Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 14:00 10 186 22

За строителството с любов – (Без)Полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството

  • строителство-
  • любов-
  • вик-
  • майстор-
  • съвети-
  • строител-
  • иван кирмин

Как се обучават, какви са критериите за подбор на кадрите и с какви митове за любовта можете да се сблъскате в строителството

За строителството с любов – (Без)Полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-често се самообучават по метода на пробата и грешката, като част от тях доказват, че човек се учи, докато е жив и никога не разбират, че ако имат талант той е в друга област.

Има едни филми, които не гледаме, но знаем за тях от обща култура, в които често главен герой е пробващ се ВиК специалист. Знаещи и можещи професионалисти, са ми споменавали, че това е мит, но пък те и не изглеждат така, че да им повярвам, че им се случва. Ако някой, за разлика от гореспоменатите, е сексапилен, професията водопроводчик определено му дава конкурентно предимство. Трудно може да бъде оправдано присъствието на надарен геолог в чужда баня, най-много в някое мазе, в което проверява дали проблемът се дължи на напорни подпочвени или безнапорни повърхностни води, но там декорът не е особено подходящ за да мотивира сценаристите да разнообразяват сюжета с геолози. Колкото и да е измислица не е рядкост строителят да се опитва да люби страстно клиента в преносния, по-циничен смисъл на думата, без да се интересува дали желанието е взаимно и с искреното убеждение, че няма нищо нередно и му се полага. Това с особена сила важи за тези, които цял живот се самообучават за сметка на клиентите.

При подбор на кадри за определяне на професионалната квалификация се използва тристепенна скала - „Става“, „Читав“, „Много читав“. Втори критерий е „ На колко работи“ . Разбира се, всеки търси „Много читав“, който оферира ниска цена, което често води до наемане на обучаващ се пробващ, който изпитва силен нагон и трудно разбира, че вие нямате желание да смесвате строителство с любов. Вярвам, че любовта ще спаси света, но съветвам такива опити да пресичате смело, защото някои трудно разбират от намека, че за да е хубаво чувствата трябва да са взаимни. Договарянето на по-ниска цена и/или по-къс срок действа като афродизиак на изпълнителя, като предозирането може да събуди неустоими пориви дори в такива, които по-принцип нямат намерение да ви любят.

Всичко написано и съветите за избягване на нежелани взаимоотношения се отнасят за частния сектор. При обществените поръчки е различно, доста по-сложно и скоро ще споделя какво мисля за „Сексът и градът“.

------------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо шофьора

    22 1 Отговор
    Браво ,отлична статия инж.Кирмин.
    Чакаме с нетърпение статия за набивни пилоти.

    Коментиран от #7

  • 2 Мъдрият

    33 2 Отговор
    И от тази статия нищо не става ясно!
    Много приказки за нищо, като казваше дядо ми - Бог да го прости!

    Аз ще напиша същината на въпроса: вече е изключително трудно да намериш читав майстор!
    Всеки се прави на разбирач и на голям майстор, но после си биеш главата в стената, задето си му се доверил!

    Затова, аз се мъча със свои сили и вече съм правил всякакви ремонти в къщи: чета първо за проблема по интернет, после гледам видеоклипове по въпроса, питам и съседи и колеги, които са имали подобен проблем - как са го разрешили?

    И накрая обобщавам всичката тази информация, извличам ценното от нея - и започвам да действам!

    И повечето пъти ми се получава добре!

    Единствено - не пипам сам по токовете - защото това си е за специалист! Не е шега! Иначе - може да загубиш живота си!

    Коментиран от #3, #19, #20

  • 3 По-мъдрият

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    За подхода в строителството, който си избрал, получаваш почетната титла "юТюб инженер". Все още нищо не разбираш от строителство, но пък си имаш титла! До всички останали: моля да не ползвате видео самообучение за нищо по-комплексно от полагане на фаянс.

    Коментиран от #5

  • 4 Исско

    13 1 Отговор
    На мене ми се е случвало !! На жената една приятелка ме викна да погледна нещо ... мивката и капела. Посрещна ме с къса пола! Ама много къса. Оправих мивката .. оле-мале ..и си тръгнах. Като разказах вкъщи коментара на жената беше: Ейййй, тая цел ден е седела дома по анцуг... и са заради тебе е сложила полата ... :)
  • 5 Мъдрият

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "По-мъдрият":

    Не си по-мъдър, защото не четеш внимателно!

    Не съм писал, че така съм строил, а че така съм правил ремонти в къщи!

    А това са две различни неща.
    За строителство - съм съгласен, че трябва специалист!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Али Муса Тупев

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владо шофьора":

    Присъединявам се към мнението на Владо Шофьора - отличен памфлет на инж. Кирмин, но много читатели очакваме с нетърпение да прочетем неговото мнение за особеностите на пилотното фундиране при тинести почви.

    И малко оффтопик:

    Огромен гаф в "Последният печели"

    Става дума за въпрос, заден в трети кръг на предаването, който е и решаващ за крайното класиране.

    Водещият Орлин Горанов задава следния въпрос към участника Георги Георгиев:

    "Кой извършва атентата в Марсилия, при който е убит югославският крал Александър I".

    Състезателят отговаря съвсем правилно, че това е Величко Керин,

    Горанов обаче не зачита отговора за верен. Казва, че верният отговор е Владо Черноземски, известен още като Владо Шофьора.

    Величко Керин и Владо Черноземски са едно и също лице.

    Величко Керин е рожденото име на Владо Черноземски. Владо Шофьора и Петър Келеман са едни от многото псевдоними, които Черноземски използва. Гафът е още по-фрапиращ, защото, ако на Георгиев му бе зачетен отговора, то той щеше да спечели играта.

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 8 Рон Джеръми

    5 0 Отговор
    Важното е съпругата да е доволна:)
  • 9 Рори

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Али Муса Тупев":

    Не е съвсем така, казусът е по-сложен, защото при определяне границата на протичане се измерва времето и дълбочината на потъване на стандартен конус. А участникът ми се струва не знаеше колко тежи потъващата част на този конус. Затова и правилно не му е бил зачетен отговаря за верен.
  • 10 Не се коси

    0 1 Отговор
    Пратете си жените първо да им дам любовта си,а после ще строим.
  • 11 Владо Шофьора

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Али Муса Тупев":

    Най вероятно за да се обърка Орлин Горанов е бил посетен в същия ден от читав строител ,което е довело до невъзможност да се подготви.
    Което в крайна сметка обаче ни води към важна дискусия -кой е бил в Марсилия -Величко или Владо.Моето субективно мнение е ,че е бил Владо.
  • 12 Владо Шофьора

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Али Муса Тупев":

    Участникът Георгиев не е достатъчно да има информация.За да спечели играта трябва да разбира смисъла на тази информация .Същото е и за статията на инж .Кирмин -тя е толкова дълбока,че не дава отговори ,а по скоро задава въпроси.
  • 13 Трънски трол

    6 0 Отговор
    Наблюдават се плахи фройдистки уклони в творчеството на автора. Стуктурата им все още е абразивна, от което страда гладката повърхност. .Препоръчвам вибратор за по-добра дифузия и финален шлиф.

    Коментиран от #14

  • 14 Рори

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трънски трол":

    Наистина липсва силата и цветистия език каквато се забелязва в пернишкото фройдистко течение.

    Коментиран от #15

  • 15 дебел франкофон

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рори":

    По същество Знеполската философска школа е бихейвиористична (Едуард Торндайк, акад. Иван Павлов, Славчо Трънски и др.) и е контрапункт на психоаналитичното течение на Фройд и Юнг. Знеполските бихейвиористи изучават причинно-следствените връзки „стимул - реакция” чрез т.нар. класическо кондициониране и систематична десензитация: „Пръвнята чаша – за здравие, другата – за веселие, трекята – за кавгу.”

    Коментиран от #21, #22

  • 16 май

    2 1 Отговор
    пак счупифа тнъпомеря?
  • 17 1234

    0 2 Отговор
    И какво каза този с тази статия??? Пълен булшит.
  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Коментарите къртят мивки! Кой ще лепи плочките, не е ясно.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Не е трудно с токовете, но наистина си иска база от знания, за да няма сакатлъци. Има и заплетени случаи. Примерно монтираш бойлер, меките връзки изпушват и започват да капят. Оказа се, че има напрежение между нулевия кабел и металните тръби. Започва нагряване и гумените уплътнения на меките връзки се стопяват
  • 20 Електричар

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Прав сте да внимавате с токовете, защото наистина много добре стоят на мъжки рамена, но по-често се забиват в крака ако объркате нещо. И доста боли.
  • 21 Тънък франкофон

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "дебел франкофон":

    Фактът че Киркекор не е киркегорист, а още по-малко екзистенциалист, кара да трепкат сърчицата на второразредните интелектуалци, и укрепва вярата им космическата справедливост, ако не и в космическия Дядо Коледа.
  • 22 Трънски трол

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "дебел франкофон":

    Категорично съм съгласен с бихавиористичния постулат в знеполската еклектика и особено с последното Ви изречение.