Last news in Fakti

9 Декември, 2011 20:57 1 318 0

И Франция запазва органиченията за БГ работници

  • франция-
  • трудов пазар-
  • работници

Още три страни-членки на ЕС обявиха такава позиция

Франция е поредната страна-членка на ЕС, която няма да прекрати ограниченията на трудовия за пазар за българи и румънци, съобщи БНР, позовавайки се а източник от френското външно министерство. Наскоро Еврокомисията припомни, че нито една държава в ЕС не може да запази ограниченията на трудовия пазар за наемане на българи и румънци от 1 януари 2014 г.

Източникът се позова на клауза, според която "дадена държава може да поиска удължаване на ограничителните мерки за още две години, ако трудовият й пазар търпи или е заплашен да изтърпи силни сътресения". Решение за пълното вдигане на ограниченията не е взето до този момент и нямам информация, която да ми подсказва, че подобно решение може да бъде взето в кратки срокове, добави източникът.

До края на годината всички страни, в които ограниченията все още важат и те искат да ги запазят, трябва да изпратят до Европрейската комисия мотивирано искане за това. Институцията от своя страна трябва да разгледа и оцени искането.

До момента освен Великобритания, чието вътрешно министерство потвърди намеренията си за продължаване на ограничителния режим, подобна готовност е изразила и Холандия. Германия също обяви, че ще въведе някои облекчения, но като цяло запазва ограниченията.

В началото на седмицата Белгия обяви, че Фландрия, последният белгийски регион, който се противопоставяше на това, е оттегли ветото си по темата. Това означава, че е много вероятно българи и румънци да могат да работят в страната от началото на 2012 г.

Пет са държавите-членки, за които все още не се знае дали ще поискат да запазят ограниченията на трудовия си пазар за граждани на България и Румъния - Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург и Малта.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА