Last news in Fakti

10 Юли, 2015 11:14 2 052 1

Кризата в Китай не е локално явление

  • китай-
  • борса-
  • криза-
  • локално-
  • явление
Кризата в Китай не е локално явление - 1
Снимки: АП/БТА

Кризата на фондовия пазар на Китай не може да се разглежда като явление с локален характер. Тя може да има много негативно влияние не само върху китайската, но и върху цялата световна икономика.

Подобно становище бе изразено от американски експерти, които коментираха резкия спад в стойността на ценните книжа на фондовите борси в Китай.

Един от основателите на инвестиционния посредник Bespoke Investment Group Пол Хики смята, че поради естеството на китайския фондов пазар, включително и поради неговата относителна изолация, както и спецификата на някои видове облигации и на състава на  аакционерите, събитията там едва ли ще се разпространят и в други страни.

По думите на експерта, тази "болест не може да се счита за инфекциозна", но не бива и да се подценява опасността.

"Можем да бъдем сигурни, че китайските акции "не са заразни", но ние сме загрижени за това, че икономическият растеж в страната ще спре," - казва Хики.

Ако развитието на втората по големина икономика в света спре, това ще има глобално влияние.

Това предупреждава още една важна инвестиционна компания - Choice Investment Management. Според тях в момента в центъра на вниманието е дълговата криза в Гърция, но много инвеститори и предприемачи в САЩ са наясно, че "най-важно е  да се следи развитието на Китай."

Независимо от това американските консултанти препоръчват на клиентите си да запазят спокойствие и да не предприемат някакви спешни мерки на пазара в САЩ заради събитията в Китай.

Международни експерти все още не знаят какви ще са последиците за световната икономика в следствие на спада на китайския фондов пазар. Това съобщи в четвъртък главният икономист на МВФ Оливие Бланшар във Вашингтон, който представи актуализирана оценка на състоянието и перспективите на световната икономика.

Отбелязвайки, че на фондовия пазар в Китай през последните години е бил доста раздут и сега "балонът се е спукал", той подчерта, че това определено "предизвиква безпокойство". Все още обаче "ние не знаем колко сериозни са последиците от тези събития", каза Бланшар.

Той припомни, че "капитализацията на фондовия пазар в Китай по отношение на БВП на страната е много по-ниска, отколкото, например, в Европейския съюз." Затова Фондът очаква, че спадът на борсата няма да се отрази силно върху ключови сектори на китайската икономика.

Бланшар каза също, че при анализа на състоянието на китайската икономика, "е важно да се имат предвид действията на властите."

Според актуализираната прогноза на фонда, икономическият растеж в Китай тази година ще бъде 6,8%, а през 2016 г. се очаква да се забави растежа, съответно до 6,3 и 6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СОМАТ

    0 0 Отговор
    икономическият растеж в Китай тази година ще бъде 6,8%, а през 2016 г. се очаква да се забави растежа, съответно до 6,3 и 6%. Икономическия "разтеж" на България е -0.02% /с отрицателен знак/
    като ще "нарасне" до -0.01%/ с отрицателен знак/. Горките китайци, само спадове отчитат!