Last news in Fakti

21 Януари, 2024 08:47 2 564 19

Българският мед поевтинява

  • мед-
  • цена-
  • пазар

Тонове продукция не могат да се пласират

Българският мед поевтинява - 1
Снимка: БГНЕС

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна, цитиран от НОва телевизия. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    42 2 Отговор
    Той поевтинява,но всичко друго се вдига,а някакви откачалки по телевизията ни обясняват как внасяме по-евтин ток и понеже бил по-евтин затова сметките за ток се увеличавали...Цената на водата също я вдигнаха така все едно я внасят от Египет.Като се увеличат разходите за ток и вода е нормално цените на всичко да се качат,но някакви психари обясняват,че е заради покачването на заплатите.Моля,по медиите да не показвате такива откачалки!С политическите анализи най-добре напоследък се справят психиатрите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ангелов

    32 9 Отговор
    Цената на меда беше много висока и когато почна да се нормализира и ахнаха. Друг е въпроса защо трябва да получават субсидии, при положение, че продава на каквито си искат цени и няма таван.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    42 12 Отговор
    Българският мед поевтинява.


    Важното е че банани да има.Нал затова скачахте кат мамуни 89 тогедер със сините джъки !

    Коментиран от #7

  • 5 Някой

    20 5 Отговор
    После не се чудете, че няма български мед. Ще има всякакъв друг - украински, китайски, нарабайски. Но некачествен.
    Не знам дали някой гражданин, жалващ се че 10 лв. е много за буркан мед (над 1 кг, щото медът е тежък), колко ресурс и усилия са нужни за производството му? И накрая идва някой прекупвач и ти предлага 3, 5 лв. А после същия този мед отива на пазара за цена над 10 лв
    И да, субсидиите са крайно ниски. Затова и повечето от производителите не кандидатстват за тях. В Европа е друго - субсидиите за всичко са в пъти по големи.
    Можете да видите какво става в Германия, когато държавата реши да махне субсидиите върху горивата... После що сме били неконкурентноспособни....

    Коментиран от #8

  • 6 Лично мнение

    24 3 Отговор
    Купувах като беше по 7-8 лв. Сега го гледам по 12-14лв, на места по 15-20лв по пазарите. Е по скъп е и от Австрия. И не купувам. То като със олиото, значи може и да се продава 1.85 вместо 5-6лв. А за тоя дето страда за 89г. тогава и по левче не им даваха и си го продаваха между съсъдите от блока. Но не протестираха, що ли?

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пий

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    кислол
  • 9 То па егати

    20 0 Отговор
    меда... влезеш у магазина и на етикета пише: 30 % мед, останалото глюкоза... а ако си купиш на пазара, там нищо не пише...
  • 10 Ма как така пада цената

    14 3 Отговор
    Веднага на обучение в Холандия. Всеки супермаркет изхвърля по 10 тона храна на ден, за да се държат високи цени. Сега планират да намалят изхвърлена храна до 50% до 2030. Меда в реката и цената нагоре.

    Коментиран от #13, #18

  • 11 Фалшивият мед не се купува!

    15 2 Отговор
    Масово се продава фалшив мед в България!
    В Пловдив на "Четвъртък пазара се предлага такъв,в Велинград,На Слънчев брят-места от които съм се опитвал да купя!Срам нямат тези хора да продават мед разреден с глюкоза и след това да реват че меда им стои! Стои фалшивият мед! И на трите места като обърнах бурканчетята въздушният мехур се движеше много бързо нагоре,а при истинският мед заради гъстотата трябва да се движи бавно!!! На въпроса ми откъде са купели този мед те се биеха по гърдите че са производители! Останаха много изненадани като им казах че меда им е фалшив! Даже на един селски тарифата му заявих че ако е съгласен да направим проба,и тя е истинска ще му изкупя всичко,ако не той ще ми подари всичкият мед-отказа,под предлог че чакал на едро да му го купят/част от търговските игри/
    В Пловдив на пишман"производителя"даже му казах че искам цяла пита с мед за което ще му дам двойно отгоре,той ми заяви че с глупостите не му се занимава! На три места в хотели/спа центрове съм срещал да се предлага вече мед само от пита,за да не се оплакват клиентите че меда е фалшив-дали това е случайно! Не купуваите и захаросан мед-пробутват ви фалшив мед-другият тарикатлък! От много тарикатлък не може да си продадете меда!!! Тогава си го консумирайте!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 чеп

    4 0 Отговор
    15лв. За буркан е много.
  • 13 Чеп

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ма как така пада цената":

    Умници са тез Нидерландия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Лично мнение":

    ДЪРЖАВНИЯ СТАНДАРТ НАЛАГА СМЕСВАНЕ НА 50 ПРОЦЕНТА МЕД И 50 ПРИЦЕНТА ГЛЮКОЗА С ЦЕЛ НАМАЛЯВАНЕ АЛЕРГИЧНИТЕ РЕАКЦИИ НА КЛИЕНТИТЕ..ГАРАНТИРАМ ЗА ТОВА ШОТО НЕ СЪМ КАТО ВАС ГЛЕДАЧ НА ЦЕНИ А ГЛЕДАЧ НА ТЕХНОЛОГИИ И СЪДЪРЖАНИЕ.
  • 16 ДА СИ ЧУЛ НЯКЪДЕ ЧЕ ФАЛШИВИЯ МЕД

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Фалшивият мед не се купува!":

    НЕ СЕ ЗАХАРОСВА НИКОГА.......
  • 17 Фалш!

    4 1 Отговор
    Не се купува защото е фалшив.И от международните пазари ви изритаха.Никой не ви иска нещото което наричате мед.Сами си отрязахте клона.Също като розовото масло.Искате и субсидии.Сами си тровите пчелите ,и пак искате обещетения.Затова си яжте боклука наречен от вас мед!
  • 18 изтеклата стока

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ма как така пада цената":

    на годност какво да я правят? А да тука я преетикират. Или да я раздадът на бедните ама как с изтекъл срок обесни ни? И не се изхвърля на боклука заминава за храна на котки кучета фуражи.
  • 19 Киро казана

    1 0 Отговор
    Има срок на годност и не се купува, да правят ракия става една такава пивка, а на ракия не се разваля колко по седи по добре.