Last news in Fakti

4 Юни, 2015 15:16 1 197 3

НЕК: Стоварват ни нови 1,8 млрд. лв. разходи

  • нек-
  • кевр-
  • ток-
  • бита

Близо 1,8 млрд. лв. некомпенсирани разходи ще се натрупат в НЕК, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КВЕР) приеме в края на месеца предложения от самата нея доклад за цените на електроенергията.

Това заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Дупката от 1,8 млрд. лв. идват от недокомпенсирани пера, като изкупуване на енергията от ВЕИ централи (170 млн. лв.), непризнати разходи за заплати (17 млн. лв.), недокомпенсирани разходи от минали периоди в размер на над 900 млн. лв. и други.

В доклада на НЕК за сектор "Електроенергетика" е приета цена на свобoден пазaр 73 лева за mw/h, а в този за "Топлоенергетиката" е 65 лева, посочи Илиев. По думите му, само заради разминаването в квотите, НЕК ще е на загуба от около 170 000 000 лева.

Петър Илиев призова енергийният регулатор да посочи, как тази разходи да бъдат компенсирани. По думите му това трябва да стане с участието на всички участници на пазара, включително и крайните клиенти.

Общественото обсъждане по темата ще се проведе на 10 юни, а окончателното решение ще бъде взето 30 юни на закрито заседание на комисията.

„3 млрд. лева не е дефицитът на НЕК, това са задълженията. Тук са включени и „Цанков камък” и АЕЦ „Белене” в тези 3 млрд. лева", уточни директорът на НЕК.

„Тарифният дефицит на НЕК е около 900 млн. лева”, заяви Петър Илиев. Той припомни, че тарифният дефицит са цените, по които НЕК купува и продава.

„Цените да бъдат такива или така да бъде преразпределен микса, че цените за населението да бъдат да бъдат поносими и нормални", коментира той. Илиев подчерта, че не е променил решението си за увеличаване цената на електроенергията. „Смятам, че досегашната цена от 125 лева за мегават/час е напълно нормална пазарна цена, която може да бъде постигната”, каза още Петър Илиев.

По предварителна информация поскъпването на тока за битовите потребители на регулирания пазар трябва да е средно с 1,99 на сто. Най-голямо се очаква увеличението да е за клиентите на Енерго-Про - 3,64 на сто, а най-малко за обслужваните от EVN - 1,22%. Регулаторът предлага 1,54 на сто увеличение на цената за абонатите на ЧЕЗ.

Очаква се крайните цени на електроенергията на регулирания пазар, да станат ясни в края на месеца, а от 1 юли да влязат в сила.

Състоянието на ЕСО е добро. Ще излезем по предварителни данни на печалба за 2014 година, заяви пред журналисти изпълнителният директор на Електроенергиен Системен Оператор ЕАД (ЕСО) Иван Йотов.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) е категорично против очаквания от 1 юли ръст на цена „задължения към обществото“, която е част от цената на тока.

От организацията отбелязват, че няма да могат да поемат и един лев ръст от сегашните нива на цена "задължения към обществото" в размер 18,93 лв./Мвтч.

Според оповестен ценови доклад на страницата на регулатора от сегашните 18,93 лв. на мегаватчас таксата трябва да бъде увеличена до 40,21 лв. на мегаватчас, което представлява скок от 21,28 лв..

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Тези хора съвсем са се побъркали.Откакто се помня до сега не съм видял тока и водата да са поевтинявали!?!?,все нагоре и нагоре тия хора нямат наядане на пари,все не им стига все евтин им се вижда тока.ПИТАМ:ЗАЩО КАТО НА АТОМНАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА Е НАЙ ЕВТИН ТОКА,ЗАЩО ЗАТВОРИХТЕ БЛОКОВЕТЕ,ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ НАВИ,ЗАЩО ПРОДАДОХТЕ МАРИЦИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ,ЗАЩО ИЗОБЩО СЕ ЗАЕМАТЕ ДА ПРАВИТЕ НЕЩО КОЕТО КАКТО СЕ ВИЖДА НЕМОЖЕТЕ.като ви е слаб акъла махнете се от управлението на държавата бе ,да дойдат по кадърни от вас,продадохте всичко, сега туй няма ,онуй няма ,крадете като за световно срама нямате ли???Омръзнахте ни вече,.
  • 2 оже

    0 0 Отговор
    Само едно не мога да разбера...при такива загуби заплатите им последните 25 години са най високи в страната,говори се за по над 10 хиляди за средно управленско ниво!Само в държавна структура могат така на обратно на всякаква икономическа логика и дисциплина да се случват нещата и на никой да не му пука!
  • 3 барбалан

    0 0 Отговор
    Споко, НЕК сега ще се опита да ни ги стовари/разцъка тези 1.8 млрд на всички нас - моля се само дано наистина да са левчета, а не доларишки или ойро.