Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 09:59 2 932 0

10 стъпки, за да сме по-уверени на работа

  • успех-
  • работно място-
  • съвет

В бизнеса увереността е ключово условие за успех. Всеки от нас се стреми да се освободи колкото се може по-бързо от предразсъдъците си относно работното си място. Ето 10 стъпки за постигане на доверие в собствените възможности.

1. Разберете откъде произтича неувереността ви. Съмненията се пораждат още в детската възраст. Децата възвеличават родителите си като модел за подражание, и постепенно в съзнанието им се изграждат два образа – реалното им „аз“, и идеалистичното им „аз“, произтичащо от желанието да подражават на родителите си. На по-късен етап сблъсъкът между тези два образа може да породи перманентна неувереност в личните постижения и способности.

2. Приемете съмненията си. Доказано е, че ако признаем проблема си пред самите себе си, стресът, провокиран от него, неизменно намалява.

3. Споделете. Най-добрият начин да признаете несигурността си, е да споделите с някой, на чиято преценка и приятелство се доверявате. В случая, уместно би било да трансформирате известната фраза „Признат грях е половин грях“ в „Признат проблем е половин проблем“.

4. Открийте най-ценните качества у себе си. Анализирайте не само недостатъците си, но и положителните си качества, онези, които сте доказали с времето, докато сте ги превърнали в неоспорими и признати от околните факти. Това ще ви даде сила да се изправите смело срещу несигурността.

5. Стимулирайте самочувствието си. Дори най-ужасното събитие може да бъде видяно в по-успокояваща светлина, ако разполагаме с необходимото самочувствие на хора, способни да се справят с екстремни ситуации.

6. Изправете се срещу страховете си. Страхът е коварен съперник. Както казва Уилям Дженингс Браян -  „Единственият начин да победите страха, е да правите точно това нещо, от което се страхувате.“

7. Избирайте внимателно битките си. Избирайте онези предизвикателства, които най-добре отговарят на вашите амбиции и способности. Добре подбраното предизвикателство води със себе си оптимални резултати.

8. След като постигнете нещо, не спирайте. Няма нищо по-обезсърчаващо от застоя. Дори след регистриран успех, не губете професионалната си форма и продължавайте да се стремите към нови постижения.

9. Не задавайте въпроса „Как се справям?“. Това може да е чудесен въпрос за политик, отправен към избирателите му, но не и за служител, който търси одобрение от работодателя си – задавайки го, внушавате несигурност.

10. Не се възгордявайте прекалено. Вярвайте в себе си, но не преминавайте границата – високомерието може да бъде също толкова вредно, колкото ниското самочувствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА