Last news in Fakti

26 Февруари, 2012 12:37 23 229 19

Собствениците на земя поставени на колене

  • земя-
  • арендатори-
  • пазар-
  • пенчев-
  • земеделие
Собствениците на земя поставени на колене - 1
Снимка: БГНЕС

Арендаторите са по-силни от арендодателите, защото те са малко, имат икономическа мощ и могат да диктуват условията. Това каза в предаването на БНР "Неделя 150" омбудсманът Константин Пенчев. Той е против монополите, но подчерта, че политиците и експертите са тези, които трябва да кажат дали в земеделието да има законова забрана

Цялата нация има интерес земята да се обработва и да произвежда колкото се може повече продукция. Прави се опит да се балансира основната цел, че земята е национално богатство, с това, че тя е частна собственост, каза Пенчев и добави: Но има и стотици от т.нар. "бели петна" в масивите – това са земи, собственост на хора, които не се интересуват от това, което имат, и дори не са си направили труда да подадат заявление дали ще обработват земята или ще я дават под аренда. Тук дилемата е дали да останат тези „бели петна” в средата на хубавите масиви да пустеят или не. В момента е решено, че те се дават на арендатора да ги обработва, а той внася дължимата аренда по сметки на общината. По този начин се възпрепятства това, че някой може да придобие по давност тази земя.

Имаме близо 1,5 млн. арендодатели – дребни собственици, а 5 505 арендатори обработват 70-80% от земята, каза Въто Христов от Клуба на аграрниците. Той обясни: Конфликтът е в това, че арендаторите диктуват условията на арендуване. Собственикът няма никакво право и възможност да се намеси при определянето на клаузите в договорите. Той е поставен на колене да се моли да му се обработва земята.

Христов подчерта, че има рекет, изнудване, а дори и принуда за изкупуване на земята на нищожни цени: Не са виновни арендаторите. Виновни са тези, които сътвориха закона. Стигна се до там, че един арендатор е в цели области. В цяла Северна България – от Варна до Видин, един арендатор се е разпрострял върху 500 хил. дка арендувана земя, а той е купил приблизително още толкова. Това е Светлозар Дичевски. Там са 4 фирми. Две от тях са лично негови, две са на негови близки. Като холдинг те направиха „октопод”. Той е взел субсидии за по-миналата година от 30 млн. лв. На върха са още 28 фирми, които арендуват от 50 хил. до 500 хил. дка земя.

Създадохме най-неизгодното земеделие за България, категоричен е Христов и добави още: Българската земя произвежда суровини за Европа или за съседните страни. Нашата земя храни не България, а храни други и интересите са други.

Проф. Атанас Ганев от Клуба на аграрниците каза от своя страна: Пазар има, но за съжаление той не е в полза на България. Досега около 2 млн. дка на едрите арендатори са продадени на наши и чужди фондации. Има продадена земя и на хора, които са с двойно гражданство или подставени лица. Земята ни се разпиля.

Според него колкото повече се променя Законът за земята, толкова повече се влошава. В Закона за собствеността и ползването на земеделските земи има доста необходими допълнения и изменения, за да бъдат нещата по-близки до действителността, смята той и подчерта: Първо – ограничаване на размера на земята на едно домакинство. Второ – да се създадат базови защитни цени по категории земи.

Според проф. Борис Антонов от Гражданско сдружение "Собственици на земеделски земи – арендодатели" обаче, истински пазар на земята в България няма: Този пазар е регулиран и доминиран от едрите търговци в лицето на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, които определят цената на земята въз основа на цената на арендата, а те поддържат ниска аренда.

Според него цената на арендата трябва да се определя по размера на добива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугера

    2 2 Отговор
    Пробита държава.
  • 2 Бойка Коцева

    2 0 Отговор
    Kdй-после някой поне да заговори за тези престъпления!
    Арендаторите определят всичко! Колко, кога, на кого колко!!! Това е страшно! За арендодателите подставените лица са още по-неясни, нещо като клон на банка. Къде е банката? Истинските престъпници са недостижими.
    Смятам, че омбудсманът може да направи много и се надявам на това!
  • 3 тигара

    3 0 Отговор
    kade sa slyjbite za razyznavane,za6to nese varhat rabotata za koqto vzemat zaplati po 4000-5000lv
  • 4 runi

    1 0 Отговор
    това е най безобразното връщане на земята.бели петна в полетата има само на хартия -всичко се обработва.аз също арендовам земя и съм бил свидетел как собственици на земя си търсят земята в общинските служби по земеделие но глас в пустиня.а чиновникът в общинската не ще и да си направи труда да отвори декларациите по чл.70 и да каже кой обработва земята му,да това е българия.колкото до рентите арендатора да даде всичко на арендодатела на него пак ще му се вижда малко.
  • 5 kam runi

    2 0 Отговор
    не гожори глупости!Дажал сам земя под аренда и ни6то не пла6тат
    а лапат субсидии ето 5 години тоя дет флезе в герп стотинка
    не видяхме и оп в парламента налапан сас субсидиики пук от на прадядоми земите от 1000дка ни върнаха само 160 така 4е...
  • 6 emo

    1 0 Отговор
    za 20leva kak 6te stane......................
  • 7 Д.Савчев

    0 2 Отговор
    Призовавам,всички които са си дали земите да си ги върнат обратно.Така ще им сринем монопола и ще им покажем,чия е земята!

    Коментиран от #17

  • 8 runi

    1 2 Отговор
    незнам на кого си дал земята аз плащам рента 70 лв. и тия 25 лв. субсидия не ми стигат и за тоалетната.А пък вие собствениците нямате наяждане ,вземи и си ги работи и ще взимаш 100% + субсидиите
  • 9 пич

    0 3 Отговор
    нали това е целта да се заграби земята,от тия дето са лобирали за тия закони
  • 10 Виолета Цачева

    1 2 Отговор
    Някой знае ли реално дали българската земя е все още българска? Земеделските земи се изкупуват на безценица, хората, главно старци, притиснати от недоимъка, продават без да ги интересува на кого, но Държавата не трябва ли да се интересува от това?
  • 11 limoncho

    5 0 Отговор
    Този който работи диктува условията. Ако мераклийте да бачкат и организират земеделии бяха много ( като таксиджиите и продавачите на мартеници) щеше да е обратно. Ама то сега всеки иска в офисче да работи и да взема наемче от земята на дяда си.
  • 12 В Павлов

    5 0 Отговор
    Много е прав "limoncho" - който работи той диктува условията и изкарва пари. Който иска да изкарва пари от наеми да поработи, да си изкара пари, да си купи земя, имоти, каквото иска и да ги дава под наем.
    И данъците за недвижимата собственост трябва да са много по-високи! Заради мизерните ми съседи на които и тези данъци са много, няма и няма и да има пари за инфраструктура. Имотите не са за всеки. Социално слаби пенсионери нямат място като собственици в центъра на София! Глоби и актове за неподържани сгради!!!
  • 13 bujev

    0 0 Отговор
    Към "runi". Права си мила, но това е държавен рекет. Я ми кажи има ли в една година изпълнението на закона за земете където е записано, че ако няма договор се внася рента в една обща Общинска сметка и посре тя се предоставя на собствениците. Има ли държава която с една инструкция да може да заобеколи закона за собствеността. Нали тя е неприкосновенна съгласно КРБ, а Вие влизате без да ме питате. Аз направих опит да регистрирам как ще стопанисвам земята си, съгласно изискването на закона, и може да си представите какво стана. Малко остана да ме съдят за европейски субсидии. Вярно е, че земята е национално богатство, но закона е над всички, така казват. Държавата в лицето на Прокуратурата си затваряг очите, а Вие си правите каквото си искате.
  • 14 тоня

    0 0 Отговор
    Още ли неразбрахте ,че в нашата държава няма закони ,за бедните
  • 15 КОМПАНИЯТА

    0 0 Отговор
    Ти като омбудсман,какво ноправи за да защитиш собствениците.
    Гърбав кон от АТАКА!СЪДИЯ СИ БИЛ,А ЕДНА ПРИКАЗКА НЕЖЕ ДА ТИ СЕ РАЗБЕРЕ!...............ИМАМЕ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ,НО СЛУЖБИЧКАТАТИ
    НЕ АКТУАЛНА ЗА ДЪРЖАВНИ РЕШЕНИЯ!ЛАПАЙ ДОКАТО МОЖЕШ!!!
  • 16 51 годишен

    0 0 Отговор
    Така е господа до това положение ни доведоха господата демократи които така жадуваха да върнат земята на народа та да се нароят разни там арендатори да извъртат ръцете на дребните собственици та не се притеснявайте ще дойде време те дребни собственици да се разделят с земята си за жълти стотинки.
  • 17 Цветана Якимова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Д.Савчев":

    @7 така е! продаваме земята на дедите ни, на безценица и ве4е няма да има България!А тази земя е завоювана с кръв и нашите праотци, с дървеното рало и със сивушка са орали и копали произвеждали са толкова колкото да се изхранва многобройните им семейства.После с коолективизацията се доказа ,че нашата земя може ,да изхранва и цяла европа.А сега пустеешата тракия и дунавска равнина са се разшепрерчели арендаторите заграбили за жълти стотинки,даже и тях ,не дават,не можеш ,да ги махнеш!Жалко,че няма кой да защити ,този обеднял български народ, а само е ограбван!!!
  • 18 Georgi

    0 0 Отговор
    Кави са субсидиите за Натура 2000 в Европа , като нашите ли ?
  • 19 В Павлов

    0 0 Отговор
    Леле как ревът за цените на земята !!!
    Я да ми каже някой от ревльвците - поляк примерно си купува 3 декара българска земя, какво следва от това ?
    Може би си я събира в камиони и си я кара в полша, както се опасяват?
    Не, той първо я плаща след това я използва за живеене или за стопантски нужди и плаща данъци. Когато остарее и умре ЗЕМЯТА ОСТАВА ТУК ! ОСТАВА БЪЛГАРСКА !
    Разберете никой не си носи нищо в гробищата с него. И никой чужденец не си носи ценната българска земя с него в чужбина.