Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 09:33 2 526 19

Дянков готви десятък за борсата и хазарта

  • борса-
  • хазарт-
  • десятък-
  • данък лихва-
  • данък депозит
Дянков готви десятък за борсата и хазарта - 1
Снимка: БГНЕС

След новия данък върху лихвите от депозити, финансовият министър Симеон Дянков обяви, че обмисля да обложи и печалбите от хазарт, както и тези от сделки на фондовата борса. За спечеленото от игри, обаче и в момента се плаща данък, но от хазартния оператор.

По информация на Нова телевизия данъчните експерти във финансовото министерство ще опитат да разубедят министъра за налагането на данък върху печалбите от тото, лото и други игри.

По закон хазартните оператори внасят като данък 15 процента от събраните залози. Ако се обложи и спечелилият, то тогава ще се стигне до двойно облагане.

Идеята данъчните да се следят печалбите от хазарт не е нова. Миналата година ГЕРБ първоначално реши те да не се облагат с данък, но да се декларират пред НАП. След това обаче идеята отпадна, тъй като по този начин биха могли да се оправдават нечисти доходи.

Само преди няколко дни Симеон Дянков обяви, че единствения доход, който не се облага, е този от лихвите в банките.

Вероятно само доходите от борсовите сделки ще последват пътя на печалбата от лихви и ще бъдат облагани с десет процентната ставка от догодина. Планът, обаче, е да се налага данък на нетните печалби. Ако по дадена борсова сделка се отчита печалба, а по друга загуба – десятъка ще се налага върху разликата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Малко е абсурдно вече с тия данъци, но има и логика поне при хазарта и борсата... за разлика от лихвите в банките.

    Коментиран от #2

  • 2 алоооо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    1-во. двойното данъчно облагане е забранено.
    2-ро. както при спекулата на борсата, така и при хазарта не може да се каже кое е печалба.
    3-то. при загуба от борсови операции и/или хазарт ще се приспада ли данък от загубата?!
    Имам чувството, че за да членуваш в Г
  • 3 алооо

    1 0 Отговор
    Герб трябва да си завършен идиот
  • 4 Пацо

    0 0 Отговор
    При хазарт и борсови операции можеш и да загубиш. Ако се облага само печалбата, а загубата си е за твоя сметка няма да е справедливо,
    но ако при отрицателна печалба се връщат 10% (negative gear) тогава става машина за пране на пари.
    Е това ще бъде шоу
  • 5 Стига спахте!!

    0 0 Отговор
    http://www.xnetbg.com/new/40/96/216----
  • 6 Едикой си

    1 0 Отговор
    "Печалба от лихви" много ми харесва как "разсъждават" нашите "управници"....Това са пари, които покриват инфлацията...даже няма и толкова....е.а.ти дерачите са тия ГЕРБ...то и другите да бяха и те така щаха да направят вероятно..
  • 7 АЗ СЪМ

    1 0 Отговор
    ДЯНКОВ НАРОДА МИЗЕРСТВА А ТИ ПРОДЪЛЖАВАШ С ПРОСТОТИИТЕ НАМАЛИ ДЕПУТАТИТЕ 240 ХРАНИТУТКОВЦИ НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ СА МНОГО
  • 8 Грую

    1 0 Отговор
    Изгонете този измекяр, така като направиха американците. Те не можаха да понесат неговите експерименти. Защо ние следва да ги понасяме? България не е опитно поле за фискални маняци. Фискът е нещо абсолютно необходимо, но не трябва да се превръща в култ. Трябва да си знае мястото. Стига бюджети и бюрокрация. Дайте повече свобода. За свободата са мрели хората и Левски са го обесили заради нея. Никой няма право да превръща държавата във фискален затвор, във Османска империя на фиска.
  • 9 Gambler

    1 0 Отговор
    Е аз искам да питам цайсатия като на фирмите им се онлага разликата между приходите и разходите (ако приходите са повече!!!), аз ако съм загубил 10 пъти по 100 лева и веднъж съм спечелил 500лв (резултат -500лв), как така ще ми облага прихода без да отчете разхода? Що си не стяга шкуфарите... Тоя ако ми падне ще го ритам и няма смисъл да му обяснявам що...
  • 10 Дянков

    1 0 Отговор
    vsi4kite pla4at za zatvori 6to ne si oblagat tehnite zaplati i bonusi i da vzimat po 500lv zaplati kat drugite hora kat iskat da ima pari v hazata da ne vzimat takiva golemi zaplati kat ni6to ne pravqt i da se namalqt teq depotati 240 sa mnogo na taq darjava 100 sa im mnogo kamoli 240
  • 11 123

    1 0 Отговор
    еврейска подлога.до изборите още ще ни трови.
  • 12 12345

    1 0 Отговор
    evala samo teka nali mn 4esto pe4elime ta i kato spe4elime vedna6 mese4no da si gi razdelime a 6to po dobre samo deset % ot pe4albite da zimame
  • 13 ЕДИН ЯДОСАН

    1 0 Отговор
    А ДАНЪК ИМОТИ ЗАД ГРАНИЦА, ЗАЩО НА ВЪВЕДАТ,ЕДНИ 10% ОТ ПАЗАРНАТА ЦЕНА НА ИМОТА? ТОВА ЩЕ СТИМУЛИРА МИНИСТЪРЧЕТО ДА СИ ПРОДАДЕ ИМОТА И С.А.Щ. И ДА СИ КУПИ ТУК ДА СТИМУЛИРА ИКОНОМИКАТА. ТОЗИ Е ПО-ДОЛЕН ОТ ТУРСКИТЕ БЕЙОВЕ ОТ ПРЕДИ 200Г. .И ПРЕЗ ТУРСКО НЕ СА НИ ОГРАБВАЛИ ТОЛКОВА. "ДАНЪЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НАЙ-НИСКИ" А ЗАПЛАТИТЕ НА СА ЛИ И ТЕ НАЙ-НИСКИ? ЛИЦЕМЕРИ. ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИТЕ.
  • 14 ОЩЕ ПО-ЯДОСАН

    0 0 Отговор
    По-добре дпс да ни управлява ,вече прекалихте ....
  • 15 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ДЯНКОВ ЧЕ СИ ГРОЗЕН ГРОЗЕН СИ ЧЕ СИ НАХАЛЕН НАХАЛЕН СИ АМИ АЙДЕ ВЗЕМИ ТА СИ СЪБИРАЙ КРУШИТЕ И СЕ ОМИТАЙ ЗА ЩАТИТЕ ПРОДАЖНИКО ДА НЕ ПРИДОБИЕШ И ПЕНСИЯ ПО ИНВАЛИДНОСТ ЧЕ КАКТО СИ ТРЪГНАЛ ЩЕ ПОЛУЧИШ НЕЩО ОТ ,,НАРОДНАТА ЛЮБОВ'' ( лично мнение )
  • 16 комитата

    1 0 Отговор
    по нагли ко....та от тези едва ли има некъде . няма ли военни или и те се предадоха вече . прврат , разстрел, военно положение 10 г. и държавата ще процъвти иначе се затриваме като държава
  • 17 ф-1

    1 0 Отговор
    Дянков е само изпълнителя.Хитреца от банкя го натиска да измисля подобни простотии а той само реже лентички.
  • 18 Мъни мъни

    1 0 Отговор
    Тези данъци и дете може да ги измисли!
    Само истински Мъж може да вдигне икономиката и да намали вноса на чуждите стоки, които се дублират от наше производство.
    Дянков бъди мъж, за да не ти направят операция за смяна на пола по изборите! :-))
  • 19 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Това е чиста кражба но не казвам нищо ново. Някой тук спомена турското робство, ми тогава данъкът е бил десятък (както се казва в заглавието) това са 10 процента.
    Смятахме го преди около 3 години и излезе около 70 процента с всички данъци, такси, акцизи и други хитроумни похвати. Към днешна дата не съм събрал смелост да го изчислявам. Ще трябва да се защитим някак. А колкото до призива към Дянков да бъде мъж няма как да стане - плужеците са безполови.