Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 20:34 2 722 25

FT: Дянков раздразни вложителите

  • данък депозит

 

Независимо дали е опит за запълване на фискалната дупка, или предизборна маневра, предложението на българския кабинет за данък върху лихвите по банковите депозити предизвика изненада и съвсем нелека критика.

Приходите от банкови депозити ще бъдат облагани с плосък данък от 10% от януари идната година. Това гласи идеята на финансовия министър Симеон Дянков, която получи одобрението на премиера Бойко Борисов.

Промяната ще донесе на хазната допълнителни 120 млн. лева.

Предложено бе средствата да се използват за вдигане на пенсиите. Но това изглежда все повече като подозрителен и популистки ход, взет месеци преди идните парламентарни избори, коментира в материал за "Файненшъл Таймс" Андрю Макдауъл.

Доводите на кабинета към момента са, че данъкът ще изравни България с европейските норми и същевременно ще спомогне за свалянето на дефицита. Балканската страна от месеци прилага успешни програми за фискална дисциплина. София се цели в дефицит от 1,3% от БВП през т.г. и в балансиран бюджет през идната.

От известно време насам българите трупат спестяванията си в банкови сметки, но вътрешното търсене остава ниско.

Депозитите на домакинствата нараснаха с 13,8% на 33 млрд. лева

през годината до края на август, предаде преди време Ройтерс.

Дянков и Борисов изобразиха промяната като инструмент за запушване на дупката. Те изтъкнаха, че повечето европейски държави облагат с данък лихвите по банковите депозити.

Но според критиците планът е необмислен.

Изброявайки обичайните аргументи за ефективно двойно данъчно облагане на един и същ доход, Георги Ангелов – старши-икономист от института Отворено общество, обяви пред БНР, че новата мярка ще премахне стимулите за плащане на данъка и ще премине набързо в сивата икономика. А това ще противодейства на една от основните цели на плоския данък.

Правителството сътвори изненада с предложението,

 което отхвърли още през септември. Централната банка и профсъюзите заявиха, че са били държани в неведение за промените. Така, в съчетание с уклончивите обяснения за повишението, сред обществото се създава впечатлението, че това е поредният необмислен ход на управляващите.

"Макар че в аргумента за справедливостта има известна тежест, дебатът би трябвало да бъде за това защо правителството предлага данъка в последния момент;

защо нямаше последователност и защо се въвежда по време на криза",

 настоя Светла Костадинова от Института за пазарна икономика. "Тази промяна не трябва да се прави прибързано".

Според нея съществуват ред други значително по-добри възможности за съкращаване на дефицита, в това число спиране на съмнителните обучителни програми за безработните.

Но Дянков обеща пред пресата, че ще продължи по план с данъка. Кабинетът несъмнено е отправил поглед към изборите. Той се нуждае от парите, а нарастващите български спестявания изглеждат все по-нисък и достъпен за ръката плод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    българоубиец -еврейски вампир
  • 2 666

    1 0 Отговор
    Чи то счките тъквизе. Крушите сливи не раждат.
  • 3 Борислав Рангелов

    1 0 Отговор
    Дянков , вземи се гръмни !!!! Каква българска икономика? Какви спестявания ? 80% от всичко се внася,влоговете може да са гръцки,румънски и т.н. Не познавам човек без кредит. Емигрантите внасят пари в БГ. Оттук ЧЕЗ ,Лукоил,и всички останали ''компании'' и чужди банки си ги прибират !!! Магистрали с готови пари лесно се строят!!! Какво стана със Станишевите министри,колко осъдихте,безнаказано си крадете и вие ,м...а ви !!!
  • 4 batmusurat

    1 0 Отговор
    значи един път ми отдържат данък на заплатата и сега искат да ми отдържат данък на това че сам каширал някой лев . Еми да си купуват свещи с тия данаци им пожелавам.
  • 5 петко

    1 0 Отговор
    Значи хората си изкарват парите от банките и почват да харчат,купуват си турски и китайски дрехи,китайска техника,турски домати и краставици,западни коли и тн.,и къде отиват парите им господин Дянков?,не напускат ли страната ни завинаги.Да ако имаше българско производство ще стимулират икономиката.
  • 6 Пацо

    1 0 Отговор
    Наистина ли мислите, че това е идея на Дянков? Тои самия казва, че "България е единствената страна в ЕО без такъв данък". Я се замислете - за хората от другите ЕО страни (като Гърция например) е много по-изгодно да прехвърлят парите си в наши банки, но нито техните банки искат да губят капитал нито държавите им да губят данък.
    Сритали са го Юнак Дянков да "фиксне тоа проублъм" по бързата процедура.

    Коментиран от #8

  • 7 -------- до Петко

    1 0 Отговор
    Единствената българска стока са имотите!
  • 8 Леко у лево

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пацо":

    @6 Грешиш - при лихви по депозитите до 1-2% на годишна база тук трябва данъка да стане поне 60%, че да не им е по изгодно на евентуалните чужди пари (в наличието на значителни такива под формата на депозит силно се съмнявам!) да са в наши банки. А и не мисля, че ако държиш парите си в на депозит в България и си примерно германец и има данък върху депозитите ще го избегнеш... Даже така е по добре щото ще прибере по голям данък (по голяма лихва)...

  • 9 Иван Белев

    0 0 Отговор
    хора, не е важно колко процента а от каква сума. при средно ниво на спестяванията от 10 хил.лв на домакинство и лихвен процент максимум 6% имате доходност 600 лв за година от лихва - 10% са 60 лв данък. не е болка за умиране.... аз даже мисля че е положително. най-големите противници на това са банките - от първия ден плашат че ако това станело щели да вдигнат лихвите по кредитите.... помислете за що не им изнася на кожодерите...
  • 10 леко у лево

    1 0 Отговор
    Не им изнася щото депозита си седи кротко и реално парите може да ги имат само на хартия, а като им каже Дянков дайте едни X милиона ще трябва да извадят реални пари. Все едно около 1% от депозитите са изтеглени наведнъж ежегодно...и те така...
    И не си прав, че не са болка за умиране. Цифрата като абсолютна стойност не е от значение, от значение е факта, че фактически увеличават инфлацията за спестените пари с още около 0,5-0,6%. Защо не извадят от лихвеният %, %-та годишна инфлация и разликата да обложат?! Ама май ще трябва да дават... Стига сме копирали от Европа само практиките изгодни за бюджета, а за бюджета на гражданите кой ще се погрижи?!!?
  • 11 леко у лево

    0 0 Отговор
    А факта, че предизборно обещаха да не въвеждат нови данъци няма да коментирам въобще... То това правителство е рекордьор по неспазени предизборни обещания...
  • 12 бен тен

    0 0 Отговор
    п...ли долни е цялото правителство
  • 13 Калоян

    1 0 Отговор
    Хора не разбрахте ли, че трябва да се бачка, да се въртят парите. Тарикатите в тази държава са много, всеки е вложил една сума на депозит и си казва: не ми пука, За кого не му пука, за нацията ни, нали? Затова данъци трябва да има за всичко. Парите трябва да се въртят, за да има икономика. Стига с тарикащини: откраднал пари-хоп на депозит, баба му умряла-продал апартамента и, хоп на депозит.... Вземете се в ръце и започнете да мислите за нацията си, ЯСНО!!!!!

    Коментиран от #16

  • 14 в..г..з..

    0 0 Отговор
    Браво Калояне.
    Може да си един,но явно има и мислещи хора.
  • 15 Ивайло

    1 0 Отговор
    Калоян е за президент! Има икономика само ако парите се движат. При наличието на свободни пари, трябва да се завъртат в бизнес или в някаква определена инвестиция. Само тогава ще има икономика, но за тази цел трябва да има хора, на които им се успява и труди!
  • 16 Браво Калояне

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Калоян":

    @13 Браво калоянчо, ма с 13 години стаж в една област и заплата сносна за България, работа по 9-10 часа дневно и понякога и в събота и неделя кво предлагаш? Нощно време да въртя депозита само щото ти така казваш? А кога да спя? А ти знаеш ли примерно как/какъв бизнес да завъртиш с 7-8 хиляди лева или не четеш, че 70% от депозитите са мижави суми, дето има една дума за погребение или...да не дава господ... Що подриаш като пърле пред майка и си мислиш, че с гръмки фрази става? Я ела да ти дам 5 к лева да ги завъртиш и като успееш само с тях ела ми се обади... А докато успяваш детето на фотосинтеза?
  • 17 Браво Калояне

    0 1 Отговор
    Та като виждаш, бачкам, плащам данъци и осигуровки и какво? Да подаря спестените и ОБЛОЖЕНИ пари на Дянков щото ти така мислиш?
  • 18 Калоян

    0 0 Отговор
    Как с мижава заплата ще имаш спестявания??? Хора, спрете да се правите на бизнесмени.. Бизнес не се прави с 5 000 лева или с 8 000 лв. Що за бизнесмени в тази държава. Излезте, вижте как е по света.. Най-големия проблем е, че българина бяга от тази страна, не му пука за България. Работил съм 8 год. в Испания, всяко спечелено евро съм го инвестирал в България, мислил съм за България. Правете като мен и ще сте добре. Хора няма в тази държава, как искаш да ти върви бизнеса.
  • 19 Калоян

    1 0 Отговор
    Как ЕВРОПА да ни вдигне стандарта на живот, като от мижави заплати имаме спестявания-депозити... Тя си казва: не им са необходими пари на този народ.... Ти му даваш за да харчи, той ги трупа ...
  • 20 гост

    0 1 Отговор
    Редно е от лихвата да се извади %-та на инфлацията защото той определя обезценяването на парите и тогава да се облага!
  • 21 И аз браво

    1 0 Отговор
    Не му е сега времето за този данък. Но хайде да сложим нещата на кантара. Колко от "недоволните" граждани плащат какъвто и да е данък за колите си? А на какви заплати се осигуряват? Иначе не му е сега времето на този данък, но ония 70-80% със спестявания до 3000 лв., които ще ги ощетят с 18 лв. на година (!!!) никак не си дават сметка, че парите в банката ги яде инфлацията. Много е прав Калоян - като не ги харчиш парите - как да влязат в икономиката, че работодателя ти да печели, та да е конкурентен, та да ти вдигне заплатата щом си ценен специалист?
    Не му е сега времето, но зора не е да се взимат на хората спестяванията, а да СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ! Между 40 и 60% в "сивата" икономика - е искайте по-високи заплати и социални придобивки. Ама нали ако вземеш да патиш някой данък, ей така най-доброволно, значи си "балък", а ние балъци нещем да бъдем. Искаме да сме тарикати. Данъци да не плащаме, но заплатите ни да са европейски. Да, има хора като г-на с коментар 16, дето си плащат данъците, но на всеки такъв "балък" има 100 тарикати. Те са виновните г-н 16. Колко хора осъдиха работодателя си в нашата държава, че не ги осигурява на реалната им заплата? Ама пред парламента стачкуваме за по-големи заплати?!?!?! а не пред офиса на шефа.
    Иначе, вярно е - не му е сега времето.
  • 22 Грую

    1 1 Отговор
    Не може бе г-н заместник премиер да си измисляте данъци! Ако аз изиграя 2 лева на тото и позная тройка за която ми платят 1.70 лв. обяснете ми колко аз печеля от този залог, от който Вие ще ми искате 0.17 лв. данък. Същото е и с лихвите: Вместо да похарча парите за западни стоки и да вдигна дефицита в държавата, аз съм ги сложил на влог в банката т.е. подобрявам ликвидността на тази банка и ги вливам обратно в икиономиката на държавата. Тези моите пари тази банка ги продава т.е. дава ги като кредит на хора, които могат да се оправят с кредитите и лихвите по тях (поне така би трябвало да бъде!). В замяна на това аз получавам лихва по депозита, която в никакъв случай не стига за да покрие реалната инфлация. На коя печалба тогава ще ми искате данък върху лихвите бе г-н Министре? На разликата между лихвата по депозита и фалшивата инфлация, която Вашият още по-фалшив Национален Статистически Институт е определил ли? Евалла, машалла и не знам какво още..... То ако се вземе предвид ръстът на заплатите откакто сте на власт не само че инфлация няма, но и дефлация има сериозна. Територията на фиска са: ДДС, мита, подоходни и корпоративни данъци и там трябва да си стои и нито крачка на другаде. Наказвайки хората на които се крепи ликвидността на банките и националната икономика Вие всъщност наказвате собствената си глупост.
  • 23 Калоян

    1 1 Отговор
    Колега Грую, имам един въпрос към теб: Защо си правиш депозит? - За да вземеш лихва,а лихвата в този случай е печалба, а ПЕЧАЛБАТА СЕ ОБЛАГА С ДАНЪК. Няма повече да коментирам. Това че инфлацията ти изяжда лихвата си е твой проблем. По добре купувай западни стоки- да си обзаведеш с нови мебели жилището, отколкото да си мислиш че си тарикат-банкер. Инфлация е имало и ще има винаги. Не ви дават пари за да ги слагате на депозит. Всички искат да са печелбари. Вие имате 5 000 лева и се правите на тарикат, ами ако имахте 200 000 или 3 0000000 щяхте да сте по голям тарикат.... Това е за днес от мен.

    Коментиран от #24

  • 24 Браво Калояне

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Калоян":

    @23 Абе момче младо зелено, ти семейство имаш ли?! Как може да се живее без "2 лева" сложени на страна? Утре те съкращават или бизнеса почва да не върви? Кво правим - пистолета в челото ли? Ами много ясно, че ще пестиш когато можеш, а не когато на НЕ МОЖЕШ. И за какво ми е обзаведен апартамент, ако не мога вафла на детето да купя?!?! Хората пестят щото виждат , че нищо хубаво не идва. Когато има икономически растеж хората са оптимисти и купуват, даже и заем и лизинг ползват. А като гледаш, е колгата ти е съкратен и утре може да си ти, като гледаш, че всичко поскъпва а заплатата е без изменение от 4 години? А като гледаш, че за всичко и навсякъде (образование, здраве и т.н.) си трябват пари? Като има дефлация и икономика парите сами ще тръгнат...сега облагай с още и чакай да харча, знаейки, че ми предстои още един харч, колкото и малтк да е той... Никой не се мисли за терикат с депозит. Просто по добра алтернатива за момента НЯМА! И да...не пиши вече калоянчо, достатъчно се изложи...
  • 25 гион

    0 0 Отговор
    ххххххх