Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 17:39 2 104 6

ОПЕК преразглежда към понижение прогнозата си за търсенето на петрол за 2022 и 2023 година

  • опек-
  • опек+-
  • петрол-
  • нефт

Според непреки източници, цитирани днес от картела, страните от ОПЕК са увеличили през септември производството си със 146 000 барела дневно спрямо август, за да достигне то общо 29,77 милиона барела дневно

ОПЕК преразглежда към понижение прогнозата си за търсенето на петрол за 2022 и 2023 година  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е преразгледала към понижение прогнозите си за повишението на търсенето на петрол за тази и идната години заради несигурния икономически контекст. Това се посочва в доклад, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

"Увеличението на световното търсене на петрол през 2022 г. е коригирано към понижение с 0,5 милиона барела дневно до 2,6 милиона барела дневно", съобщи картелът в месечния си доклад през октомври.

Очаква се общото търсене на петрол да е 99,7 милиона барела на ден на годишна основа.

ОПЕК обяснява този спад с "удължаването на антиковид ограниченията в някои региони на Китай , икономическите предизивикателства в европейските страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и инфлационния натиск в някои ключови страни членки".

Оценката на картела се базира на хипотезата, че войната в Украйна няма да се задълбочи през четвъртото тримесечие и идната година. ОПЕК очаква инфлацията да продължи да се повишава, а с това да се покачи и напрежението на пазара на труда.

Картелът залага също на световен икономически растеж от 2,7 на сто през 2022 г. вместо прогнозираните 3,1 на сто в септемврийския доклад.

Според ОПЕК търсенето на петрол ще нарасне с 1,4 на сто милиона барела дневно в страните членки на ОИСР (спрямо 1,6 милиона барела дневно в септемврийския доклад) и с 1,3 милиона барела дневно в страните, които не са членки на ОИСР (вместо 1,5 милиона барела дневно).

Търсенето се е подобрило през третото тримесечие най-вече заради скока на глобалния туризъм.

ОПЕК е по-малко оптимистичен и за идната година: организацията оценява на 2,3 милиона барела дневно повишението на търсенето през 2023 г. спрямо обявените през септември 2,7 милиона барела дневно. То ще бъде задвижвано от страни, които не са членки на ОИСР, най-вече от Китай и Индия.

"Всяко ново нарушение на енергийното снабдяване в ЕС би могло да доведе до забавяне на икономиката на региона през зимата и след нея и дори да доведе до годишна рецесия идната година", отбелязва организацията.

Според непреки източници, цитирани днес от картела, страните от ОПЕК са увеличили през септември производството си със 146 000 барела дневно спрямо август, за да достигне то общо 29,77 милиона барела дневно.

Производството е нараснало най-вече в Саудитска Арабия, Нигерия, Либия и ОАЕ. За сметка на това то се е понижило в Ирак, Венецуела и Иран.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    10 0 Отговор
    ОПЕК понижават от октомври добива с 2 000 000 барела дневно! САЩ завишени количества
    петрол от Близкия изток няма да получават в близките 6 месеца. Такива този съобщил са измислилици

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Сух

    5 0 Отговор
    Това е за онзи глупак, къде му плащат да пише тук и да манипулира българина срещу Русия, и че в ЕС ще е супер.. "Всяко ново нарушение на енергийното снабдяване в ЕС би могло да доведе до забавяне на икономиката на региона през зимата и след нея и дори да доведе до годишна рецесия идната година"
  • 3 Сух

    0 1 Отговор
    Нали прочети бе глупак
  • 4 Само коментирам

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Когато си гледат собствените интереси, а не Хамериканските, и вече не са партньорите, а картела. Жалка западна пропаганда.
    😄😁😀








    😀😁😄
  • 5 ужас(истински)

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Ако това е истината, съм впечатлена! 2 млн барела по-малко нефт на ден, означава приблизително с 315 хил т нефт по-малко, въпреки, че арабските, либийските нефтове са по-леки от тип урал. Това значи изключването на повече от 10 рафинерии като НХК - Бургас, когато работеше на макс. мощност... (Нарочно използувам тази абривиатура, защото Нефтохим и после ЛУК- ойл са едни джуджета вече). 10 такива неработещи рафинерии като НХК-Бургас, са значителна липса, дори в световен мащаб. Дано тази лудост не прерастне в глобален конфликт! Жал ми е за младите..

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.