Last news in Fakti

11 Юни, 2015 09:11 1 714 8

Делян Добрев: Токът за бизнеса скача с 8-9%

  • ток-
  • делян добрев-
  • кевр-
  • цени-
  • бизнес

Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигават часа и отговаря на критериите за държавна помощ ще получи 85% отстъпка от зелената компонента

„Шок няма, не трябва да има и отлагане. Трябва от 1 юли цените да влязат в сила”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Делян Добрев, бивш енергиен министър и в момента председател на Комисията по енергетика.

Той отговори на индустриалците, които се притеснява, че увеличението на тока за тях ще е с 20%, а това ще доведе и до поскъпването на всички стоки и услуги.

„Увеличението за бизнеса не е 20%. В проценти то е по-малко от 10%, може би 8-9%”, пресметна Делян Добрев.

По думите му големите консуматори не плащат половината от компонентите. Още февруари е направен промяна в закона, която гласи, че индустрията е освободена от тази тежест.

„Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигават часа и отговаря на критериите за държавна помощ ще получи 85% отстъпка от зелената компонента”, обясни Делян Добрев.

Това по думите му означава, че ако една малка фурна използва над 10 гигават часа, тя може да влезе в условията за помощ и да получи отстъпка.

Добрев не е съгласен също и с твърдението, че малкият и среден бизнес, който ползва по-малко енергия, ще загине.

По думите му наредбата за увеличението на цените на тока от 1 юли трябва да е готова в понеделник.

Добрев прогнозира, че цената на електроенергията за големите консуматори ще се увеличи само с 1-2%. А тези, които консумират под 10 гигавата ток, ще плащат с 8-9 процента повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    0 0 Отговор
    Пълни парцали ... но всичко е до време.
  • 2 барбалан

    0 0 Отговор
    Както и да го смятат, с каквито и проценти да ни омайват, винаги народеца го отнася - или директно с цената на тока, или с по-високи цени на стоки и услуги, или със съкращения, лишения и свиване на други разходи... Иначе го гледам бат Дельо тази сутрин в ефира - загладил алаброса и готов за нови подвизи...
  • 3 Духлев

    0 0 Отговор
    дойдоха с духане и ще ги издухаме
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Раэвийте си бушоните эа 1 ден да "почувствате" какво е беэ ток и тогава ще се научите да го уважавате и най-вече да си го плащате редовно!
  • 5 на коня с оня

    0 0 Отговор
    само глада е по-силен от тока
  • 6 Шматков

    0 0 Отговор
    Увеличението на тока винаги се заплаща от крайния потребител.Бизнесът никога не е на загуба.Тея 8-9 % с които ни залъгват ще ги плати обикновенния редови потребител под формата на увеличени цени на потребителските стоки.........ИДВАТ ИЗБОРИ .... МНОГО ДОБРЕ СИ ПОМИСЛЕТЕ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ.

    Коментиран от #7

  • 7 Кумец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шматков":

    С какви избори ги плашиш комшо :))))....
    Тея само боя ги плаши и масовите протести и безредици.
    Ти с избори си тръгнал да плашиш :))))
    ===
    и за кой ще гласуваш? За БСП-БКП-ВОЛЕН? Еми нали пак същото бе комшо?!? Трябва ни ВЪНШНО ПРАВИТЕЛСТВО - това е единственото спасение за България. Да дойдат от ЕС хора и да ни управляват.
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Докато има бальци , ще има и тарикати да ги доят ! ОвСе сме си , оВси народ.......