Last news in Fakti

13 Юни, 2021 17:00 5 014 34

Нискоквалифицираните работници са най-търсени на пазара на труда

  • пазар на труда-
  • търсене-
  • работа-
  • работници

Появиха се много обяви за търсене на готвачи, на сервитьори, на шофьори и подобни професии

Нискоквалифицираните работници са най-търсени на пазара на труда - 1
Снимки: М. Богданова ©

Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

"Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията - над 2,3 милиона души. Най-много са наетите в София. Следват Пловдив и Варна", това казва Адриан Николов от Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.

„Големият град като че ли най-успешно успява да даде най-много възможности за най-широк профил от хора - от по-добре образовани до по-слабо образовани, със специализация в различни насоки на икономиката. От значение в случая са и заплащането и стандартът на живот. Тъй като по-големите градове имат доста по-конкурентни пазари на труда, съответно там и заплатите са по-високи“, каза той.

Има и общини с под 1000 наети, а повече от половината от общините губят наети между 2018 и 2019 година. След постепенното отпадане на ограничителните мерки вследствие на пандемията най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници.

„Появиха се много обяви за търсене на готвачи, на сервитьори, на шофьори и подобни професии. Това е големият фактор, който в момента всъщност движи тази динамика на трудовия пазар“, посочи Николов.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    21 0 Отговор
    Че то там друг вид има ли?
  • 2 asd

    11 22 Отговор
    Ганчовци, да не забравите да пенсионирате всички лекари минали пенсионна възраст!

    Как така ще вземат и заплати и пенсии "маскарите"?!?!?!

    хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
  • 3 Госあ

    25 1 Отговор
    Уточнете в заглавието за коя точка от глобуса става дума и няма да има никаква новина.

    Коментиран от #20

  • 4 Умен

    49 4 Отговор
    Слабо образовани за без пари и аз търся !!! Ако може и да ми плащат, че ми работят !!!
  • 5 Те са

    27 1 Отговор
    в чужбина!
  • 6 Макс

    46 2 Отговор
    Всеки сам да си направи извода, каква икономика имаме!
  • 7 БОЛШЕВИК

    37 1 Отговор
    Всичко е мошеници за намиране на работа, веднъж ти казват трябва ти образование, друг път търсят се нискокласифицирани кадри - всичко шуробаджанащина, нямаш ли връзки и не се навеждаш няма как да си намериш работа по специалност и пр.

    Коментиран от #13

  • 8 Българка

    40 4 Отговор
    В България няма икономика и бизнес, който да произвежда и предлага иновативни стоки и услуги и затова се търсят нискоквалифицирани работници. По време управлението на ма мафията се увеличаваше държавната и общинска администрация, която е слуга на мутрите, както строителната мафия, която строи нискокачествено, но редовно се отчита/ връща парите от поръчките на бившите властимащи!
    Това трябва да се промени! На 11.07 всички масово да гласуваме за партиите на промяната!
  • 9 Азазел

    31 1 Отговор
    А по-търсени са високо квалифицирани, но да получават като ниско квалифицирани.

    Коментиран от #18

  • 10 Това е шанса за българите

    12 19 Отговор
    Аз поне висококвалифициран българин не съм видял по света

    Коментиран от #12

  • 11 пролетарий

    39 2 Отговор
    То добре че са нискоквалифицираните, че да вършат РЕАЛНА работа, ако остане на офисчиите с вратовръзките сме за никъде...Уважавайте труда!

    Коментиран от #16

  • 12 Откъде да видиш

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Това е шанса за българите":

    Само по дупките видиш, никой и не те приема да излезеш от дупката за да срещнеш квалифициран българин!

    Коментиран от #15

  • 13 нискообразУван

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК":

    То и затова останаха такива, дето и памперси не могат да сменят..а да- професори, генерали и полицаи...ма те такива освен да крадат, друго не могат. Свястното се изнася с 200..остава само шкартото..
  • 14 Тишо

    15 1 Отговор
    Това е показателно за състоянието и структурата на БГ икономика!!!! Там , където се търсят висококвалифицирани специалисти - има високи заплати и жизнен стандарт !!!!
  • 15 пообъркал си се нещо

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Откъде да видиш":

    Там където съм изобщо няма българи.
  • 16 Госあ

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "пролетарий":

    Ти да не мислиш телефонистките с развален английски и т.нар. мениджъри (каквото и да означава това) за квалифицирани ? Че то шпакловчика има квалификация сравнение тия.
  • 17 123

    41 1 Отговор
    Готвач, шофьор, заварчик, фрезист и тн. не са нискоквалифициран труд.В бг са определяни като такива.Икономика не се крепи на кибици дремещи по бюрца на сладка държавна службица. Утре няма да има кой и една баница да направиз или да ви ремонтира колата, защото всички можещи и знаещи ще са на запад.
  • 18 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Азазел":

    Тези са най-търсените.
  • 19 Счупи тъпомера

    20 1 Отговор
    Спрете помощите на паразитния патладжанен електорат и ще видите, как ниско квалифицираните места, ше станат кът.
  • 20 д р Щросмайер

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Това е в нашата болница, бе. Най-мързеливите и нискоквалифицирани са най на уважение и най платени, а от тях най-най-най го направиха главен лекар.

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "д р Щросмайер":

    М, и това е ясно. Само като си представя, че аграном-растениевъд се определя за клетъчен физиолог и молекулярен биолог....хахахаха
  • 22 ФОНЧО 4

    22 1 Отговор
    Шофьор на камион било нискоквалифициран труд, абе куковици загубени пишат статии бе. Строител и шофьор са най-смъртоносните и рисковани професии по нашите ширини.
  • 23 Факт

    18 1 Отговор
    Едно време съжалявахме приятели завършили "Сградото" Но те никога не трепериха от шеф(защото нямат)за тях безработица няма(потърсете мазачи,фаянсаджии)и тарифите на които работят им гарантират мес заплата като на IT-та.Ее,кой труд е нискоквалифициран?Консерватория и 700лв в хора на градската опера.А е супер скъпо образование.

    Коментиран от #24

  • 24 Даааа

    16 4 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    Прав си!!! Аз съм водопродчик, като преди 10 години ходих на специализация в Италия за 6 месеца във връзка с обучение по изграждане на отоплителни инсталации и какво да ти кажа.... Не се оплаквам... Работа много, стига да имаш желание, а парите, които изкарвам са доооста по големи от заплатата на един IT....
  • 25 Много вожд

    7 2 Отговор
    Малко индианец😂😂Ниско квалифицирани са тези, които не умеят занаят, демек индобългарите!Е нека сега Янев да намери начин да ги накара да работят, а не да берат железо😂😂😂
  • 26 whitenoise

    10 1 Отговор
    в нашата фирма само общаците са бакалаври ^^
  • 27 Хасан

    14 0 Отговор
    Затова всяка година ревът по морето,че не могът да си намерят жертви да им работят без пари
  • 28 Нане

    7 0 Отговор
    Нискоквалифицирани демек - бараби. Е да но все пак нали се сещате че ще са най-нагърбени с работа а те от своя страна ще искат и подобаващо заплащане. Така че шефчетата които така алчни за печалба и трупат ли трупат забогатяване... може и в един момент и без тях да останат.
  • 29 Местния кореняк

    7 1 Отговор
    В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ Е ВЗЕЛ КОЛЮ ДАЛ КОЛЮ. ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ГОЛЕМИ ХАРЧОВЕ. АЗ ЛИЧНО В БГ СЪМ РАБОТИЛ ПОВЕЧЕТО ЗА СЕДМИЧНО ЗАПЛАЩАНЕ ПЕТЪК В ПЕТ ЧЕСА КЕШ.ПОВЕЧЕТО В ЧУЖБИНА И В ЧУЖБИНА В РЕЯЛ СЕКТОРА ПЛАЩАТ СЕДМИЧНО. В БГ СИСТЕМАТА Е КОФТИ РАБОТИ ЩЕ ЩЕ ИМА ДА ВЗИМАШ ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ ИГРАЯТ СИ НА АВАНСЧЕТА . ХОРАТА ОТ РЕЯЛ СЕКТОРА ПРЕТПОЧИТАТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА ОТКОЛКОТО В БУЛГАРИШ. ФАКТИ. В БГ САМО ДАНАКОЗАЧЛАТАДЖИИТЕ СА ДОБРЕ И НЯКОИ БИЗНЕСМЕНИ И НЕ ИЗКЛЮЧАЯ МЛАДИТЕ ПЕНСИОНЕРИ РАЗНИ ВОЕННИ И ДР. ВЕЧНИТЕ ДО ГРОБ ДАНАКО УСВОИТЕЛИ. БГ Е ДЪРЖАВАТА НА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИТЕ НЯКОЙ И ВЛАСТ ИМАТ.
  • 30 иво

    4 0 Отговор
    Това обстоятелство е трагично и показателно за икономическото развитие и ефективността на българската икономика!!!
  • 31 Краят иде

    0 6 Отговор
    Няма да е задълго, роботите и изкуствения интелект настъпват и първи ще окапят нискоквалифицираните професии, изискващи еднообразен вид дейности.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Четник

    2 0 Отговор
    В UK ако искаш да научиш занаят си плащаш и майстора те взима на обучение.Нарича се “ЦЕНЗУРА НА ФАКТИ.Но навсякъде искат да имаш ЦЕНЗУРА НА ФАКТИ за квалификация ако кандидатстваш за ЦЕНЗУРА НА ФАКТИ.Например техник за газовия ми бойлер работеше за £94 на час.В автосервизите е същото но в независимите гаражи ти обръщат внимание и за скромните £ 44 на час труд.Образованието никъде не е задължителен фактор за печелене на пари.
  • 34 Васил

    2 0 Отговор
    Най търсени са не най ниско квалифицираните а тези дето бачкат без пари на работодателя не му дреме за квалификацията а за колко ще се продаде и ако може да работи извънредно за без пари. Даже и чистачите на запад взимат повече от хората с висше образование.