Last news in Fakti

3 Ноември, 2015 13:24 1 792 0

Олег Дерипаска съди „Морган Стенли“

  • олег дерипаска-
  • иск-
  • морган стенли-
  • magna international

Руският олигарх настоява за близо $25 млн. обещетение за загубените си инвестиции в компанията Magna International

Олег Дерипаска съди „Морган Стенли“ - 1
Снимка: Wikipedia

Основният собственик в най-големия производител в света на алуминий „Русал“ Олег Дерипаска е подал във федералния съд на Манхатън иск срещу американската инвестиционна банка „Морган Стенли“. Руският олигарх претендира за обезщетение между $15 млн. и $25 млн., съобщава Блумбърг.

В иска Олег Дерипаска обвинява инвестиционната банка за загубата на своите инвестиции в канадския производител на автомобилни компоненти Magna International.

Адвокатът на руския олигарх твърди, че „Морган Стенли“ е използвала вътрешна информация, за да реализира печалби на борсата. Самата банка не е участвала в сделката на Олег Дерипаска с Magna International, но е получила информация за нея от BNP Paribas.

През 2007 г. компанията "Руски машини", която е част от холдинга на Олег Дерипаска "БазАл", придоби 20% от акциите в канадската Magna International за $1,5 млрд. Сделката стана благодарение на кредит от BNP Paribas като за неговото обезпечаване в залог бяха предоставени акции от канадската компания. През есента на 2008 г. руският олигарх продаде притежаваниете от него акции в канадската компания на банката-кредитор.

До тази стъпка се стигна след сриването на акциите на Magna International на фондовия пазар в разгара на световната икономическа криза.

По време на сделката Magna International реализираше редица проекти в Русия, в това число и за автомобил клас С съвместно с ОАО "АвтоВАЗ". В плановете на канадската компания влизаше и проект за строеж на завод за производството на автомобилни части в Санкт Петербург.

По темата работи и Венци Михайлов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА