Last news in Fakti

4 Септември, 2015 14:01 1 354 0

БЕХ покани банки за заема от 650 млн. евро

  • теменужка петкова-
  • бех-
  • банки-
  • заема

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ е отправил покана за участие на банки в открит конкурс с предварителен подбор за избор на финансиращи институции по сделка за структуриране на заем в размер до 650 млн. евро. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти днес.

Задълженията на НЕК само към двете американски централи "Ей И Ес ЗС Марица изток 1" ЕООД и "Контур Глобал Марица изток 3" АД са близо 900 млн. лв.  Процедурата ще се развива около два месеца, като през този период задълженията вероятно ще нараснат.

Средствата от заема ще бъдат използвани за целево финансиране на НЕК ЕАД с цел във връзка с процеса по
предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия, задължения към други производители и за подобряване на ликвидността на холдинга.

Министърът на енергетиката заяви още по време на церемония по връчване на договори на 32 български общини и 9 малки и средни предприятия по програмата BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", че след изпълнението на мерки за енергийна ефективност и въвеждане на възобновяема енергия за отопление ще се реализират икономии от разходите за енергийни ресурси. По този начин спестеният финансов ресурс ще бъде насочен към други важни за общините дейности.  

На събитието присъстваха и посланикът на Кралство Норвегия в България г-жа Гюру Катерина Викьор, както и представители на Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия и офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Петкова благодари на партньорите от Норвегия и изрази увереност, че и през следващия програмен период страната ни отново ще работи успешно по проекти, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Подписаните договори с 32 български общини са на обща стойност 20,5 млн. лв. Средствата се разпределят по две мерки – едната за повишаване на енергийната ефективност – по нея безвъзмездната финансова помощ е над 11 млн. лв., а другата за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради – помощта е 9,4 млн. лв. Предвижда се в рамките на проектите да се извършат дейности по: рехабилитация и подмяна на отоплителни инсталации, газификация на детски градини, подобряване на енергийната ефективност в сградите, въвеждане на възобновяеми източници за отопление в общински сгради и други. Освен тези две схеми, насочени към обществените сгради, се предоставят и близо 3 млн. лв. на 9 малки и средни предприятия у нас за реализация на проекти за изграждане на инсталации за производство на горива от биомаса.

В две от общините ще се изпълняват проекти и по двете мерки – това са Столична община и община Мадан, подчерта Петкова. Тя каза още, че 17 от 34-те договора ще се изпълняват съвместно с норвежки фирми. „Разчитаме на богатия опит на норвежките партньори при реализацията на мерките за енергийна ефективност в обектите“, допълни енергийният министър.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова отпуснатите по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще се използват за реализиране на така важните зелени политики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА