Last news in Fakti

19 Октомври, 2012 13:48 5 173 4

Божидар Данев: И данък депозит може да бъде избегнат

  • данък депозит-
  • божидар данев-
  • бск
Божидар Данев: И данък депозит може да бъде избегнат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интелигентността на българския народ не бива да се подценява. Убеден съм, че българинът ще намери достатъчно начини да избегне новият данък върху лихвите от депозити.

Това заявява председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев в своя лична позиция на Фейсбук страницата си. Данев изброява няколко възможни хода в тази посока:

- Гражданите могат да преструктурират депозитите си в депозити-рокадо до края на годината, така че да получат предварително лихвата по депозита си (за срока на рокадото). При това положение за 2013 г. или за целия срок на депозита ще получат нулева лихви, т.е. няма да има облагаем доход от лихви.

- Могат да пласират част от спестяванията си и/или част от дохода си в доброволните пенсионни фондове, където в момента има нелоша доходност, която не подлежи на облагане. Освен това, очакванията са, че след налагането на данъка върху лихвите от депозити, доходността на пенсионните фондове ще се увеличи. Не трябва да се забравя, че средствата и доходите от доброволните пенсионни фондове не подлежат на запориране, което ги прави защитени и атрактивни. Не на последно място, можем да си спестим и от данък "общ доход" - 10 на сто от дохода за годината е необлагаем, ако се преведе в пенсионните фондове.

- Очаква се, вследствие на данъка върху лихвите да се пренасочат средствата към акции на проспериращи български или чуждестранни предприятия. Т.е. този данък ще разшири услугите на банките и другите финансови посредници и институции, които се очаква да започнат да предлагат в по-широк диапазон ценни книжа от местния и от международния пазар.

Естествено, остава голямата възможност за инвестиране в портфейли, почиващи на злато, други ценни метали, суровини и материали, които поскъпват на международните пазари", посочва още Божидар Данев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    1 0 Отговор
    Много зависи и от подхода на самите банки. Те могат да повишат леко лихвения процент по депозитите си (с около 0.3%) и така да компенсират данъка на вложителя.
    Депозитите на граждани не са съществено перо в деиността на банките, особено на българските банки, и един такъв подход ще има много по-голям положителен ефект отколкото негативен (например "Ние плащаме данъка депозит на нашите клиенти").
  • 2 тадд

    0 0 Отговор
    и това - в сферата на добрите пожелания ! а реалноста е друга, и времето ще го покаже....(дано да бъркам)
  • 3 ssda

    4 1 Отговор
    Пацо, това няма как да стане,
    банките са толкова ликвидни в момента, толкова много депозити са събрали, който не може да ги раздаде като кредити. Този пасив тежи много на големите банки (Уникредит, ДСК, Райфайзен) и те са нон стоп в кампания за кредитиране. Пасива изяжда печалбата на банката. И на мен ми се иска да поемат данъка, но няма да стане.
  • 4 иван

    0 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ИНДЕКСАЦИЯ НА СПЕСТЯВАНИЯТА РАВНА НА РАЗЛИКАТА ОТ ГОДИШНАТА ИНФЛАЦИЯ И ЛИХВЕНИЯ ПРОЦЕНТ ЗА ГОДИНАТА. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ СЪС СРЕДСТВА НА БЮДЖЕТА, ЗАЩОТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ САМО НЕ НАМАЛЯВАТ РАЗХОДИТЕ, А ГИ УВЕЛИЧАВАТ КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН НАЛИВАТ ВОДА В КОЛЕЛОТО НА ИНФЛАЦИЯТА.