Last news in Fakti

5 Декември, 2012 13:38 861 0

ЕК предлага пакет от мерки за борба с младежката безработица

  • ek-
  • младежи-
  • безработица

 

Европейската комисия предлага мерки в подкрепа на усилията, които държавите членки полагат, за да се справят с неприемливо високите нива на безработица и социално изключване сред младите хора, като им предлагат възможности за работа, образование и обучение.

„Високата младежка безработица води до драматични последици за нашите икономики, за нашите общества и най-вече — за всички млади хора. Ето защо инвестициите в младежта на Европа са нужни именно днес, заяви Ласло Андор, европейски комисар по въпросите на заетостта, социалните въпроси и приобщаването — С този пакет от мерки ще помогнем на държавите членки да осигурят успешното вливане на младежите в редиците на трудещите се. Ако не направим това, последиците биха били катастрофални.“

В изготвения от Комисията пакет от мерки относно младежката заетост е включено предложение за препоръка до държавите членки за въвеждане на Гаранция за младежта, чрез която на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили формално образование или са останали безработни.

Комисията ще оказва подкрепа на държавните членки, като предоставя финансиране от ЕС, насърчава обмена на добри практики сред държавите членки, извършва наблюдение на прилагането на схемите за гаранции за младежта, а също чрез кампании за повишаване на осведомеността по този въпрос.

Около 5,5 милиона младежи на пазара на труда в ЕС (над една пета) не успяват да намерят работа, а 7,5 милиона младежи на възраст от 15 до 24 години попадат в т.нар. категория NEET — никъде неработещи, неучещи и необучаващи се. Икономическата цена на неинтегрирането на младежите на пазара на труда се оценява от Eurofound на над 150 млрд. евро годишно или на 1,2 % от БВП на ЕС.

Младежката безработица надхвърля 25 % в 13 държави членки, като в Гърция и Испания достига до над 55 %, а в България, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Португалия и Словакия е около или над 30 %.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА