Last news in Fakti

8 Януари, 2018 20:56 5 242 22

Българин стана най-младият председател на европейска работна група

  • младенов-
  • ес-
  • ек-
  • младеж-
  • група-
  • председател
Българин стана най-младият председател на европейска работна група - 1

Българинът Петър Младенов стана най-младият председател на работна група в историята на Европейския Съюз (ЕС). В рамките на българското председателство 28-годишният младеж ще оглави работна група „Младеж”, която е част от формата „Младеж, култура, спорт и образование”. Към всеки формат има отделна работа група и Младенов е назначен от българското Министерство на младежта и спорта като председател на група „Младеж”.

„Идеята на работните групи е, че представители на страните членки се срещат през определен период от време. Председателстват се от страната, която е председател на Съвета на ЕС, в случая България. По време на тези срещи се водят преговори по политически документи тип „резолюции”. Те се казват „заключения” на Съвета на ЕС. Дефакто тези политически документи са на тематика предложена от председателя на ЕС, т.е. от България”, каза специално за Факти.бг Младенов.

България е предложила две теми. Едната е „Младите хора – мир и сигурност” и глобализацията на превенцията на агресия. През последните години тези теми стават все по-актуални на фона на нарастващата агресия, от типа дори „терористични атаки”. „Искахме да излезем от традиционните за младежката политика теми като обучение, работа и различни умения. За пръв път ще си партнираме с Комисията по външна политика на Европейската Комисия”, допълни Младенов.

Акцентът в темата ще бъде превенция на агресията, която евентуално може да прерасне в определени терористични подбуди. В световен мащаб редица страни работят по темата за насочване на младите към прилагане на политики на мира. „В България това е малко непонятно и въобще в Европа като цяло, тъй като става въпрос за мирен континент, но това не означава, че за в бъдеще ще остане такъв и затова е необходимо да бъдат взети съответните мерки. Целта е да се води превантивна политика. Един вид да дадем на младите хора тези умения и знания, които са им нужди, така че да могат да извършват превенция на себе си и на хората около тях. И също така как да се трасформира агресията към мотивация за живот в обществото, за промяна на нещо позитивно и други”, казва новият председател на група „Младеж”.

Втората тема за дискусия, която предлага България, е свързана с демографската криза в Европа и намаляване броят на младите хора на Стария континент. „Според нас е време темата да бъде поставена като проблем и най-вече в частта „изтичане на мозъци”. Тема на дискусия ще бъде как младите хора да бъдат задържани в собствената си родина. „Дефакто да имат достъп до определен набор от услуги, образование, работа, така че наистина да бъдат мотивиран да останат в Гърция, България, Румъния и съответно да сформират семейство и това да спомогне за намаляване на демографската криза”, казва Младенов.

Целта на първото заседание е държавите членки да бъдат попитани дали преценяват „миграцията и изтичането на мозъци” за проблем. „Ако „Да” какви инструменти прилагат, а ако „Не” – смятат ли че политика в тази насока би била полезна за младежите. Редица държави се възползват от изтичане на мозъци и получават добри кадри, които биват използвани от тях по негативен или позитивен начин”, допълва Младенов.

Като резултат ще бъдат изготвени два политически документа, които предстои да бъдат приети през месец май 2018 г. Целта им е те да бъдат полезни на хората, които вземат решенията, на младежкия сектор и организации. Те да използват добрите практики в своята работа и да ги прилагат на терен.

Група „Младеж” ще разгледа и една нова програма – „Европейски корпус за солидарност”. Тя е насочена към доброволчество сред младежи. НПО и бизнесът има възможност да наемат директно младеж, който да работи, като тук за пръв път има възможност това да стане по време на някаква криза, било то природно бедствие или друго. Интересно е да се отбележи, че програмата има доста голям бюджет – 500 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антикомунист

    4 4 Отговор
    Внук на Петър Младенов с танковете?:):):)
  • 2 Антикомунист

    7 3 Отговор
    Стига де! Човек трябва да се възхищава на такива млади хора!
  • 3 Бесен Язовец

    5 4 Отговор
    Къв е вчесан и по- всяка вероятност евроатлантическо философче!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дългоиме

    1 1 Отговор
    Комсомолец
  • 11 Антикомунист

    1 3 Отговор
    Комсомола превзе ЕС!:)Путин е щастлив!:)
  • 12 Антикомунист

    7 3 Отговор
    Днес малко президентче в ЕС,а утре Голям Президент на НРБ!:):):)Комунизмът навърши 100години,дано не иляди!'):):)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    2 1 Отговор
    Еничерин на Брюксел....преди 150 години такива момци бяха в Истанбул...преди 50 години бяха в Интернационала в Москва ...сега в Брюксел.....такъв е живота
  • 15 закривай

    3 1 Отговор
    Оправиха България, сега тръгнали да оправят и ЕС. Вместо да пръцкат по столовете в ЕП да дойдат да работят за България.
    Най-голямата грешка на ЕС е, че допусна комунистическия кенеф Българистан да се присъедини, вместо да пратят натовските танкове да вкарат червените бандити и децата им в затворите.
    Дано го закрият тоя ЕС, защото вече пародията е пълна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Haha

    1 2 Отговор
    Невероятни коментари! Страхотни българи! Това ни е национална черта - плюем до последно и никой нищо не харесва! Нищо, че не правим разлика между Съвет, ЕК и ЕП! Иначе много знаем и много разбираме!!! Я Булгар, Булгар!!!

    Отвратителни сте!
  • 20 Петър Младенов

    0 2 Отговор
    Здравейте,

    Благодаря ви за коментарите. На кой съм внук не е важно, важното е че правим нешо смислено за България :)

    Успех!
  • 21 Гинеколог

    2 0 Отговор
    Бюджета е добър, трябва им послушко.. намерили са го.. туй то..
    Пешо, добре е освен връзките да имаш и жизнен опит...
    А, между другото намериха ли преводачи, че май днес имаше статия, че търсят гардеробие.. пък се оказа, че нямат и преводачи, че и техника търсеха, което пък е най-лесно поправимото... ама с преводачите е друго... та търсеха гардеробиерки, ама със знание на език.. малко ми прилича на дай ми огънче, ама нямам и цигара..
  • 22 Баче Кико

    1 1 Отговор
    Аман от продажници!

    При това нагли и безсрамни!