17 Ноември, 2022 21:10 11 774 21

Добри новини за еврото. И за потребителите

  • евро-
  • еврозона-
  • рецесия-
  • инфлация-
  • газ-
  • петрол

Все по-ясно се вижда, че макар войната в Украйна и енергийната криза да са сериозно бреме за конюнктурата в еврозоната, тежка рецесия все пак не може да се очаква

Добри новини за еврото. И за потребителите - 1
Снимка: Shutterstock

Стойността на еврото спрямо долара отново се повиши и това ще се усети от много хора - от онези, които се отопляват с нафта или карат коли с бензинов двигател. Може да се очаква и известно намаляване на инфлацията.

В края на септември общата европейска валута достигна най-ниската си стойност спрямо щатския долар за последните 20 години и се разменяше за по-малко от долар. През последните няколко седмици обаче еврото успя да възвърне около 10 на сто от стойността си.

Силата на еврото се дължи на слабостта на долара

Една от основните причини за укрепващото евро е слабостта на американския долар. В САЩ постепенно намаляват страховете, свързани с инфлацията, която през октомври изненадващо спадна. А през тази седмица това вече се забелязваше и по спадналите потребителски цени в САЩ.

Заради това развитие инвеститорите очакват американската Централна банка да намали темпото на повишаване на лихвите. Това пък от своя страна ще намали търсенето на долари, тъй като паралелно с падането на лихвите намалява и тяхната доходност за инвеститорите. „По-ниската лихва прави долара по-малко атрактивен“, казва анализаторът от „Комерцбанк“ Улрих Лойхтман.

Но внезапната сила на еврото не се обяснява единствено със слабостта на долара. Една част от поскъпването на общата европейска валута се дължи на развития в Европа. Все по-ясно се вижда, че макар войната в Украйна и енергийната криза да са сериозно бреме за конюнктурата в еврозоната, тежка рецесия все пак не може да се очаква. Дори Германия, чиято икономика в най-голяма степен е зависима от руския газ, навярно ще се отърве само с уплаха.

Германската икономика е изненадващо устойчива

Има цяла поредица от ранни индикатори, които сочат това. Например барометърът, с чиято помощ експертите дават оценка за развитието на фондовия пазар през идните 6 месеца, скочи неочаквано силно (с 22,5 пункта) през ноември.

Йорг Цойнер, главен икономист на фондовата компания Union Investment, казва: "В момента се убеждаваме колко устойчива е германската икономика, въпреки наличието на множество проблеми".

Ако рецесията в Германия и еврозоната наистина се окаже по-слаба от очакваната, това ще разшири и възможностите на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) да борави с инструмента на лихвите за спирането на рекордната инфлация. А това пък, от своя страна, ще направи еврото още по-атрактивно.

За гражданите и компаниите в еврозоната засилващото се евро е добра новина, защото то е в състояние да намали „внесената отвън инфлация“. Напоследък именно слабото евро и съответно силният силният щатски долар предизвикаха сериозното повишаване на цените в еврозоната.

По-ниски цени

Фирмите трябваше да плащат повече за стоки и суровини, които внасят от страни извън еврозоната. А тези по-високи цени компаниите накрая си връщаха от крайните потребители. В този смисъл поскъпващото евро сега намалява този ефект на поскъпване. А това ще се усети от много хора - включително от онези, които се отопляват с нафта, както от собствениците на автомобили, защото става дума за суровини, които се търгуват с долари. Когато еврото поскъпва спрямо щатския долар, на купувачите в еврозоната им се налага да плащат по-малко за същите количества нафта или бензин при непроменени други условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хорхе Сантер

    29 5 Отговор
    ДОЙЧО ВЕЛЕ!

    Коментиран от #21

  • 2 Еврото

    33 9 Отговор
    тепърво ще пада!

    Коментиран от #4

  • 3 Нормален

    29 4 Отговор
    Дрън-дрън, глупости.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аха верно

    20 6 Отговор
    Стана по ефтино от Зилената тоалетна хартия.
  • 6 уaйтнoйз

    11 1 Отговор
    на шорт ми беше ок. за холд никога. даже даде 1% повече от очакваното.
  • 7 Механик

    33 1 Отговор
    Варим жабата, ама много бавно, че да не се усети. Много стар похват и винаги работи.
    Щом ВЕЛЕТО ви убеждава, че е правилно да направите нещо - не го правете! ВЕЛЕТО не ви мисли доброто.

    Коментиран от #11

  • 8 Бонев

    29 1 Отговор
    . Трябва да си гений да напишеш толкова глупости за толкова малко написано. Фактите са че за няколко месеца еврото загуби над 20процента.

    Коментиран от #13

  • 9 Велето

    12 1 Отговор
    Скоро ще ги обеда на чингела и ще ги одера като ягнета
  • 10 Шабан

    25 1 Отговор
    Който има евраци да се радва! Който има долари да плаче! А който няма нищо, нека спи спокойно!
  • 11 Шабан

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Реално погледнато, никой не ни мисли, доброто! Всички мислят как да те надупват!
  • 12 ,???

    26 1 Отговор
    Много хубаво но всичко това за България не важи. Нашата икономика не се подчинява на икономически закони, а на политически обвързаности и спекулантски манипулации, монополизирани партинни пазари

    Коментиран от #14

  • 13 Лост

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бонев":

    Все едно, че В. Божинов им е диктувал:Силата на еврото се дължи на слабостта на долара.
  • 14 Лост

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от ",???":

    Силни в хаоса.
  • 15 уaйтнoйз

    9 1 Отговор
    всичко е просто. пазара отдавна не е пазар. вдигат се лихви.. гаси се пожар с бензин.
    лично аз играя за паунда доле.. може би за 4%. еврото ще си стигне паритета за месец с долара. ако дръпне нагоре.. значи просто не съм бил прав. но няма шанс. много шума има на пазара
  • 16 То еврото се засилва

    8 3 Отговор
    обаче нашите шансове скоро да го приемем намаляват.
    Не е нормално толкова години да ни управляват само некадърници, които не могат да изпълнят нито един от приоритетите ни 😵‍💫
  • 17 артем

    15 1 Отговор
    Врели некипели.Урсула и Байдън ще си вземат своето,блажени са вярващите.Те живея райски и ви се смеят в очите,заради простотата.Възстанете и пренаредете бъдещето не вашите деца и внуци.Ще ви проклинят,заради бездушието.

    Коментиран от #18

  • 18 уaйтнoйз

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "артем":

    революциите обикновенно почват отгоре.. не е нормално да започнат от среда, която е 18 часа 6 дни в седмицата е на педалите. що викат некои даже работниците на пирамидите са имали повече време за себе си и семейството
  • 19 Тон

    9 1 Отговор
    Добрата новина е че, когато САЩ исмуче икономически Европа , тя ще се превърне в лагер на контролирани консуматори без бъдеще, а еврото ще изчезне!
  • 20 Вирус

    7 1 Отговор
    Как полека вкиснатото пуска статийки колко добре ще бъдем в еврозоната хахаха само тъпаци могат да се вържат
  • 21 зор

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хорхе Сантер":

    до 1 - не добри новини за нашите путинофили дето чакат ес да се разпадне и да измръзне от студ
Новини по държави: