Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 22:52 1 522 13

В еврозоната! Хърватия прие първия си бюджет в евро

  • андрей пленкович-
  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона

Премиерът Андрей Пленкович каза, че бюджетът има за цел да смекчи последиците от икономическата криза, предизвикана от украинската война, да поддържа растежа и да запази социалната стабилност

В еврозоната! Хърватия прие първия си бюджет в евро - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия, която ще влезе в Еврозоната на 1 януари следващата година, прие първия си бюджет в евро, като планира общ дефицит от 2,3% от брутния си вътрешен продукт въз основа на прогнозата за икономически растеж от 0,7% за 2023 г., предава Ройтерс.

Бюджетът беше приет със 77 гласа "за" и 50 "против" в 151-местния парламент.

"Това е първият бюджет на Хърватия, деноминиран в евро", каза министърът на финансите Марко Приморац, докато представяше бюджетните планове.

"Въвеждането на еврото ще укрепи нашата икономика, ще бъде котва на стабилност, ще ни направи по-устойчиви и защитени от външни шокове и кризи и ще допринесе за подобряване на инвестиционния климат", каза Приморац пред депутатите.

През юли финансовите министри на Европейския съюз официално одобриха Хърватия - държава-членка на ЕС от 2013 г., да стане 20-ият член на общата европейска валута - еврото, в началото на 2023 г., определяйки обменния курс за едно евро към 7,53450 хърватски куни.

Премиерът Андрей Пленкович каза, че бюджетът има за цел да смекчи последиците от икономическата криза, предизвикана от украинската война, да поддържа растежа и да запази социалната стабилност.

Общите прогнозирани бюджетни приходи са в размер на 24,9 милиарда евро, което е с 9% повече от тази година и се подхранва основно от преки и косвени данъци, прогнозирани за 13,3 милиарда евро.

Предвидените разходи са в размер на 26,7 милиарда евро, което е с 2,1 милиарда евро повече от тази година, поради увеличението на правителствените социални програми и програми за развитие.

Икономическият растеж от 5,7%, очакван тази година, се прогнозира да спадне до 0,7% през 2023 г., докато публичният дълг се планира да бъде намален до 67,9% от БВП от 70,2% тази година. Инфлацията, която се очаква да достигне 10,4% тази година, се предвижда да спадне до 5,7% през 2023 г.

Депутатите от опозицията предложиха 430 поправки в бюджета, но правителството прие само десет от тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 6 Отговор
    Горките хорица!
  • 2 И Хърватия ни задмина!

    11 11 Отговор
    А беше много по зле от нас! За румънците вече не говорим!

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Делю Хайдутин

    18 4 Отговор
    Тъкмо хърватите ще са опитни мишки.Ще видим на практика дали си струва да приемем еврото.

    Коментиран от #8

  • 4 Сатана Z

    9 9 Отговор
    “определяйки обменния курс за едно евро към 7,53450 хърватски куни.Преди няколко години пътувах през Хърватия и помня,че 1 Ойро беше някъде към 4.2 Куни.Ако така стане и в БГ едно Ойро ще се разменя за 3.8 лева ,че и повече.Найс,а?

    Коментиран от #7

  • 5 Дипломат Чукчев

    11 8 Отговор
    Хърватия прие първия си бюджет в евро
    ехото-----> И потъна
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха хааа

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Пътувал си през Сибир .. Я кажи за Валутен борд нещо ..
  • 8 Мамул

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Е кой те пита, дали искаш да приемеш евро или не искаш? Говориш все едно можеш да избереш!
  • 9 Хърватите са

    9 5 Отговор
    Пътници приемат бюджета с лично ръководство на
    Урсула и САЩ посланика. Ликвите 7% инфлация като европейската банкрутни Д. Ц. К. От Гърция и Италия - приходи. И сега стигаме до възторг че са поевтини от българите в левове. ХЪРВАТИЯ СТАВА 100% зависима от
    Европа. Честито 16 република в СССР.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    5 2 Отговор
    Да, бе по-добре е...планиран растеж 0,7, тоест може и на минус да минат заради еврото...25 % младежка безрабтоица, скъпотия и икономика, от която две 2/3 е туризъм. Няма друго...
  • 12 Уеуе

    4 2 Отговор
    Ще се насадят на пачи яйца, ама нали се барат за големите европейци, ако им е.
  • 13 Стенли

    1 0 Отговор
    Ще барат меча те ами лошото е това че и нас това ни чака
Новини по държави: