Last news in Fakti

9 Януари, 2017 13:43 2 492 1

Разликата при бързите кредити в България и Македония

  • бърз кредит-
  • българия-
  • македония-
  • вноска

Неотложен ремонт, непланирани разходи, семейна почивка, пазаруване по време на големи разпродажби и намаления, непланирано забавяне на месечното възнаграждение са най-честите причини, поради които македонците прибягват до ипотечно кредитиране.

След направените предварителни анализи на потреблението на финансови услуги и потребителското поведение на населението в Македония, от Кредисимо решават да предложат подобни на българските продукти. Основната разлика е, че в Македония клиентите избират желаната сума и сами определят размер на вноската, която могат да отделят от месечния си бюджет. В България клиентите избират сами желаната сума и срока на кредита, като не могат сами да определят вноската, която се явява функция на избраната сума и срок за погасяване.

В зависимост от нуждите, сумите на заемите са различни. Средната стойност на кредитите, които вземат македонците възлиза на около 16 000 денара или 512 лева. Най-често срокът за връщане е в рамките на 6 - 8 месеца.

България е страна с Валутен борд за разлика от Македония. „При нас бордът е гаранция за финансова стабилност и икономическа предвидимост. Това са ключови предпоставки за развитие на всички форми на делова активност и възможност за икономически растеж. Секторът на бързите кредити е неделим, както от целия пазарен контекст, така и от финансовите услуги в тяхната цялост, а те са особено чувствителни към всякаква форма на несигурност и непредвидимост”, казва Георги Руков, ръководител „Международно бизнес развитие” на Кредисимо. Доколкото наличието на валутен борд способства за цялостното икономическо развитие, то той спомага и за динамичното развитие и на сектора на бързите кредити.

Към момента в Македония развитието на сектора е ограничено от високата безработица в страната, която по последни данни е около 25%.Същевременно, следствие на водената от Централната банка на Македония политика през последното десетилетие, валутният риск е сведен до минимални нива, което дава определена сигурност на бизнеса и възможност за българска експанзия на пазара за бързи кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    6 2 Отговор
    Бързите кредити - най-бързия начин бедните и финансово неграмотни да станат още по-бедни!