Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 22:49 1 773 11

Идва зима и безработицата в Северозапада се увеличи

  • безработица-
  • северозапад-
  • икономика

През октомври се отчита лек спад на обявените от работодателите в трите северозападни области свободни работни места

Идва зима и безработицата в Северозапада се увеличи - 1
Снимка: БГНЕС

Равнището на регистрираната безработица в трите северозападни области Монтана, Враца и Видин в края на октомври е 12,3 %. В сравнение с края на месец септември има покачване с 0,3 %, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. В края на октомври без работа в трите области са 16 796 души, което е с 387 души повече в сравнение с края на септември, пресмята БТА.

В област Видин нивото на безработицата е 15,4 %, при 14,9 % през септември, в област Враца нивото на безработицата е 10,7 %, при 10,4 % през септември, а в област Монтана нивото на безработицата е 12,7 %, при 12,6 % през септември. С най-високо ниво на безработица са общините Макреш -73,6 %, Димово - 67,4 % и Ружинци - 47,2%, а с най-ниско са общините Монтана - 4,4 %, Враца - 4,7 %, Мездра - 5,1 % и Видин - 7,4 %.

През месец октомври в бюрата по труда в трите области са регистрирани общо 2029 нови безработни, като броят им е с 240 повече в сравнение с този през септември и с 392 повече спрямо новорегистрираните през октомври на 2022 година.

От Регионалната служба по заетостта в Монтана заявиха за БТА, че увеличението на броя на регистрираните безработни се дължи до голяма степен на активната политика на Агенцията по заетостта с цел активизиране на безработните и икономически неактивните на пазара на труда. През октомври с тях в трите области са проведени 23 информационни събития и пет трудови борси в рамките на националната информационна кампания на „Да работиш (е) яко!“.

През октомври се отчита лек спад на обявените от работодателите в трите северозападни области свободни работни места – 620 при 763 през септември. Най-голямо търсене на кадри през миналия месец е имало в сферата на държавното управление, преработващата промишленост, образованието, търговията, строителството и ресторантьорството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Голям праз!

    14 3 Отговор
    Северозападът отдавна се изнесе в София и сега е доминиращият културен Елит в красивата ни столица! Съперници са му единствено културтрегерите от Дупница, Перник и Югозападният университ! Разбира се и Гената Дайнов! Времеубежище , хахахаха!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ххммм

    6 4 Отговор
    Анти- българите от северозапада... хак да им е!
  • 7 Да почнем от картинката

    7 3 Отговор
    Такава вила за сено у Резервата никой не може да направи. То и по-проста вила вече няма кой да направи. Кой работи, ако все още има такива, е от механизатор нагоре.
    Тука един говори за северозападните вишисти. Ами те са като югозападните, югоизточните, за североизточните нямам наблюдения. Разликата е, че вишистът от Пловдив, Бургас, Стара Загора или Търново като завърши най-често се връща в родното място и отдава трудът и знанията си за благоденствието му. Северозападняка гледа как да се спаси от резервата и да избяга от съгражданьете си, щото са големи пустиняци. Ама няма такива!

    А защо гласуват за БСП ей на - не знам!
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    10 1 Отговор
    НА КОКОРЧО МУ ДРЕМЕ ЗА БЕЗРАБОТИЦАТА И НАРОДА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Ифата ме кефи .

    Соц носталгия ,изкупихме на ГеДрейците военните резерви през 90 -те !