Last news in Fakti

17 Май, 2021 05:54 2 292 10

Предпочитаме да застраховаме имуществото, но не и здравето си

  • застраховки-
  • здраве-
  • имущество-
  • спасителни акции

Поне 3/4 от разходите по една спасителна акция в планината могат да бъдат покрити от застраховката

Предпочитаме да застраховаме имуществото, но не и здравето си - 1
Снимка: БНТ

Данните на един от най-големите застрахователи у нас показват, че българите все още нямат практика да сключват застраховки, когато се отправят на преход в планината, съобщава БНТ. От над 800 хиляди застраховки на година в тази компания, туристическите са едва около 50 хиляди.

Ето защо застраховката може да спести много проблеми.

Петър Георгиев от години е страстен планинар. Катерил е в Алпите, Андите, Хималаите, Кавказ. От скоро е и сертифициран планински водач. Наред с подготовка и оборудване за всеки свой преход, Петър никога не забравя да сключи и необходимата застраховка.

"Дори с най-ниския план най-вероятно, ако не цялата сума за спасителната акция, то поне две трети или три четвърти, ще бъдат покрити от застраховката. Това е много ключов момент, защото хората го пренебрегват и понякога се случва нещо, човек чупи крак например и тогава дължи 7-8-10 хиляди лева за спасителна акция", заяви Петър Георгиев.

Разходите по самата застраховка са несравними с тези суми. При месечна вноска от 10 лева, застрахователят може да покрие разходи за спасяване в планината до 5 хиляди лева.

"Застрахователната компания, поне при нас е така, има директен договор с ПСС и БЧК и директно заплащаме разходите по издирване и спасяване. Застраховката покрива всичко, включително и медицински разходи, първата помощ, която се оказва на място, транспортирането, ако се налага със специализиран транспорт, линейка", допълни София Антонова, изпълнителен директор на застрахователна компания.

Една от по-специфичните услуги - "транспортиране с хеликоптер", към момента е активна единствено за чужбина.

"Официално нямаме медицински хеликоптер, който може да извършва такива спасявания. Имаше до миналата година и ние бяхме единственият застраховател, който предлага такава услуга", добави София Антонова.

Освен спестяване на лични разходи при инцидент, сключването на туристическа застраховка носи и други ползи.

"Колкото повече хора си направят застраховка за медицински злополуки, толкова повече ние ще помагаме на нашата планинска спасителна служба да предлага по-добри услуги, да купува нови апаратури и всичко, което е необходимо", каза още сертифицираният планински водач Петър Георгиев.

Засега обаче масово у нас хората не застраховат здравето и живота си, а единствено личното си имущество, допълват от застрахователния бранш.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярно е

    14 0 Отговор
    Застрахователната ни култура е като стандарта ни на живот - ниска. А пък застрахователите да посочат поне 1 случай в който са изплатили по гражданска отговорност над 100 000 за смъртен случай ?
  • 2 Номера и лъжи изтъркани и смешни

    18 1 Отговор
    Те не са застрахователи, а мутри, лоито обират гражданите. И като никой не е доволен, ъърсят начини да хванат в капаните си със уж задължително застраховане и си делят парите с властта.
  • 3 Госあ

    9 1 Отговор
    Ами айде първо да се предложи планинско спасяване, и след това да искат застраховка. Става ли ?
  • 4 Андре

    17 1 Отговор
    Застрахователите в България не са коректни. Всеки който се е сблъскал с тях го знае, защо да се даввт пари на вятъра?!
  • 5 провинциалист

    9 1 Отговор
    А ваксинирани застраховат ли?
  • 6 Здравето

    4 1 Отговор
    я го има, я го няма, а имуществото остава и след теб...
  • 7 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Няма по отвратителни измамници от нашите застрахователи. Те са приели в своята работа гадните еврейски номера. Ако бъдат оставени така,скоро и до кварталния магазин няма да можем да отидем без застраховка. Одраха хората със задължителната Гражданска отговорност,сега искат подобна застраховка и планината и на плажа. Алчни изроди.
  • 8 Анонимен

    4 0 Отговор
    Застраховах си апартамента, защото имах комшията ме беше наводнил. Всичко беше прекрасно докато не се случи отново, но застрахователят излезе сериозен и отказа да плати. Наводнението се оправи като се плати от комшията но застрахователят нищо не плати. Та поуката ви е ясна.
  • 9 Ал Капоне

    3 0 Отговор
    ЗА ВСИЧКИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ.....МОЖЕ ДА МИ ЯДЕТЕ САМО К.РА!
  • 10 Димов

    3 0 Отговор
    Подозирам, че утре ще измислят законче, което да ни задължава да плащаме застраховка при всяко ходене в планината, че дори и до баира на село, да забиеш магарето на паша. Въобще, излезеш ли извън прага на дома си трябва да си плащаш.