Last news in Fakti

15 Декември, 2011 14:45 1 420 0

ЕП призова да отпаднат ограниченията за български и румънски работници

  • трудов пазар

Не съществуват реални икономически основания за рестрикциите, заявяват евродепутатите

Всички държави-членки трябва да премахнат бариерите на пазара на труда за българи и румънци, заяви ЕП в гласувана днес резолюция, изготвена съвместно от българския евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова и от румънски евродепутати. Не съществуват реални икономически основания за ограничаване на правото на работа и пребиваване на територията на друга държава-членка, добавя документът, цитиран от пресслужбата на ЕП.

Резолюцията, предложена от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелени/ЕСА, призовава държавите-членки да отменят всички преходни мерки и да допуснат български и румънски работници на трудовите си пазари до края на 2011 г. Този призив повтаря апела от резолюцията от 25 октомври за свободата на движение на работници в ЕС.

Държавите от ЕС могат да удължат временната забрана за български и румънски работници с още 2 години или до декември 2013 г., ако известят Комисията до 31 декември 2011 г. за наличието на "сериозна заплаха" за трудовите им пазари.

Чрез тази резолюция те изразяват ясната си позиция, че трудовата мобилност в ЕС не може да бъде разглеждана като заплаха за вътрешния пазар на труда. Резолюцията призовава страните-членки да отменят действащите преходни разпоредби, тъй като ограничаването на свободното право на труд и пребиваване в държава-членка е икономически необосновано.  Евродепутатите призовават също така ЕК да представи ясна дефиниция на термина „сериозни затруднения на трудовите пазари“.

Комисията трябва да обяви ясно и прозрачно точните критерии, на основата на които ще бъде позволено на страни-членки да запазят ограниченията на трудовите си пазари. В резолюцията евродепутатите изразяват мнението, че страни-членки, които продължават да налагат ограничения без социално-икономическа обосновка за сериозни затруднения на пазара на труда, са в нарушение на правото на ЕС, в частност на принципа за свободно движение.

„От изключителна важност е да бъде представено точно как Комисията ще направи оценка на доказателствата, представени от държавите-членки. Надявам се, че Комисията ще отстоява ценностите на ЕС и строго ще оцени аргументите, представени от държавите – членки. Критериите трябва да бъдат прозрачни и обективни. Аргументите, представени на ЕК трябва да докажат, че затрудненията в държавите-членки са пряк резултат от отварянето на пазарите. Очаквам Комисията да покаже силна позиция и да отхвърли част от исканията на държавите-членки, ако те не са подкрепени с достатъчно обективни доказателства. Радвам се, че моите колеги гласуваха днес в полза на резолюцията, за да може ЕП отново да потвърди своята подкрепа за свободното движение на работници," каза г-жа Иванова след гласуването в пленарна зала.

Чрез своите изказвания подкрепа изказаха редица евродепутати от страни, които все още поддържат ограничения за български и румънски работници. „Това беше полезен и конструктивен дебат, проведен в много подходящо време, точно в края на втория етап от действието на преходните разпоредби за България и Румъния. Заедно с румънските евродепутати представихме пред нашите колеги реалната ситуация на пазара на труда в Европа.

Бяха представени конкретни данни и факти, които доказват, че мобилността на българските и румънски граждани не представлява заплаха за трудовите пазари на страните-членки. Надявам се да сме убедили нашите колеги в ползата и ефективността от свободното движение на работна ръка в ЕС. Отпадането на трудовите ограничения е правилна и разумна позиция и вярвам, че ръководителите на страните-членки ще се убедят в необходимостта и справедливостта на едно такова решение“, коментира Илиана Иванова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА