Last news in Fakti

8 Април, 2015 12:10 2 280 7

НЕК се договори с американските централи

  • нек-
  • американски централи-
  • споразумения-
  • "контур глобал марица изток 3"-
  • тец "ей и ес марица изток 1"

Уестингхаус са добре дошли в България като стратегически инвеститори, отбеляза премиерът Бойко Борисов

НЕК се договори с американските централи - 1
Снимки: МИЕ

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Споразумяхме се да бъде постигнато намаление на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК има задължение да изкупува в рамките целия срок на договорите. Общото намаление, което успяхме да договорим е 30 % и по двата договора, отбеляза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя определи документът като сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори, отбеляза Теменужка Петкова.

Тя пресметна, че общият ефект за НЕК до изтичането на тези договори е около 1 млрд. лв. или приблизително около 100 млн. лв. на година.

Новите договорености регламентират намаляване на цената за разполагаемост по двата договора общо с 31% - 17% за ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и 14% за ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“, без да се увеличава техният срок. От своя страна НЕК се ангажира да изплати изцяло просрочените си задължения към двете централи в размер на общо 700 млн. лв. Постигнатият компромис се счита за прецедент в българската енергетика.

„Днешният ден е много важен за енергийния отрасъл, тъй като вече близо две години се говори за необходимостта от преразглеждане на договорите, но досега това не беше направено. Радвам се, че нашият екип успя да постигне тези споразумения, които ще съдействат за намаляване на финансовия дефицит в системата“, каза след подписването министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че договорените промени няма да доведат до намаление на цената на електроенергията, а ще позволят стабилизиране на НЕК.

Радвам се, че бях очевидец на подписването на това споразумение. Това каза посланикът на САЩ у нас Марси Рийс след подписването на споразуменията за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Документите бяха подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков, главен търговски директор на "ЕЙ И ЕС България" и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“.

"Уестингхаус" са добре дошли в България като стратегически инвеститори, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Споразумението, което постигнахме, е много добро за България и е един добър компромис, коментира изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли.

Имахме виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите, заяви президентът на бизнес звено на ЕЙ и ЕС Хулиан Небреда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hul

    0 0 Отговор
    Защо някой друг ни държи националните богатства?Цената ще е висока щом някой отчита милиарди печалба и тези пари излизат от българската икономика!!! Това е най-голямото престъпление на прехода !!!

    Коментиран от #4

  • 2 Stefcho

    0 0 Отговор
    "Имахме виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите..."
    Е, сега сме Швейкария на Балканите
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Хайде на еФтиния ток, пет лева килото, без ГМО...
  • 4 Пенчо Драгоев тролейбусен шофьор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "hul":

    1- 17%+14% не прави 31% , а някъде около 15% в зависимост от разликата в мощностите на централите. Проценти не се събират - справка 4ти клас.

    2- ТЕЦ 2 (държавния) продава 1MWh на 75-81лв има го в сайта. Колко стана цената на американските ТЕЦ-ове след НАМАЛЕНИЕТОООО
  • 5 разбирач

    0 0 Отговор
    българия беше бустан - ееех, какви дини имаше:) карпузи,карпузи:)
    и вече 25 години е крива нива с тък там ТИКВИ, управлявани от кратунки:) кухи кратунки израстъчета:) а аз чакам дини:) 'де ги? - няма ги изядоха ги(геноцид) а другите дини ги изнесоха(гурбетчиите) ... може да я обрисувам бг картинката и с локва, блато, ама най си е крива нива с тиквоци:) прайте с'а тиквеник:P и муцайте таз' гадория...
  • 6 По делата ще съдим

    0 1 Отговор
    Е, каква излиза тя сега – че от страните в ЕС точно на България Русия продава най-скъпия газ. Нещо повече - саботира всеки плах наш опит да се освободим от нейния газов монопол. В същото време САЩ ни дава на дело рамо, понижавайки с 30% цената на електроенергията от Американските ТЕЦ-ове.
    За сведение на нашите рубладжии, които се крият зад етикета русофили, аналогични действия не са изключение в политико-исторически план. Русия винаги е била против обединението на България и след нашето Съединението дава рамо на Сърбия да ни нападне в Сръбско-Българска война, а по-късно през 1914 г. - на Сърбия, Гърция и Румъния да отворят Втора Балканска война и да разпокъсат новоосвободената българска земя. За разлика от Русия, единствено САЩ през 1919 г. на Парижката конференция, на която е приет гибелния и унизителен за нас Ньойски договор, се противопоставя на домогванията на Сърбия и Гърция да присвоят значителна част от територията на днешна западна и южна България. Нещо повече, президентът на САЩ Уилсън до последно настоява да се зачита при следвоенното устройство прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите и да се запази южната българска граница по линията Мидия-Родосто !
  • 7 име

    1 0 Отговор
    Преди намалението ТЕЦ 3-Контур Глобал - продаваше под 90 лв. , а ТЕЦ 1 - АЕS под 135 лв. ... за справка най-евтиния ток от ВЕИ централи е от вятър в порядъка 140-160 лв. , а на соларните направо не ми се говори 400-800 лв. , а сега ми кажи кой изтоква системата , А ?