10 Юни, 2015 08:49 1 180 13

Справедливо поскъпване на тока от 1 юли

  • ток-
  • справедливо-
  • поскъпване

По равнопоставен начин са отчетени както интересите на ЕРП-тата, така и на гражданите

„Отчели сме по един равнопоставен начин както интереса на енергийните дружества, така и на българските граждани. Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна на цените в страната”. Това каза по bTV Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Той обеща справедливо поскъпване от 1 юли.

Той даде пример, че ако имаме сметка от 30 лв., то увеличението ще е около 0,40 ст.

Увеличението от над 3% за клиентите на „Енерго – Про” Иванов обясни с характера на мрежата и необходимостта от поддържането й и намалялото население в Североизточна България.

„Когато ние взимаме решенията, отчитаме три фактора: първо - трябва финансово да бъде оздравена НЕК, която се намираше в технически фалит, второ – да подготвим електроенергийния пазар за въвеждането на борсата и на трето място – да въведем справедливост в цените на тока”, обясни Иванов.

По думите му, до 30 юни тези, които са на свободния пазар, плащат добавка „Задължение към обществото” – 19 лв., а българските граждани, които са на регулирания пазар – плащат 52 лв. Според него това не е справедливо и за това въвеждат обща единна добавка „Задължение към обществото” от 40 лв.

Окончателно решение КЕВР ще вземе на 29 юни.

Предложението цените на тока за бита да се повишат средно с около 2 на сто от началото на юли ще бъде обсъдено днес в Комисията за енергийно и водно регулиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko

    0 0 Отговор
    Трябва да излезем час по скоро на протести.
    Не ви ли писна да ви е.ават и да ви обясняват, колко справедливо е да ви вдигнат отново цените и как нямало да се отрази на домакинството ви. Трябва да се организират протести масови и да се спре този произвол. Следващият път да си знаят и да не си правят изобщо устата.

    Коментиран от #9

  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Окончателното решение ще е да се прекратят всички договори с ЕРП-тата и така ще се реши въпросът веднъж за винаги.
    Крайно време е да се спре изнасянето на БВП на вън от ЕРП-тата и то не без подкрепата на крайно корумпирания политически "елит".
  • 3 попай

    0 0 Отговор
    който е подписвал договорите с ЕРП-тата той да плаща поскъпването на тока защото
    първо -народа не е длъжен да плаща дълговете на някой
    второ -като отиват на фалит да си намалят заплатите и другите разходи
    и трето писна ни от простотиите на КЕВР - защото те са служители на НЕК а не на народа
  • 4 Пацо

    0 0 Отговор
    "...и намалялото население в Североизточна България".
    Когато намаляват клиентите вдигаме цената на продукта за да запазим печалбата - това е класически пример за монополизъм, по учебника.
  • 5 сссс

    0 0 Отговор
    ей няма държава ..ся няма да развалят заробващите корупционни договори за вецовете подарени на американците ..и соларните паркове на герб ...ами ще на друсат да плащаме повече да попълним гоницата пред нек и да лапат мангизи герберастите и американците

    не волен сидеров ами хитлер само ще я измете тая пасмина крадлива
  • 6 Ник

    0 0 Отговор
    Проблема не е в ЕРП-тата! Проблема, е че системата се източва още през производителите на ел. енергията! Както виждате, и дума не става за предоговарянето на изкупните цени от ВЕИ-тата и Американските тецове. Нека припомня, че най- големия собственик на ВЕИ е Цветелина Бориславова, "която няма нищо общо с Борисов"! Всеки може да влезе в сайта на НЕК и БЕХ за да провери цената, на която се изкупува електроенергията.
    И Да! Твърдо съм за за протести!
  • 7 Джеръми Кларксън

    0 0 Отговор
    Значи, онзи ден се появи човек, който си потърси ток на свободния пазар, за да не плаща такса "общество" и веднага се усетиха, и я направиха по 40 лв и на свободен, и на регулиран пазар.

    Тук виждам, че сте споменали Бойко Борисов и Цветелина Бориславова. Ами, Георги Кадиев и жена му?! Крадат ни, както си искат. Да не би аз да прибрах милиона на Ахмед Доган от "Цанков камък"?!

    Явно не си струва да се стои в тази държава!
  • 8 царя

    0 0 Отговор
    И ся кво да ви кажем браво ли? Справедливо увеличение, за кой? Цената на тока вече стига тази в развитите държави, като Англия например, а заплатите тука са 10 пъти по ниски.
    Вдигайте тока още, че да вдигне народа и да си оправим държавата, и да не я оправим поне вас ще оправим със сигурност.
  • 9 аз

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "koko":

    ХА То ОВЦЕ на протест виждал ли си?
  • 10 тошибиян

    0 0 Отговор
    и как са от4етени мойите интереси като гражданин след като във вселената няма такова нещо да плащаш или 4аст от живота ти да принадлежи на корпорацийте който замърсяват и унищожават планетата за да може по тяхния на4ин да се върти ротора в централата и да има насо4ено движение на електрони ина4е казано ток?при положение 4е вселената е пълна с безплатна енергия?
  • 11 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Ако цопнеш жаба във вряла вода тя ще изскочи.
    Ако я сложиш в казан със студена вода и я загряваш
    постепенно, ще я свариш без тя да се усети,е този
    принцип използват управниците ни за да ни сготвят.
  • 12 Коко

    0 0 Отговор
    "Задължение към обществото" циганските сметки ли са ?!
  • 13 Анонимен

    0 0 Отговор
    Не,ЕРП-тата не са справедливи с тези високи цени на тока !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове