков-
  • бобева-
  • организира се-
  • грабеж-
  • пир-
  • чума-
  • тец марица изток 2

Вицепремиерът Бобева не е уведомена за готвен проекто - меморандум

Румен Петков: Организира се грабеж в енергетиката - 1
Снимка: БТА

Имаме един много тежък проблем и той трябва да бъде чут и разбран от обществото, и да се поиска публичност. Това е грабежът, който се организира в енергетиката. Това каза Румен Петков от АБВ в предаването „Лице в лице“ на бТВ.

„Готви се на 15-ти подписването на меморандум с „Мини Марица-изток“ 2, в който „Мариците“ ще заплатят 22 милиона евро, които се мотаят от 2012-2013 година. Успоредно с това ще се откажат от претенциите за забавяне и за качество и успоредно с това този меморандум е в нарушение и на българското, и на европейското законодателство, като освен всичко друго „Олаф“ е подготвил в окончателния си доклад от 2011 година искане България да върне сумата от 7,5 милиона евро, която ни е отпусната като безвъзмездна помощ“, допълни Румен Петков и заключи: „ Ако журналистите пропуснете това, това означава, че всички сме съучастници

Факти.бг първи алармира за готвения проекто - меморандум вчера. Днес отправихме въпрос към вицепремиера Даниела Бобева дали е вярно, че се готви подписване на меморандум между „Марица Изток 2” и китайската фирма „Джъдзян Джеда Инсигма Груп Ко” през следващата седмица, с който българската страна ще бъде задължена да изплати близо 45 милиона лева за 85 дни.

Г-жа Бобева заяви: „Не зная нищо по този въпрос. Поне към мен не са се обръщали от китайска страна, нито от министерство на икономиката и енергетиката. Това, което знам е, че по – скоро текат преговори с „AES – 3 C Марица Изток 1” за уреждане на техните задължения и за бъдещата либерализация, т.е. има някакъв диалог, но за този конкретен случай ще проверя и ще ви кажа”, обеща вицепремиерът. 

В следобедните часове Факти.бг изпрати идентични въпроси към г-жа Бобева и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на които очакваме отговори, надяваме се в началото на другата седмица. Ето и въпросите:

Вярно ли е, че ще бъде подписан меморандум между „Марица Изток 2” и китайската фирма „Джъдзян Джеда Инсигма Груп Ко” през следващата седмица?
По проекта за меморандума е видно, че българската фирма, ще трябва да заплати 45 милиона лева в рамките на 85 дни. Ако това е така, няма ли да затрудни изключително много това „Марица Изток 2”, чийто сметки са блокирани в КТБ и няма пари за заплати?
Какво налага все пак тази спешност на подписването?

Припомняме, че меморандумът  се случва в един доста труден момент за „Марица Изток 2”. Споразумението идва в момент, в който „Марица Изток 2” е в изключително затруднено положение, тъй като търси спешно финансова институция, която да предостави кредит за оборотни средства под формата на овърдрафт. ТЕЦ-ът е поискал да получи заем от 20 млн. лева, като той ще бъде върнат за 9 месеца. Покани за преговори са изпратени директно към 5 от големите финансови институции в страната, е записано в обявлението на централата. От държавната ТЕЦ изтъкват, че се налага спешно да търсят нов кредит, защото компанията има два блокирани заема в Корпоративна търговска банка. Именно заради невъзможността да използва средствата, централата няма свободни пари в момента да изплаща заплатите на 2500 служителите, както и да се разплаща с контрагентите си. От ТЕЦ-а обясняват, че с блокирането на двата кредита в КТБ, които са за общо 30 млн. лева, централата не може да извършва нормално функциите си и няма „бързоликвидни средства".

Факти.бг ще продължи случая и очакваме отговори от вицепремира Бобева и министърът на икономиката Драгомир Стойнев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА