Last news in Fakti

19 Юни, 2022 12:16 4 586 17

Нова технология срещу въздушни заплахи

  • hensoldt-
  • въздушни удари-
  • заплаха-
  • дрон

Войната в Украйна показа как дронове могат да се ползват за намиране и унищожаване на ключови активи

Нова технология срещу въздушни заплахи - 1

Последните конфликти показаха как дронове могат да бъдат използвани с разрушителен ефект за намиране и след това унищожаване на ключови активи. Системите за наземна противовъздушна отбрана се оказаха особено уязвими поради предаването им с висока мощност, тъй като лутащите се боеприпаси или тактическите безпилотни летателни апарати (БЛА) са в състояние да открият и незабавно да атакуват всеки източник на предаване на енергия.

За да даде възможност на крайните потребители да защитят своята територия срещу тези атаки от враждебни ракети и самолети, независимо дали са пилотирани или безпилотни, Hensoldt – компания в европейската отбранителна индустрия с глобален обхват, комбинира своята система за противовъздушна отбрана TRML-4D (активен радар) със своя световно признат пасивен радар Twinvis, за да създаде уникалното решение TwinSens.

Чрез обмен на сензорни данни между тези две системи, TwinSens предоставя въздушна картина, създадена първоначално без радиочестотни предавания и следователно, без риск системите за наземна противовъздушна отбрана да бъдат открити от вражеските сили. Той подобрява ситуационната осведоменост дори за цели с изключително малък RCS и също така увеличава устойчивостта към съвременните средства за заглушаване, като по този начин подобрява цялостното решение в сравнение с използването на самостоятелни сензори.

Twinvis е пасивен радар, който използва съществуващи електромагнитни сигнали от излъчващи и телевизионни предаватели, оценявайки ехото им, когато са отразени от обект. Той остава невидим и следователно не може да бъде блокиран или елиминиран при целенасочено действие – истинско предимство във военната област. Повече от 15 броя на Twinvis вече са продадени.

TRML-4D е многофункционален радар AESA в C-диапазона за наблюдение, прихващане на цели и задаване на оръжие, който осигурява разпознаваема въздушна картина на театъра. Той е в състояние да открива, проследява и класифицира различни видове въздушни цели, включително крилати ракети, кръжащи хеликоптери и малки, бързи, ниско летящи и маневриращи самолети. Повече от 50 бройки от семейството на 4D вече са продадени.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 19 Отговор
    Калининград Берлин 210 секунди.

    Коментиран от #10

  • 2 Млада гвардия

    33 18 Отговор
    Тунгуска 2К22 се справят отлично с дронове също и Панцир С1 и С2.

    Коментиран от #11

  • 3 Милен

    23 3 Отговор
    Той и румбата така следеше и снимаше чекмеджетата на баце с дронове, така че трябва да му плащат ноу-хау :))))
  • 4 Спутник 5

    18 31 Отговор
    Трябва да обясним на бг ушанките какво значи пасивен радар че те малко не разбират

    Коментиран от #9

  • 5 Евроатлантик

    18 8 Отговор
    Това рекламна публикация ли е? Все едно го предлагат за ширпотреба.
    А инак добре звучи, но като всяко средство ще даде предимство за кратко и после ще го откраднат или преоткрият и изучат и ще му намерят слабите места. Руските хипер ракети и ядрени двигатели също са временно явление. САЩ и Китай не спят и скоро ще ги имат.
    Въпросът е дали осъзнаваме, че без диалог на политиците неминуемо ще стигнем до диалог на военачалниците. Украйна е нагледен урок, докъде се стига, когато двете страни не се изслушват и съобразяват една с друга. Май все още освен военните други не чуват посланието...

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Учените

    26 23 Отговор

    До коментар #5 от "Евроатлантик":

    Китаи САЩ ще стигнат руснаците след 50 години, а руснаците през тези 50 години ще са още по напред.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 верую

    26 18 Отговор
    Не сте видели нищо ново на руснаците,това което играе в усралина е утилизация на старото въоражение + наемници.Истинското и лице ще видят нато,сащ,и меките китки от европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пъци

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Пътя в обратна посока по-дълъг ли е?

    Коментиран от #14

  • 11 Пъци

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Млада гвардия":

    Че кой казва че този радар използва дронове??Той ги открива,а заедно с тях и това дето сте го изредили
  • 12 Евроатлантик

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Учените":

    В кое ще са напред? В оръжията ли? Те и сега са напред и какво? Германия беше напред, САЩ са напред, Китай догонват бързо. Големите са си гарантирали взаимното унищожение отдавна + това на близките сателити. Какво ще помогне тоя радар или нещо друго, ако захвърчат нюкове наляво и надясно?
  • 13 Пъци

    14 11 Отговор

    До коментар #7 от "Учените":

    Може да са открили канализацията и вътрешната тоалетна по селата си?
  • 14 го шо

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Пъци":

    обратният път просто го няма. забрави.

    Коментиран от #17

  • 15 ГруЮ

    20 1 Отговор
    Доста несвързана статия писана от лаик. “Ключови активи, крайни потребители, изключително малък RCS”. Факти, наемете си инженери да ви пишат такъв тип статии. На жените оставете кулинарните рубрики и астрологическите прогнози.

    Коментиран от #16

  • 16 Малката муха

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГруЮ":

    Статията е преведена с Гугъл транслейт, какво очакваш :) освен това е явен фейк. Първо технологично е изключително трудно да направиш мапинг на район използвайки тв сигнал от близката релейка, след което да следиш за отклонения. Още малко и по ехото от птичките в гората или полето ще засекат движещ се обект. Второ, дори и тази фирма да е успяла да го направи, как ли пък няма да тръгне да се хвали по сайтовете и да обяснява как работи и колко е продала.
  • 17 Пъци

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "го шо":

    То аз и да го забравя,той-обратният път пак ще си съществува.Много преди нашето "учено" поколение хората са разбрали,че всяка тояга има два края...