Last news in Fakti

18 Юни, 2015 19:47 1 197 0

Австрия е инвеститор №1 в повечето балкански държави

  • виена-
  • австрия-
  • форум-
  • инвеститор-
  • западни балкани

„Преките чуждестранни инвестиции в Западните Балкани като процент от БВП са най-високи в Черна гора и България. Австрия е чуждестранен инвеститор № 2 в България и инвеститор №1 в повечето балкански държави”. Това стана ясно по време на конференция във Виена на тема: ”Инвестиции и регионално сътрудничество. Актуална ситуация и европейски  перспективи за Западните Балкани като част от целия регион „ организирана от Виенският икономически форум (VEF).  Форумът бе в партньорство с „ Цомокос Груп Интернационал” (Tsomokos Group International)  и с подкрепата на австрийските лотарии и казина (Casinos Austria).

135 български компании имат филиали в Австрия. През 90-те г. на 20 в. основно западни компании са имали централни офиси в алпийската република. 20 -25 години по-късно тенденцията се променя: все повече източно-европейски компании откриват тук офиси.

Във видеобръщение към участниците на еднодневната конференция еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан заяви:  „Продължаваме да работим за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и подкрепа за извършване на необходимите реформи с цел постигане на европейска перспектива. Необходими са инвестиции в инфраструктура и стратегически проекти, които да подобрят комуникацията между държавите от региона.Очакваме Втората конференция за Западните Балкани, която по инициатива на Ангела Меркел ще се състои на 27 август 2015 г. във Виена”, добави още еврокомисарят.

„Сътрудничеството на регионално ниво включва 3 главни приоритета: икономическо управление, което ще се погрижи за устойчивостта и стабилността в дългосрочен план, структурни реформи и продължение на съвместна работа на държавите от Западните Балкани.”, изтъкна  Бернадет Гирлинген, заместник-министър по въпросите на науката, развойната дейност и икономиката на Република Австрия. „Средства до 10 млрд.евро могат да се намерят за региона , но надеждни проекти от региона всеки още липсват”, посочи още тя.

„България активно работи за развитието на търговско-икономическото сътрудничество с държавите от Западните Балкани. Основното предизвикателство е преодоляване последствията от световната икономическа криза. Като основа за по-бързото регионално възстановяване са изграждането и модернизирането на транспортните и енергийните връзки, привличането на чуждестранни инвеститори, насърчаването на иновациите и предприемачеството в страните от Югоизточна Европа”, каза Любен Петров, зам-министър на икономиката:  Той посочи, че страната ни има програми за сътрудничество с всички съседни държави, чрез които насърчаваме развитието на добросъседски отношения и подпомагаме реалните бизнесконтакти.

„Стратегията на ЕС за Дунавския регион е инструмент за насърчаване на регионалните възможности за търговия и инвестиции. Като пример за успешни контакти в рамките на Стратегията зам-министърът посочи  „По пътя на римските императори”, „По пътя на виното” и „DanubeHike” – пешеходни маршрути по поречието на р.Дунав.

Газменд Тюрдю, заместник-генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC)-организацията, която е наследник на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, със седалище в Сараево  цитира годишна анкета, която играе ролята на балкански барометър,според която 2/ 3 от хората в Западните Балкани посочват, че най-големият проблем е безработицата, а доверието в правителствата в региона не е особено голямо. Анкетираните считат, че късметът и връзките в нашите географски ширини са по-важни от образованието. Бизнесът обаче е на обратното мнение: търговията между страните трябва да е висока, либерализацията да се засилва, както и сигурността на туристическия и хранително-вкусовия бранш .
800 хил. работни места са загубени заради световната криза в Западните Балкани. Планът 2020 г. предвижда да бъдат разкрити 1 млн. нови работни места в региона чрез различните инфраструктурни проекти. За 6-те страни от Западните Балкани се прогнозира икономически растеж от 3.6 % през 2016 г., за разлика от времето на кризата, когато е 1.7 % средно за тези държави.

Според Отмар Карас, заместник-председател на Европейския парламент (ЕП) евроинтеграцията на страните от Западните Балкани ще повиши сигурността в региона.” Членството в ЕС ще е ключов, стабилизиращ фактор”, посочи той в своето видеообръщение към участниците във форума. „Западните Балкани имат в лицето на ЕС важен партньор, тъй като 60% от износа им е предназначен за европейския пазар”, посочи още евродепутатът.

Във форума бяха представени правителствени и частни организации от 19 страни, сред които председателите на Агенциите за инвестиции на Австрия, Албания,  Босна и Херцеговина, Македония, Турция, Косово. Участваха и представители на висшия мениджмънт на водещи компании от региона на  Виенския икономически форум- от Адриатическо до Черно море.

Форумът завърши с  кръгла маса, посветена специално на Сърбия и нейното икономическо развитие по избрания път на държавата към Европа, както и обсъждането на конкретни проекти в Белград  и различни индустриални области, вкл. в автономната сръбска република Войводина.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА