Last news in Fakti

14 Март, 2024 12:57 800 17

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб

  • продължителност на живота-
  • пандемия-
  • дълголетие-
  • здраве

До 2019 г. очакваната продължителност на живота нараства до 73, 4 години, но пандемията срива този растеж

COVID пандемията намали с 1,6 години продължителността на живота в световен мащаб - 1
Снимка: Shutterstock

Очакваната продължителност на живота в световен мащаб — средният брой години, които човек може да очаква да живее от момента на раждането си — е намаляла с 1,6 години в пика на пандемията COVID-19, показва ново проучване.

Очакваната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличавала до началото на пандемията, като е скочила от 49 години през 1950 г. на повече от 73 години през 2019 г., сочи новото проучване, публикувано във вторник (12 март) в списание The Lancet.

Но между 2019 г. и 2021 г. тази историческа тенденция се е обърнала. Тази времева рамка обхваща първите две години от пандемията, в които смъртността достига своя връх.

"За възрастните хора по света пандемията COVID-19 е имала по-дълбоко въздействие от всяко събитие, наблюдавано през последния половин век, включително конфликти и природни бедствия", казва в изявление водещият автор на проучването Остин Шумахер, действащ доцент по здравни метрични науки във Вашингтонския университет в Сиатъл.

През 2020 г. и 2021 г. общо приблизително 16 милиона души са починали или директно от COVID-19, или от верижните ефекти на глобалната пандемия, които включват забавяне на търсенето на здравна помощ. Този прекомерен брой смъртни случаи намали глобалната продължителност на живота от 73,4 години през 2019 г. до под 71,8 години през 2021 г., като ярките регионални различия не са отразени в тези глобални средни стойности.

Продължителност на живота до 2019 г.

Проучването представя актуализирани оценки на смъртността от изследването "Глобална тежест на заболяванията" от 2021 г., което количествено определя глобалните здравни тенденции по места и във времето. В работата си изследователите са анализирали данни от 204 държави и територии. От тях само в 32 се наблюдава увеличение на продължителността на живота между 2019 и 2021 г. Сред тези държави са Австралия, Нова Зеландия, Япония, Исландия, Ирландия и Норвегия, които са страни с високи доходи.

"Очакваната продължителност на живота е намаляла в 84% от страните и териториите по време на тази пандемия, което показва опустошителното потенциално въздействие на новите патогени," каза Шумахер.

В Перу и Боливия се наблюдават едни от най-големите спадове в очакваната продължителност на живота във всички възрастови групи от 2019 до 2021 г., според изявлението. Освен това в Мексико Сити се наблюдава особено голям спад в сравнение с други населени места.

Когато изследователите разглеждат възрастовите групи поотделно, вместо да ги обединяват, те установяват, че южноафриканските провинции Квазулу-Натал и Лимпопо имат едни от най-високите нива на свръхсмъртност и най-големите спадове на очакваната продължителност на живота в света. Тези провинции имат сравнително младо население, чиито данни могат да изкривят общите средни стойности на продължителността на живота, така че разборът на данните по този начин може да помогне да се разкрие истинското въздействие на COVID-19 по-специално върху по-възрастните групи.

Отчитането на възрастовото разпределение на населението в дадено населено място разкрива и високи нива на свръхсмъртност в Йордания и Никарагуа, където преди това броят на смъртните случаи е бил прикриван чрез групиране на всички възрастови категории заедно, се посочва в изявлението.

Нова Зеландия, Барбадос и Антигуа и Барбуда, от друга страна, са имали едни от най-ниските коригирани спрямо възрастта нива на свръхсмъртност от пандемията, въпреки че средната продължителност на живота в двете карибски държави е намаляла между 2019 и 2021 г.

Ефектът от пандемията според пол и възраст

Според оценките на авторите на проучването пандемията е предизвикала скок на смъртността в световен мащаб сред всички хора над 15-годишна възраст, като между 2019 и 2021 г. смъртността при мъжете се е увеличила с 22%, а при жените - със 17%. Детската смъртност, от друга страна, е намаляла със 7% през същия период, като през 2021 г. смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст ще бъдат с половин милион по-малко в сравнение с 2019 г.

"Нашето проучване показва, че дори след като се направи равносметка на ужасната загуба на човешки живот, която светът преживя в резултат на пандемията, сме постигнали невероятен напредък за 72 години от 1950 г. насам, като детската смъртност продължава да намалява в световен мащаб," заяви в изявлението си съавторът Хмве Кю, доцент по здравни метрични науки във Вашингтонския университет.

Въпреки че тази глобална тенденция се запазва, в отделните региони продължават да съществуват сериозни различия в равнището на детската смъртност. Най-високите нива са регистрирани в Южна Азия и Субсахарска Африка, дори след коригиране на смъртността, свързана с продължаващата епидемия от СПИН в тези региони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковидарите

    7 1 Отговор
    Благодарете на САЩ!

    Коментиран от #16

  • 2 Селянин

    13 0 Отговор
    А ваксината с колко го намали? Че гледам нещо статистиката на смъртноста в най-набоцканите държави спрямо най-ненабоцканите и нещо се плаша...
  • 3 Жмръц

    4 0 Отговор
    Да,но увеличи обема на празните ви глави.Още повече въздух да събират.
  • 4 Уса

    7 0 Отговор
    Тръмп и Путин ще забранят лгбт ковида
  • 5 такива са фактите, да

    7 0 Отговор
    Но кой ни изпрати тази пандемия ? Как избуя тя от нищото, съсипа милиони животи, и как, за толкова кратко време, се появиха ваксини.
    И друго - огромна част от хората, които оцеляха, вече не са същите. Децата се "затвориха", потънаха във виртуалния свят , а някои станаха необичайно агресивни. Не съм по конспирациите, но тази пандемия не беше случайна. Та....мисля си - Злото наистина не спи. Трябва да бдим.
  • 6 Пич

    8 0 Отговор
    Тюуу.... много са ядосани тъмните !!! Те искаха живота да бъде намален поне с 16 години , а не с 1,6 !!!

    Коментиран от #10

  • 7 Сталин

    12 0 Отговор
    По скоро Файзер и модерна намалиха живота ,преди месец почина познат на 48 ,инжектира се с три на Файзер и беше напълно здрав ,сърдечен удар

    Коментиран от #9

  • 8 Пълни

    5 0 Отговор
    глупости. Тая измама ковид вече и децата не й вярват, защо продължавате да пишете измишльотини? Кой ви финансира?
  • 9 Да..

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    И мой познат почина 30 годишен след 4 инжекции от същата диагноза. Здраво и младо момче....
  • 10 Бай Хюсеин

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Пландемият Бай В@ва е занули за нула време с Путин@вак,една д@за беше достатъчна за Чич Бил по Гечо.
  • 11 ПРАВДА

    2 1 Отговор
    Ами с толкова да намалят възрастта за пенсиониране!
  • 12 Мдаа

    0 3 Отговор
    Статистиките си казват думата а маргиналите ще продължават да си търсят причини да "вЕрват" в конспирации.

    Коментиран от #13

  • 13 вярващ в науката

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мдаа":

    Ето в какво се превърна съвремието ни:
    статистика - стъкмистика
    пандемия - пландемия
    ваксина - препарат за терапия
    изборни проучвания - изборни резулатати (за програмистите на машините)
    климатични промени - данък въздух, данък кола, данък жилище
    Европейски фонд за мир - фонд за закупуване на оръжие
    ...
  • 14 Голям зор

    0 0 Отговор
    Намалете пенсионната възраст
  • 15 въпрос

    1 0 Отговор
    Защо е това категорично заключение за причината за смърт в заглавието като в текста има "или"?
    "приблизително 16 милиона души са починали или директно от COVID-19, или от верижните ефекти на глобалната пандемия, които включват забавяне на търсенето на здравна помощ."

    Не забавяне, а изкуствено ограничаване на здравната помощ или като познат възрастен влязал най-накрая за планирана операция на ставата в прекрасно здраве, имал нещастието да му обявят положителен тест, "лекуван" 2 седмици и върнат на близките в чувал.
  • 16 БайДънчо:

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ковидарите":

    Само в САЩ са починали от 1 2ОО ООО човека!
  • 17 Мръсни лицемери

    3 0 Отговор
    Като затвориха сзо садистите, възрастните хора вкъщи за по две седмици и те взеха да падат като зрели круши. Ако не знаете, всеки възрастен човек е с някакво хронично заболяване. И най-лошо се отразяваше липсата на движение и чист въздух. Резултатите са като се почне от депресия и се стигне до влошаване на хроничното заболяване. Към това като добавим и затруднения достъп до медицинските услуги и хоп! Ето ви ги "жертвите на пландемията". За съд са тия въвели "локдаун" в държавите си