Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 11:43 1 335 12

България е водеща европейска дестинация за здраве и красота

  • здраве-
  • красота-
  • туризъм-
  • виена-
  • форум-
  • българия-
  • европа-
  • зарица динкова

Това каза министър Динова на здравен форум във Виена

България е водеща европейска дестинация за здраве и красота - 1

България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа. Много малко са страните, които могат да ни бъдат конкурентоспособни в областта на SPA, балнео и уелнес туризма. „Готови сме да представим на нашите австрийски партньори един различен туристически продукт. Той е надграден и в полза за здравето на всички eвропейци. През последните десет години страната ни се е развила много в тази област. Днес може да заявим уверено, че България предлага висококачествен здравен туризъм, включващ медикъл спа, спа, уелнес, таласо и медицински туризъм". Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова на откриването на форум „България - мечтаната държава за балнеология и уелнес“, който се провежда за първи път във Виена.

Ресурсите, с които разполага България, също я поставят на челни позиции. Имаме над 600 минерални източници, като над 75% от тях са с температура от 37 до 101 градуса по Целзий. В по-голямата си част курортите ни са разположени в екологично чисти райони и природни паркове, по Черноморието или в красиви планински местности. България е и един от важните производители на селскостопански биологични продукти. Всичко това превръща страната ни в туристическа дестинация на четири сезона.

Съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм вече са създадени седем балнео и СПА дестинации, които да популяризират страната ни като място с голям потенциал за лечение и профилактика. Те обхващат 58 населени места в цялата страна. Към момента са сертифицирани 267 центъра - 65 медикъл спа, 161 спа центрове, 41 уелнес центрове.

България е включена и в системата на Асоциацията на публично-частните здравни каси на Германия (GKV) като една от държавите, в които здравноосигурени немски граждани могат да реимбурсират средствата си за превенция и профилактика. Четири пилотни медикъл спа центъра са и в системата на директно договаряне с втората по големина застрахователна компания в Германия ТК.

„Вече имаме примери за сътрудничество на представители на българския хотелиерски и туристически бизнес с австрийски застрахователни компании. Данните ни показват бързо протичащ процес на възстановяване на входящия туризъм от Австрия след края на пандемията. За това несъмнено допринасят и ежедневните полети от Виена до София и Варна.", заяви българският министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отидете в паркхотел Пирин, в грандхотел

    4 0 Отговор
    Поморие, хотел Калиста - все петзвездни хотели и ще видите, че кухнята и сервитьорите са слабото им звено!
    Масажите също са зле, с изключение на балийките от х-л Калиста.
    В Паркхотел Пирин сервитьорите и блок масата е трагедия! Също и жените на СПА рецепция. Гледат ви като че вие сте виновни за заплатите им и за лошото им възпитание!
  • 2 Чудя се

    7 0 Отговор
    министър Динова като полагаше клетва не каза ли че няма да лъже ... България е водеща европейска дестинация за здраве ... да бе да
  • 3 Кадир

    9 0 Отговор
    По евтини цени и лошо обслужване определено сме на челните места.
  • 4 Шуши

    3 1 Отговор
    Освен Велинград - там са по 10 хил лева почивките за нова година.

    Коментиран от #8

  • 5 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Каква гнусна пропагандна лъжа, подобна на всички такива от ЕС.
  • 6 Да бе, да

    3 1 Отговор
    Идете в ци.ганизираните села и градове и само се огледайте - навсякъде само здраве и красота!
  • 7 ПРИПОМНЯНЕ

    2 1 Отговор
    Развитието на София, като световен балнеоложки център, може да става поетапно, с висока степен на етапна завършеност, което дава възможност за относително ниски годишни капиталови разходи. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи и без изготвянето на специална подробна обща програма. Достатъчно е за ремонтирането или изграждането на отделните обекти да се изготви индивидуален проект, който да е съобразен с характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект.
    Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода за хигиенните нужди и отоплението в балнеоложките центрове, без да се замърсява въздухът от локални котелни инсталации. Същевременно пък „Топлофикация София” ЕАД ще има един стабилен източник на доходи.
  • 8 Опушен

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шуши":

    Е Велинград като дюнерджийница. Местните горят кюмур, пластмаси, дрехи на кило, не се диша. Лятото може и да става но почне ли отоплитения сезон не се излиза навън.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.