Last news in Fakti

9 Юли, 2015 10:06 1 443 0

Хаотична търговия на борсата в Шанхай

  • китай-
  • борса-
  • пекин-
  • шанхай
Хаотична търговия на борсата в Шанхай - 1
Снимка: АП/БТА

Борсата в Шанхай май спря свободното падане, но хаотичната търговия продължава.

След спад от 3,6% в началото на търговията Shanghai Composite index успя да отбележи ръст от 1,4%. Положителният сигнал идва на фона на решението на регулаторните органи да забрани на големите инвеститори да продават своите акции. От друга страна държавната информационна агенция Синхуа заяви, че полицията разследва „подозрителни къси продажби“.

Регулаторните власти в Китай въведоха серия от нови мерки в опит да спрат обезценяването на акциите. От средата на юни загубите възлизат на 30%. Особено критично беше положението в сряда, когато индексът падна с 8,2%, а мнозина анализатори заговориха за „Черна сряда“, намеквайки за „Черния петък“ в САЩ, поставил началото на Великата депересия през 30-те години на миналия ХХ в.

В същото време най-малко 1300 китайски компании са спрели търговията с акциите си в опит да ограничат загубите.

Опасенията, че разгромът на китайските акции може сериозно да навреди на икономиката на страната и да се разпространи извън границите й, тласнаха S&P 500 под 200- дневната му пълзяща средна за пръв път от октомври насам и го отведоха на негативна територия за 2015.

Някои инвеститори се опасяват, че сътресенията в Китай в момента са по- голям риск от кризата в Гърция. Допълнителни спекулации внесе и кратката авария в електрозахранването на Уолстрийт.

Dow Jones се понижи в сряда с 261.49 пункта или 1,47% до 17 515.42, S&P 500 изгуби 34.65 пункта или 1,66% до 2 046.69, а Nasdaq спадна с 87.70 пункта или 1,75% до 4 909.76.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА