Last news in Fakti

27 Февруари, 2013 21:23 1 496 9

ЧЕЗ: Доводите за отнемане на лиценза ни са неоснователни

  • чез-
  • дкевр-
  • отнемане-
  • лиценз

Българските дружества от Групата ЧЕЗ - разпределителното предприятие „ЧЕЗ Разпределение“ и крайният снабдител „ЧЕЗ Електро“, предадоха днес на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) становищата си във връзка с предоставените аргументи, въз основа на които беше стартирана процедура по отнемане на лиценза им. Според тях тези доводи са неоснователни.  Дружествата не са открили нито едно съществено нарушение в досегашната си дейност в нито един от посочените случаи. 

„Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензията. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените правни становища и други документи“, изтъкна Томаш Плескач, директор на дивизия „Разпределение и международни дейности“.

Основанията за отнемане на лицензията трябва да бъдат много сериозни като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация  в заявлението за издаване на лицензията. Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални. 

„Вярваме, че след като проучи предоставените от нас документи и отрази и други обстоятелства, независимата регулаторна комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза. Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество“, допълни Плескач.

Ето защо дружествата на ЧЕЗ в България имат желанието да вземат предвид всички препоръки на регулатора, въпреки че през 2006 година техният бизнес модел беше одобрен от редица компетентни власти - както от вече споменатия регулатор, така и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Групата ЧЕЗ подкрепя изцяло спазването на европейските стандарти и норми, които водят до непрекъснато подобряване на услугите за нашите клиенти.

Групата ЧЕЗ разбира сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувства отговорна за нея и то поради няколко причини – високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците.

Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници. Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз, твърдят от ЧЕЗ.

Българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10 %, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фък оф чез

    1 0 Отговор
    Като са толкова перфектни във всяко едно отношение как ще коментират ситуацията на повече от половината пенсионери които за 1 лампа и то ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩА и един телевизор получават сметка за ток от 200лв при положение че се отопляват на парно?!?! А да сигурно кафемашината консумира прекалено много ток или да може би зарядното на телефона хаби по 1kw ток на ден или може би пералнята е дала на късо и е объркала електромера пак и то преноса на енергия също е скъп нали ти го носят на ръце пред вратата и собственоръчно ти я слагат тая енергия в телевизора...смешници да им взимат лиценза и да ги няма или да пуснат още 2 доставчика на енергия в региона пък тогава да видим кой кого!!!!!!!
  • 2 Вълов

    1 0 Отговор
    Как не ги е срам да говорят за по студено време като тази зима имаше максимум 5-10 дни под нулата. ние миналата зима да не сме били на Хавайте. Българите може да сме търпеливи ама не ядем доматите с колците
  • 3 Дафни Атанасио

    1 0 Отговор
    Да ги тонят тези измамници както ги изгониха и от Албания отнеха им лиценза понеже са много перфектни!!
  • 4 безпощаден

    1 0 Отговор
    доводи,абе вашта м... ненаситна,вън
  • 5 безпощаден

    1 0 Отговор
    да си наврете доводите в ...................,плюя на вас
  • 6 знаещ

    1 0 Отговор
    http://energeticite.bulboard.com/vt18.html
    http://fakti.bg/bulgaria/53601-dalaveri-v-chez-otivat-na-prokuror
    Ето това представляват тези мошенници от ЧЕЗ.Пляскач,Баран,Докладъл,Апостолов и всякакви там знайни и не знайни велможи.Малките колелца се въртят и носят парите от далаверата на гореизброените,тези си харчат парите в чехия а ти Българино плащаш целия този цирк.
  • 7 Трибал

    1 0 Отговор
    Аз предлагам ,както се бяхме събрали по улиците,да се съберем пак и да пуснем групови граждански искове от цяла България до прокуратурата,да разследва тия хрантути дето ни крадат 23 години!Сега и без това разпускат парламента,значи няма да имат имунитет!Ако пък все пак решат да ги разследват и да ги съдят това значи че няма да могат да участват и във избори!Та идеята не е лоша,ако не друго ще им стъжним живота .Тези искове да бъдат пуснати и до съда в Страсбург!Ако не ни обърне никой внимание имаме пълно основание да хващаме пушките!Така че се организирайте и да действаме!
  • 8 АЗ

    1 0 Отговор
    Монополите ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 9 Христофор

    1 0 Отговор
    Пладнешки разбойници са тези ЕРП-та Вкъщи съм въвел енергийна ефективност колкото мога Камина с водна риза която топли и бойлера и слънчеви панели Бушона на бойлера е постоянно свален Готви се на газ Само перална лампи и телевизор и то вечер след работа предният месец имах 55лв а този 120 лв и вместо да имам по малко тъй като 8дни около празниците ме нямаше в къщи сметката повече от двойна Освен някакви духове да са влезли в къщи и да са я навъртели А коментираме с мои познати че и на тях им се е случило същото ДА ЗАПАЛИМ МОНОПОЛИТЕ