12 Юли, 2024 13:43 1 878 2

Опасни китайски дрехи заливат пазара

  • дрехи-
  • китай-
  • токсини-
  • химикали-
  • здраве-
  • човек

Китайските сайтове за онлайн пазаруване се възползват от необлагаемия с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни

Опасни китайски дрехи заливат пазара - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Повишаването на търговията през платформи като "Шейн" (Shein) и Тему (Temu) води до опасности за здравето, повишени екологични вреди и пречки за устойчиви бизнес модели, които Европейската комисия насърчава. Това пише в позиция на Българската асоциация "Кръгов текстил", получена днес в БТА.

Тези китайски онлайн платформи субсидират поръчки под себестойност и залагат на агресивна реклама. По този начин отнемат пазара от местните търговци, включително тези на втора употреба. Макар потребителите краткосрочно да печелят от ниски цени, това елиминира конкуренцията, грижеща се за добрите търговски условия, пише в позицията. Европейската комисия определя "Шейн" и "Тему" като "много големи платформи", което налага по-строг контрол над дейността им и възпрепятства развитието на кръгови бизнес модели, посочват експертите, цитирани от БТА.

Китайските сайтове за онлайн пазаруване се възползват от необлагаемия с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни. По този начин заливат пазара ни с огромно количество продукти, главно от текстил. Те обаче не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за здравето, смятат в асоциацията.

От там посочват, че разследвания са разкрили високи нива на опасни химикали като олово, перфлуороалкил (PFA) и фталати в продуктите на "Шейн", надвишаващи нормативните ограничения на ЕС. Например, тестовете в Южна Корея откриха, че детски артикули съдържат фталати 428 пъти над разрешените норми. Наличието на токсични химикали в материалите е свързано с рискове за здравето както на потребителите, така и на работниците в производствените вериги, заявяват от браншовата асоциация.

Друг негативен аспект е свързан с изработването и условията на труд, при които се произвеждат продаваните китайски стоки. Обвинения от 2022 г. сочат, че "Шейн" доставя памук от Синдзян, нарушавайки Закона за предотвратяване на принудителен труд. Съществуват и други доклади за експлоататорски трудови практики и лоши условия на труд.

"Безспорно е негативното влияние върху околната среда. Както знаем, модната индустрия допринася за 10 процента от глобалните въглеродни емисии. Стоките, продавани през китайските платформи, са предимно от пластмаси и нерециклируеми материали. Бързият производствен цикъл и ниската степен на повторна употреба допринасят значително за увеличаване на текстилните отпадъци", пише в позицията.

Ежедневно за обслужването на товарите, които изпращат китайските сайтове за електронна търговия, са нужни 88 товарни самолета "Боинг 777". Това показва ръстът на двете компании, които в момента са лидери в сегмента - "Тему" и "Шейн". В Европа пристигат месечно по 50 милиона пакета с евтини китайски дрехи от техните компании. Според експерта Кристоф Трип, "Шейн" вече контролира 20 на сто от пазара на така наречената бърза мода. Двете компании надхвърлят приходи от над 90 млрд. долара за тази година.

Според Европейската комисия до 65 на сто от пратките към ЕС са с документално занижена стойност, за да не бъдат обмитявани и комисията има право да се намеси в случаи, когато чуждестранни субсидии водят до разстройване на вътрешния пазар на Европейския съюз. Общо 1 млрд. пратки влизат в ЕС през 2022 г., вероятно 2 млрд. през 2023 г. Брутната стойност на стоките, продадени през "Тему", е 290 млн. долара. След това активността на пазара се увеличава над 4500 пъти през годината, за да достигне 13,8 млрд. долара през 2023 г. Поради инфлацията е Европа прогнозите са, че продажбите на китайски платформи ще нарастват, заявят експертите.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханко Брат

    21 0 Отговор
    Който има хубава и евтина стока той владее пазара , нека да продават хората щом могат.

    Коментиран от #2

  • 2 Немаме производство и ни превземат

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ханко Брат":

    Затворихте АЕЦ, но не станахте евроGейци!
    Съборихте мавзолея, но не станахте евроGейци!
    Събаряте паметници - ех, евроGeйци!
    Къде ще си веят гАзовете истинските евроGeйци?