Last news in Fakti

13 Юли, 2019 10:45 1 500 6

АИКБ: Нужни са спешни промени в енергетиката!

  • аикб-
  • индустриалци-
  • електричество-
  • ток-
  • индустриален ток-
  • теменужка петкова-
  • енергетика

Асоциацията настоява за преговори с министър Теменужка Петкова и екипа ѝ

АИКБ: Нужни са спешни промени в енергетиката! - 1

Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова спешни реформи, се казва в съобщение до медиите.

Ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал е поканило министъра на енергетиката Теменужка Петкова и екипа ѝ на среща. В писмото до медиите на асоциацията се припомня, че от началото на годината българският бизнес плаща ток с цена в пъти по-висока от средната цена в Европа. Председателят на асоциацията Васил Велев е предупредил, че Националната електрическа компания трябва да се преструктурира възможно най-бързо чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с ток с цел избягване на манипулации.

Асоциацията на работодателите подготвя нови сигнали до прокуратурата за манипулации на електроенергийния пазар. Създава се изкуствен дефицит на ток въпреки двойно по-високия капацитет на действащите мощности. За това допринася и недопустимата пазарна концентрация, постигната от свързвани с Христо Ковачки компании, казват работодатели.

От Асоциация на индустриалния капитал поискаха за пореден път прекратяване на договорите с т.н. „американски централи“, което се отлага от поне 3 години.

Министърът на енергетиката заяви, че правителството е на страната на бизнеса и не би искало проблеми за българската индустрия. Тя апелира за честен и открит диалог, който да произведе работещи решения и припомни вече предприетите действия от нейното ведомство. За безпрецедентно високите цени на тока са били сезирани КЗК и КЕВР. Работи се и по създаването на отделна платформа специално за индустриалните консуматори.

„И аз като г-н Велев смятам, че не бива условията на даден търг да предпоставят само един купувач. Напротив, търговете би трябвало да са максимално публични, прозрачни и да дават възможност на повече участници“, каза Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката обеща да направи необходимото, така че решенията да бъдат добри и за индустрията, и за енергетиката, като подчерта, че и държавните производители на електроенергия са част от общността на българските производители изобщо и следователно напълно споделят вижданията и очакванията на индустриалните потребители.

Националният съвет на АИКБ обсъди и други въпроси, както и прие нови членове на АИКБ - Българската асоциация по информационни технологии, Националният борд по туризъм, Сдружение „Ръководители в областта на културата“ и други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер

    3 0 Отговор
    Генерал Борисов ще спаси енергетиката. Ще има милиарди за всички. Той е.
  • 2 Баце

    0 0 Отговор
    Теменужка Ти Петкова и за мирисане не става.
  • 3 от Германия

    3 0 Отговор
    То има нужда и от спешни промени в бизнеса. Досегашните бизнесмени да се уволнят и да се назначат читави, че таковахте мамата на България!
  • 4 Балканец

    1 0 Отговор
    Още малко да се развият ФВ, да им удвоят КПД, ще видите вие едни промени в енергетиката, та чак свят ще ви се завие, долни кърлежи такива.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Управляващите легитимираха понятието ЕНЕРГИЕН СЕКТОР. вместо ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА . На пръв поглед незначителна терминологична промяна, пръкнала се от крадливите политици в Народното Събрание, но създаваща условие за разпарчальосване на Българската енергетика. Секторът може спокойно да се разрязва и да се раздава, докато системата е единно цяло. Разкъсването на енергийната система на България доведе до неблагополучията и застоя в енергетиката ни.
    Понятието енергиен сектор е въведено от 39 НС, вместо енергийна система, с цел разкъсване на енергийната ни система на отделни тецове и мрежи и тяхната приватизацията под формата на ЕРПта, ТЕЦове-търговски дружества и един куп неефективни частни ВЕИ инсталации....
  • 6 мухаха

    0 0 Отговор
    Кирчо гела вдига таксата на Диемите всяка година-той кога ще се преструктурира...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове