Last news in Fakti

15 Юли, 2021 18:55 1 772 7

COVID-19 върна индустрията пет години назад

  • европейска индустрия-
  • производство-
  • финансова криза-
  • бизнес активности-
  • пандемия

Ограничените бизнес активности заради пандемията водят до съществено намаляване на индустриалното производство

COVID-19 върна индустрията пет години назад - 1
Снимка: Shutterstock

През 2020 година продадените промишлени стоки в страни от ЕС достигнаха стойност от 4,6 трилиона евро, сочат данните на Евростат. Това означава спад на индустрията до нивата ѝ през 2010 година и 2015 година, тоест преди финансовата криза, пише още статистическата агенция, предаде Инвестор.

През последните години има непрекъснат ръст на индустриалното производство в ЕС, но ограничените бизнес активности заради пандемията от коронакризата водят до съществено намаление. Спадът се дължи основно на проблемите в автомобилната индустрия и материали за нея, на машини и оборудване, както и на производството на мебели и на метали.

Шест държави от ЕС генерират 76% от стойността на продадените промишлени стоки в ЕС. Лидер е Германия (29%), следвана от Италия (18%), Франция (12%) и Испания (9%).Данните на Евростат показват известна специализация по отношение на промишлеността. В сектора на автомобилостроенето например позициите на Словакия, Унгария и Чехия са значителни - 53% от стойността на продадената продукция на Словакия се дължи именно на автомобилите, а в другите две държави този процент е около 30 на сто.

Гърция генерира 43% от стойността на продадената си продукция в хранително-вкусовата индустрия. Следват Нидерландия и Испания с дялове от съответно 36% и 30%, а четвърта е България, където 28% от стойността на промишлената продукция през 2020 година идва от производството на храни, напитки и тютюневи изделия.

Прегледът на основните индустрии в ЕС показват, че от средата на 2017 година водещ сектор за ЕС е производството на автомобили. Но този сектор записва и най-резкия спад през 2020 година.

В последните години се наблюдава и спад в производството на метали в общността, както и на машини и оборудване. Много по-плавно е движението при хранително-вкусовата индустрия в последните години, съответно и спадът не е толкова стръмен през 2020 година.

През миналата година страните от ЕС са продали автомобили за 356 млрд. евро, показва още статистиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 4 Отговор
    Още 2 години така и с 5 века назад отивате. Когато Бою ще е шериф на Банкя и ще ги пуца с РПГ-то.
  • 2 Госあ

    4 2 Отговор
    Това е една чудесна новина за планетата. Сега обаче със зелената сделка бълването на електрокари,батерии и слънчеви платна еднодневки започва със страшна сила.
  • 3 Q2z

    0 0 Отговор
    Пренасочване.
  • 4 Това е само началото

    3 2 Отговор
    То края на капитализъма дойде преди 10 години, ама измислиха кромида за да се оправдават с него.
  • 5 Шматка

    0 0 Отговор
    Не Ковид, а СЗО и тъпите политици!
  • 6 БСП на Бунището

    1 2 Отговор
    Комунизма ни върна Сто години Назад и петдесет встрани и пак Оцеляхме...Човека е много жилаво нещо ..!!!
  • 7 Sieg

    3 0 Отговор
    И направи някои хора богати за 5 поколения напред.