17 Октомври, 2024 17:33 871 43

Липсата на работна ръка – големият препъни камък на бизнеса у нас

  • българия-
  • работна сила-
  • сдружение за модерна търговия-
  • иван чернев

Необходимо е ускоряване процеса на издаване на визи на лица от трети държави, които желаят да работят в България

Липсата на работна ръка – големият препъни камък на бизнеса у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Липсата на кадри продължава да е основният проблем пред бизнеса у нас. Търговията е един от секторите, в които това се усеща най-силно през последните една-две години. Вносът на работна ръка не винаги е най-добрата рецепта за бранша, тъй като в повечето случаи се търсят продавач консултанти, а езиковата бариера е пречка. „За да назначим 6 човека от Узбекистан ни трябваха 6 месеца сили и енергия, за да започнат работа“, каза по време на второто издание на форума за модерна търговия More than Trade Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland. Според него, процесът по издаване на визи и цялата организация по приемането на чужденците на работа у нас може да бъде ускорен.

Демографската криза се задълбочава. Само за последните 10 години от България са си тръгнали 1.4 милиона души. Работната ръка е с 11% по-малко днес спрямо 2014 г. „В София имаме 16 магазина и търсим да назначим 200 души. Коства ни много сили и енергия, за да ги намерим. Не само заплатата е проблем. Търговията вече е целя екосистема. Не са само магазините. Имаме клиенти, екипи, общество. Клиентите имат все по-големи изисквания и няма разлика дали са в Брюксел или София. Търсят качеството – четат много повече, изисква много повече“, каза той.

Демографската криза е започнала още през 1961 г., каза по време на дискусията икономистът Красен Станчев. „1961 г. е последния естествен ръст на населението. Проблемът започва от тогава. От 1985 г. досега имаме винаги отрицателен прираст на населението и така ще бъде. Нищо не може да се направи“, заключи той.

Търговията на дребно е най-големия работодател в страната и е в ТОП 3 на секторите, които имат нужда от най-много работни места. Компаниите, които са членове на Асоциацията за модерна търговия, са и сред най-големите данъкоплатци, като осигуряват над средните заплати. „Време е да се погледне отговорно на сектора, тъй като е един от двигателите на икономиката и в България, и в Европа“, каза изпълнителният директор на сдружението Николай Вълканов. Той отправи пет послания:

  • Необходимо е стабилно правителство, въпреки, че не таим огромни надежди. Смятаме, че и служебното може да върши достатъчно много работа и да решава проблемите на бизнеса.
  • Необходима е по-голяма гъвкавост и улесняване достъпа на работници от трети държави. Тази мярка е непопулярна, но крайно наложителна в близко бъдеще, с оглед на огромния дефицит на работна ръка и очакванията той да се изостря в идните години.
  • Еднакъв контрол е прилагане на регулации за всички играчи на пазара. Това ще е от полза както за държавата, така и за потребителите.
  • Партньорство с институциите. Общият ни стремеж е към качествено законодателство. Това би позволило и едно по-плавно прилагане на много регулации, които идват от Брюксел.
  • Необходима е качествена инвестиционна среда, която ще свържем с унифицирано и облекчено прилагане на практиките на едни и същи институции по места.
  • Необходимо е да се обърне специално внимание и на инфраструктурната свързаност. В това отношение страната ни безнадеждно изостава през последните години. Цената, която се плаща от цялото общество е висока – губи се време, повишава се риска от инциденти и растат логистичните разходи.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    55 1 Отговор
    Това е същият бизнес, който смята че 1000 лв. или 500 евро минимална заплата са много за 8-часов работен ден.

    Коментиран от #32

  • 2 Притежател

    51 2 Отговор
    Вместо да насърчат българската майка да ражда деца, те щели да внасят хора от трети страни- разбирай араби негри, непалци и прочие.
    Лу дост и бе(зу)мие!

    Коментиран от #9, #38

  • 3 сектант

    8 6 Отговор
    Русия и Украйна загубиха войната
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 К.О.Т.а.р.А.К 🐱

    14 10 Отговор
    това не е проблем , това е еволюция..когато сте толкова тарикати ,децата ви вместо строители и миньори искат да бачкат в офис и да взимат многото пари-то ще плащат от многото пари дет взимат за майстор-строител ...
  • 6 честен ционист

    27 4 Отговор
    Идат 2 млн инженери и лекари от бившия сектор Газа. Те ще решат проблема.
  • 7 да де

    42 1 Отговор
    Аре стига парчета липсата на нормални заплати е големия препъни камък.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не е лудост

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "Притежател":

    Вноса на робове е напълно безплатен труд и мутрите само ше грабят...не са давали пари и време да създадат роба а тои идва направо наготово и могат да си го избират...мутрите не са инвестирали в нищо а само меткат 500 евро и роба копа ден и нощ и не роптае

    Коментиран от #13

  • 10 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    Робите отдавна за Евакуираха, за да са роби другаде със бонус Кинти! Робовладелците се усетиха, че нема матрял да им е роб за стотинки на територията вече! ХАХАХАХАХ
  • 11 българка

    26 4 Отговор
    Необходимо е тези, които изгризаха държавата до кокал, да се разкарат от политиката по един или друг или още по-друг начин. Но къде ти, с този народ, който не мисли по-далеч от корема си, нищо добро не ни чака.
  • 12 Павел пенев

    26 1 Отговор
    За какво ви е тази работна ръка като нямаме икономика, а бизнесмените са нашите престъпници от времето на социализма.
  • 13 честен ционист

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не е лудост":

    Заплатите на роба ще ги плащате всички вие със заемите от Световната Банка. Мутрите само ще са робовладелци. Представи си гербаджиите как ще си раздадат титли - лорд, сър, ефенди..
  • 14 Госъ

    32 0 Отговор
    Няма липса на работна ръка има липса на адекватни заплати другото е внушение за улесняване за издаване на работни визи за чужденци.. При нас узбекистанци назначиха на егати смешните заплати… Та това е цялата на работодателите ..
  • 15 Не търсят

    26 0 Отговор
    работна ръка. Търсят магарето Бенджамин, за никакви пари да им вика: "Мога и по-добре".
  • 16 Уса

    35 1 Отговор
    Направете заплатите европейски и ще имате работници.С тия смешни заплати думата "работник"звучи нръсно
  • 17 Пловдив

    22 0 Отговор
    Haли вкараха работници от третия свят, каквото и да значи това? И избягаха за нула време.
  • 18 смех

    21 0 Отговор
    вие представяте ли си американците каква услуга са ни направили като не ни дават визи, ако нямаше визи за америка никой нямаше да остане тук при тези "бизнесмени"
  • 19 Някой

    36 0 Отговор
    На кой бизнес? На тоя, дето реве че 1000 лв. минимална заплата била непоносима за тях? Малко му е на този бизнес - един читав работник няма да му остане. Да бачкат децата и любовниците на бизнесмените.

    Коментиран от #37

  • 20 ЧОЧО

    28 0 Отговор
    Защо от трети стани!Вземайте работници от ЕС. Нали сме един съюз,нека да ни помогнат.Да ама не.
  • 21 Гост

    24 1 Отговор
    В държавната и общинската администрация има безполезни хора колкото щеш.Населението в България намалява,но администрацията се увеличава.Съкратете излишните хрантутници.
  • 22 Ачо

    22 0 Отговор
    Проблема е и че тез бизнесмени дето търсят квалифицирана роботна ръка са надути пуяци. Аз от 4 месеца съм обявил че търся работа . Машинен инженер по всякакви енергетични машини и механизми, с 2 езика, изключителен опит и стаж,компютърна грамотност и???Нищо. Търсят домашни слуги,камериери , сервитьори,готвачи общи работници. Ами няма да стана такъв а те да търсят

    Коментиран от #34

  • 23 видял

    23 0 Отговор
    В магазин АЙКО в Бургас от 8 казахстанци останаха -0 .Всичките избягаха на запад и казаха ,че тука живота е много зле !!
  • 24 Бобо

    21 0 Отговор
    Къде ви е работната ръка бе ……идиоти, защо децата ни не са тук???
  • 25 Фактъ

    26 2 Отговор
    За 740 лв нето няма кой да ви ангарува , бе шмекери ! Затваряйте си магазините и бизнесите , няма кой да ви работи ! Защо се жалвате ? Без пари не става !

    Коментиран от #29

  • 26 Как

    27 0 Отговор
    Моят шеф преди 15 г казваше често : на който не му харесва заплатата да се маха . Десет други чакат за мястото. Сега 10 месеца търси шофьори и носачи.
  • 27 Гориил

    8 1 Отговор
    Скоро ще спрем да срещаме живи лекари и ще ни инструктират и преглеждат апарати. Вече съм виждал такъв автоматичен лекар на изложба в Русия. Той разговаря с вас професионално и отговаря на оплаквания и записва здравословни проблеми. След това роботът ще ви инструктира къде да седнете, какви дрехи да съблечете и как да задържите или отпуснете дъха си.
  • 28 Буха ха

    5 2 Отговор
    Мутрите искат да внасят боклуци от Китай, да ги продават на европейски цении да плащат непалски заплати.
  • 29 Халил

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Фактъ":

    От 740 извади 20 % ДДС което си е данък върху всичко което като краен потребител не си връщаш. Менкат и си връщат прекупвачите , но накрая потребяваш стока и услуги с реална стойност труд един месец за под 600 Лева . Колкото да се смята ,че си жив за да отидеш докато ти издържи организма на работа ,но и транспорт за да отидеш ,та какво ядеш и какви лекарства или медицинска грижа за останалите около 500 лв. Плащаш тока и водата и телефона и какво остана за храна ? Около 300-350 лв. По 10 лв на ден за три хранения ?? Едни дрехи колко време ги носиш и от всичко по 1 Евр. са вероятно. Друг е въпроса защо потомствено безработни имат къщи палати и лимузини пред тях в забутани села и малки градове. Най-вероятно защото НЕ работят на "бизнесмени " с костюми от ТВ. Ние на нашите работодатели не им трябваме . Защото взехме да си търсим правата , а и то не може да се живее. Това казват -решили са и искат обаче избраните уж от унищожаваните да им направят по-лесно вкарването на роби. Когато тези вземат да им режат наглите зелки ,ще ревнат ,че няма държава.
  • 30 Тома

    7 0 Отговор
    Тогава защо работниците от Шри Ланка избягаха лятото само за един месец работа
  • 31 Леля Гошо

    3 3 Отговор
    Плащам 100 лева на ден на общаците плюс транспорт, не мога да намеря читави, обикновено ги гоня на втория ден, не стават за нищо
  • 32 Факти

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "бен Ходжа":

    1000лв.ама бруто!!!
  • 33 Гост

    10 0 Отговор
    Липсата на работна ръка е следствие от некадърен бизнес у нас. Помните ли, как още от 1990 г се научихте да викате на специалистите си ";Като не ти харесва да бачкаш за 200 лв, на портала чакат още десет за мястото ти?". Помните ли?
  • 34 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ачо":

    В България има ужасно мощна централизация на активите в столицата, която обезкървява останалата част на страната. Всичкият привлекателен бизнес и работни места с високи заплати се запазват за София, а мръсните производства с ниските заплати се избутват по другите градове.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БСП в Бунището

    9 2 Отговор
    С приличен английски средното заплаща е за 8 часа не високо квалифициран труд - 3 хиляди Евро ( шест хиляди лева ) месечно...Добре обзаведено жилище( стая) е между 600 и 800 евро като това включва всичко ( ток,вода,кабелна и т.н.) Храната е даже по евтина и от България,само цигари и алкохол са по- скъпи,което означава,че разполагаш с 2 хиляди евро( 4 хиляди лева ) месечно за себе си...Това е навсякъде в Европа.....Другари от Бизнеса - ще се наложи вие да сте продавач - консултанти в най- близко Бъдеще !!!!А до тогава терминал 2 не може да поеме заминаващите Българи...
  • 37 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Начинаещ бизнесмен в Германия: - тегли кредит, който ще погасява 20 години; наема база; купува техника; привлича кадърен персонал с добри заплати и схема за израстване във фирмата; плаща осигуровки на пълна заплата; пести от личните си разходи, за да изплаща вноските по заема, въвлича децата и семейството си в бизнеса, за да помагат и да се учат на труд и отговорности, пък дано някой ден поемат фирмата;
    Български бизнесмен: - тегли по-голям кредит от немеца, който смята да погаси за 5 години; преоборудва някакво мазе или в най-добрият случай гараж, където ще навре едни грешници да се бъхтят за минимална; набързо позакрепва старите машини, белким изцеди още нещо от тях; наема който намери срещу осигуровки на минимална, пък ще доплаща наръка, ако има печалба (познай!); купува си Мерцедес, а на жена си джип, да се шляйка из моловете с него (синковеца и щерката ще получат по едно беемве за бала, след което ще отидат за шест месеца на Бали, да си починат от лятната ваканция); крие данъци; забавя плащания; крие се от проверки; реве за субсидии от държавата, да му поддържала бизнеса, че той бил двигателят на иконимиката в страната; поръчва суровини за производството на вересия, но вечерта в кръчмата хвърля пачки по певицата; обвинява българите, че са мързеливи и само искат пари без да му благодарят, че имат работа.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Жйхдйк

    3 0 Отговор
    Работна ръка има ,ама тея господинчета искат да се работи без пари...всичката печалба да си я харчат те по курорти и острови
  • 40 Няма вярващи

    3 0 Отговор
    Работна ръка има, ако няма да обучат. Проблемът е , че чорбаджията изедник не иска да плаща. Или е във веригата за нелегалната миграция.
  • 41 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Нещо като го няма предлагаш по голяма цифра и хоп, воала имаш го !
  • 42 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    В краварските колонии е така.Свикавайте.
  • 43 Искат да плащат като на роби

    3 0 Отговор
    Робството свърши , а за новото трябва да плащате повече на стражарите !