Last news in Fakti

23 Октомври, 2012 08:32 1 542 3

Левон Хампарцумян: Няма да поскъпнат кредитите

  • левон хампарцумян-
  • данък депозит-
  • банки
Левон Хампарцумян: Няма да поскъпнат кредитите - 1
Снимка: БГНЕС

С въвеждането на данъка върху лихвите на депозитите няма да поскъпнат кредитите, заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия банкерът и председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Той поясни, че кредите ще поевтинеят или поскъпнат от това как се развива икономиката. От банките не зависи това дали ще бъде въведен даден данък.

Представете си банките като едни техничари, които правителството ще накара да изпълнят решението им, поясни банкерът. Този, който дава данъците, той определя правилата, по които се пишат те. Ние не участваме във вземането на това решение, ние го изпълняваме от името и за сметка на правителството, каза Хампарцумян.

Според него затова трябва да се пита правителството, защо вдига данъците. Както ни го напишат технически този данък, така ще го изпълним.

Левон Хампарцумян посочи, че някои банки могат да имат проблеми с въвеждането на този данък, други не. Зависи как ще бъде написана дефиницията на данъка. Като видим дефиницията, тогава ще можем да дискутираме.

Когато се плаща данък, няма справедливост. Данъкът е нещо, което е част от обществения договор. Ние ви даваме едни пари, а вие извършвате едни обществени услуги, коментира той дали богатите или бедните ще бъдат повече засегнати от въвеждането на данъка върху лихвите на депозитите.

Една голяма част от богатите в България са богати на кредити, другата част не плащат данъци в България, тъй като парите са им на някои слънчеви острови. Според банкера има начин данък да бъде избегнат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    Съдейки по последния абзац, то какво излиза? Едните са богати, другите са измамници. И какво, пак честния, утреден и мизерно живеещ гражданин ще бъде цеден за поред път. Ок, ама до кога? Че ти хората нямат сили вече. Ще започнат да измират и от глад, и от студ, защото няма да им остават пари след като и последните им стотинки бъдат взети за данъци.
  • 2 ...

    0 0 Отговор
    * утруден ... /не утреден/ - макар, че използвано в този контекст също се вписва
  • 3 Пацо

    0 0 Отговор
    Този данък е изкуствена, законова корекция на банковите лихвени проценти. Така например депозит с обявена от банката 3% годишна лихва ще е в действителност 2.7%, а депозит с обявена от банката 6% годишна лихва ще е в действителност 5.4%.
    И тъй като лихвените проценти на депозити и кредити са вързани (балансирани) когато промениш едните ще трябва да се променят и другите.