Last news in Fakti

5 Декември, 2014 16:56 1 221 1

Иван Искров: Депозитите от „Виктория“ достъпни на 12 декември

  • иван искров-
  • виктория-
  • банки-
  • бнб

Банките заслужават поздравления за положителните резултати

Вложителите от банка „Виктория“ ще имат достъп до депозитите си на 12 декември. Това обяви в реч по случай Деня на банкера – 6 декември гуверньорът на БНБ Иван Искров.

Според него казусът КТБ в крайна сметка е приключил с ефективното прилагане на законовите норми. Като причина за бавната реакция Искров посочи липсата на голяма част от документацията и на законови възможности за бързо преструктуриране на КТБ.

С изключение на кризата “КТБ”, банковата система приключва годината с отлични показатели, отбеляза гуверньорът на БНБ.

Банките заслужават поздравления за положителните резултати, които секторът постигна на фона на една твърде неблагоприятна пазарна, медийна и политическа среда през 2014 г. Едновременно с това нека използваме равносметката за отиващата си година като отправна точка за размисъл за предизвикателствата, които може би ни предстоят.

Отминаващата година се оказа една от най-трудните за банковата система на България от времето на голямата криза през 1996-1997 г. досега. Причините за това бяха няколко, като условно бих ги разделил на две групи.

В първата група попадат всички онези предизвикателства през 2014 г., които съвсем не бяха неочаквани. Тях сме коментирали и в предишни години.

Например оправдаха се прогнозите, че и тази година няма да има ускорение на икономическия растеж в страната. Това възпрепятстваше едно по-осезаемо подобрение в качеството на банковите активи. Съответно търсенето на кредити от предприятия и домакинства остана слабо. Така за поредна година рентабилността на банките бе потисната, а възможностите им за доход от кредитиране, т.е. от основната им дейност, останаха ограничени.

Очаквани бяха и задачите, свързани с въвеждането в българското законодателство на Директивата за капиталовите изисквания и Регламента за капиталовите изисквания, приети през 2013 г. от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Миналата година по това време в моето изявление пред Вас определих това като своеобразна „надзорна революция“ и най-голямата еднократна промяна в нашата надзорна рамка през последните повече от 15 години. В началото на годината бяха приети изменения в Закона за кредитните институции и в подзаконовата нормативна база, включително като отпаднаха няколко ключови наредби на БНБ, сред които и Наредба № 9, която уреждаше специфичните провизии за кредитен риск. На мястото на заделените преди това специфични провизии банките извършиха допълнителни счетоводни провизии по Международните стандарти за финансова отчетност, които намалиха балансовата стойност на кредитите с просрочие над 90 дни.

Доказателство за това е поведението на вложителите, които продължиха да поверяват своите спестявания на банките - въпреки на моменти безотговорното публично говорене спрямо банковия сектор и неспиращите публични атаки срещу БНБ. Само депозитите на домакинствата нарастнаха с 2.8 млрд. лева (7.8%) на годишна база до октомври, като тези депозити вече надхвърлят размера от май (последния месец преди поставянето под специален надзор на КТБ и ТБ „Виктория“). Това ясно говори за възстановеното доверие в системата.

Освен това банковата система е на път да приключи годината с отлични показатели за капиталова адекватност и ликвидност. Казвам банкова система, имайки предвид всички банки, без КТБ и ТБ „Виктория“. Към септември коефициентът на общата капиталова адекватност възлиза на 22.16%, а само съотношението на капитала от първи ред е 19.91% (припомням, че въведените на ниво ЕС разпоредби на новото Базелско споразумение за капитала, известно като „Базел ІІІ”, изискват съответно обща капиталова адекватност от 8% и коефициент на капитала от първи ред от 6%). Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в банковата система достига 29.75% към октомври.

През 2014 г. продължи стабилизирането на дела на необслужваните експозиции с просрочие над 90 дни. В края на октомври т.г. на ниво система тяхната балансова стойност е 10.62% от балансовата стойност на кредитния портфейл на системата (т.е. практически колкото към края на 2013 г., когато техният дял беше 10.28%). Балансовият дял на необслужваните експозиции отразява вече провизирания риск, чрез вече извършените обезценки. Самото равнище на провизираност е високо, като до октомври банковият сектор е заделил общо 5.6 млрд. лв. провизии под формата на обезценки съгласно Международните стандарти за финансова отчетност.

Банковата система продължава да генерира печалба, която е източник за допълнителна капитализация и по този начин представлява резерв за поддържане на стабилността. Очакваме секторът да приключи 2014 г. с положителен финансов резултат в размер около 700 млн. лв. (т.е. над миналогодишния).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    0 0 Отговор
    Ах тая муцунка от снимката и тези блуждаещи очи.... а каква точилка има:))) крадльо.