Last news in Fakti

10 Юли, 2019 11:48 2 128 7

АИКБ посочи кой създава проблема със скъпия ток

  • скъп ток-
  • аикб-
  • енергетика

Не става дума за физически дефицит, а за търговски дефицит

АИКБ посочи кой създава проблема със скъпия ток - 1

Кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока е по-голям, отколкото са предполагали и вече проблемът не е само с електроцентралите на Христо Ковачки.

Това каза в „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Румен Радев.

Коментарът му става факт часове, след като на заседание на енергийната комисия в парламента шефът на БЕХ Петър Илиев призна, че изнасяме евтиния ток, а за вътрешния пазар остава скъпият. На същото заседание енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че е сезирала КЕВР и КЗК за проверка на пазара на ток.

"До момента има някакви пробиви. Многократно съм заявявал, че опитите да се явят като една балансираща квота на пазара на едро на електроенергия с цени и да успяват да отстояват цени - това е по възможност само на едрата електроинтензивна индустрия, но това, което накрая виждаме като резултат не довежда до някакви трайни последствия. Постигат се някакви ценови нива и много бързо след това тези цени отново "излитат", припомни Румен Радев.

Според него кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока изглежда е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда той успява и набира поддръжници сред търговската гилдия например. Това се вижда дори по съществуващите договори, които стават все по-популярни. Проблемът вече не е само в Христо Ковачки, обясни представителят на работодателите.

Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на пазара на електроенергия у нас. Не става дума за физически дефицит, а за търговски дефицит, отбеляза Румен Радев.

"Истините много пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В максимална степен, особено енергоинтензивният бизнес, се стреми да сключва двустранни договори по възможност директно с производител. Само че, за да стигнете до такъв контракт, трябва да имате сложени количества и на пазара", поиска представителят на АИКБ.

Той обясни, че когато има ограничени капацитети на ток, това е проблем. Парадоксът е, че електроинтензивната индустрия е около 200-250 мегавата.

"Ние имаме чувствително, в пъти по-големи генериращи мощности в България, но това не се получава. Полуистината за т. нар. пазар "Ден напред" - това е основната платформа, основният пазар, към който се реферират цените и затова всичко, случващо се на него като цени е изключително важно. Там се разчита на добра конкуренция", обясни заместник - председателят на АИКБ.

Радев смята, че е добре да има нова платформа (на енергийната борса - б.р.), която да работи на принципа на Франция и Румъния. "Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в рамките на съществуващата платформа, това са по-скоро технически детайли, но такава възможност евентуално има смисъл да бъде обсъждана", смята той.

Според него новата платформа по-скоро ще приоритизира начините на доставка на електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казахме

    23 0 Отговор
    В България са невъзможни свободни пазарни цени, понеже България не е държава, а мафиотска географска част! Тук цари спекула и корупция! Тук не е втзможно да се постигне нещо с честен труд! Тук цари мафия!
  • 2 Напускайте през терминал 2 най добре

    19 0 Отговор
    Пак казвам няма такава умряла Държава никъде по света, да тумбиш собствените си съграждани с скъп ток а на някви навън да продаваш евтин, затва си заслужаваме и съдбата и управляващите! А всички национални предатели ограбили по един или друг начин Държавата и народа трябва да лежат до живот в панделата:-)
  • 3 Един

    4 0 Отговор
    Е нали за това стана "демокрация" ! Да и сърбаме попарата дружно!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДДРОнег

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Още по-лошо беше и по време на "развития социализъм" .Тогава изнасяхме ток, а ние стояхме на тъмно !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.