Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 11:38 2 198 0

Основните проблеми при подбор на служители

  • работа-
  • интервю-
  • hr
Основните проблеми при подбор на служители - 1
Снимка: Shutterstock

Елена Костова-Василева е следващият участник в проекта на Human Capital Store „Кандидатите споделят”. Елена ни разказа за това как и доколко се подготвят HR специалистите за събеседването с кандидатите и какви въпроси задават. Подобно и на предишни наши събеседници, споделя, че се забелязва негативната практика да се засягат твърде много въпроси от личен характер, което създава усещане у кандидата за нарушаване на личното му пространство.

Прави впечатление и задаването на еднакви или почти идентични по смисъл въпроси, формулирани по различен начин, което кара интервюирания да се чувства некомфортно и се създава у него усещането за липса на чуваемост.

Неефективната комуникация, липсата на подготовка и индивидуален подход към всеки кандидат, е една от честите причини да се наемат неподходящи кандидати за конкретната позиция и компания.

HCS: За какви позиции кандидатствате в момента, Елена?

Елена: Търся си работа като продавач-консултант.

HCS: Колко години е Вашият професионален опит?

Елена: Имам малко доказуем трудов стаж поради естеството на длъжностите, които съм заемала, главно в арт-проекти.

HCS: Защо търсите нова работа?

Елена: Работила съм предимно като фрийленсър. От скоро търся работа на трудов договор с реално осигуровки, които биха ми дали възможност за в бъдеще да изтегля потребителски или жилищен кредит.

HCS: Какво правите, за да намерите нова работа?

Елена: Преглеждам ежедневно интернет сайтовете, които са специализирани главно за предлагане на работа и стаж. Не пропускам и да попълвам формуляри за кандидатстване в сайтовете на компании, към които съм се насочила.

HCS: Какви източници ползвате, за да намерите подходящи за Вас свободни работни места?

Елена: Освен през интернет, питам и на място в обектите, които виждам, че имат обява за набиране на персонал. Информирам се и от приятели, които знаят, че тяхната фирма търси служители или са чули за подобни позиции в друга фирма.

HCS: Разкажете за случай, който според Вас е пример за добра практика в процеса на подбор.

Елена: Ще се опитам да обобщя какво ми прави добро впечатление като цяло. Първо харесвам точността и се радвам, когато не ме карат да чакам. Второ позитивното и приятелско отношение също предразполагат кандидата да се представи добре. Професионалното отношение и предварително подготвените въпроси точно по профила на конкретния кандидат, дава ясна индикация, че специалистът от отдел човешки ресурси си върши добре работата.

HCS: Кой метод използван в процеса на подбор, според Вас е най-ефективен?

Елена: Смятам, че има повече от един „най-ефективен“ метод за подбор, защото пазарът на труда е огромен и има много и различни професии, а за всяка една са важни различни неща. Според мен е нужно да се комбинират няколко метода, за да се допълват взаимно. Може би събеседването, наложило се като универсална практика до някъде дава най-пълна представа около профила на даден кандидат.

HCS: Разкажете за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор.

Елена: В случаите когато ми е обещавано, че ще ми върнат отговор до няколко дни, а всъщност не се обаждат повече. Неприятно е също когато изпращат стандартен имейл, на който ясно си личи, че е сменено само името на получателя. Друга неприятна опитност са и случаите, в които се засягат твърде много въпроси от личностен характер, това създава усещане за излишно любопитство с цел подронване на авторитета и качествата на кандидата.

HCS: Кой метод използван в процеса на подбор, според Вас е най-неефективен?

Елена: Използваните стандартни за всички кандидати въпросници с „клишета“. Когато вече съм отговорила в едно изречение на няколко такива въпроса и въпреки всичко ми се задават отново ми дават информация, че не намирам никаква чуваемост отсреща.

HCS: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Елена: Важно е работодателите да са коректни, сигурни и с ясна визия за развитието на фирмата, и на своите служители.

HCS: Какви източници ползвате, за да намерите информация за бъдещ работодател?

Елена: Проверявам мненията споделени от бивши или настоящи служители в сайтовете за коментари, форуми и други. Преглеждам и в информационни сайтове, статии на списания, в които се споменава конкретната фирма. Чета интервюта с мениджъри или други лица, които заемат ръководна длъжност.

HCS: Какво е Вашето послание към тези, които ще прочетат това интервю?

Елена: Да изберат да се развиват непрекъснато, да учат нови неща, да се самоусъвършенстват в посока на това какви биха искали да бъдат. Пикасо е казал, че винаги прави това, което не може, за да се научи да го прави.

HCS: Какви са препоръките Ви към проекта „Кандидатите споделят”?

Елена: Проекта е прекрасен и бих искала повече хора да се включат и споделят личния си опит около търсенето на нова работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА