Last news in Fakti

8 Декември, 2011 10:36 1 647 1

Ограниченията за БГ работници в Германия остават още две години

  • трудов пазар-
  • пазар-
  • труд-
  • германия

Икономическата и обществената ситуация в страната са причини за рестрикцията

Пълната свобода на придвижване на работници от Румъния и България ще се отложи за още две години, съобщи пресцентърът на германското правителство. Това означава, че българските и румънските граждани ще се нуждаят до 2014 г. от разрешение за работа.

Няколко часа по-рано българското министерство на труда и социалната политика, съобщи, че Германия е отворила трудовия си пазар за българи, като след това се коригира, че страната е приела значителни облекчения за български работници.

Германското правителство отбелязва, че са въведени и някои облекчения за работна сила от България и Румъния. От началото на 2012г. от разрешително за работа няма да се нуждаят граждани с висше образование, които извършват квалифицирана дейност по съответната специалност, тези, които желаят да продължат професионалното си обучение в Германия, сезонни работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година.
Остава в сила пълната забрана за наемане на българи и румънци в три сектора - строителство, почистване на сгради и вътрешна декорация.
В съобщението на германското правителство се подчертава, че Германия се възползва от възможността, отбелязана в присъединителните договори на България и Румъния, да ограничава трудовия си пазар за техните гражданите.

Берлин обяснява, че е наясно, че трябва да изпрати мотивирано искане до Европейската комисия, за да спре достъпа до трудовия си пазар. Причините за ограниченията правителството на канцлера Ангела Меркел посочва в икономическата и обществената ситуация в Германия, както и тази на пазара на труда.

"Докато на трудовия пазар в Източна Германия има два пъти повече безработни, отколкото в западните части на странта, пълната свобода на придвижване на работници от Румъния и България трябва да бъде ограничавана особено в този регион", продължава съобщението.

Срокът на действие на ограничителния режим за работа на българи и румънци в ЕС приключва на 1 януари 2012 година. След това ограниченията могат да бъдат продължени от дадена страна най-късно до 1 януари 2014 година единствено след изпращането на ясна аргументация до ЕК, че това решение е свързано с доказано отрицателно въздействие върху местния трудов пазар от наемането на българи и румънци.

Десет страни от ЕС все още налагат трудови ограничения: Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.

Преди дни се разбра, че Белгия по всяка вероятност ще отмени ограниченията за достъп до своя трудов пазар за работници от Румъния и България от 1 януари 2012 г. Това е станало ясно, след като и последната провинция Фландрия, противопоставяща се на отмяната на ограниченията, оттегли ветото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 papagal

    1 0 Отговор
    ei 6vabi,no hak da sa im vsi4ki rusnaci i turci s pretencii za nemsko grajdanstvo :D