Last news in Fakti

6 Юни, 2023 18:36 1 048 5

След пандемията! Световната банка повиши прогнозата за глобалния растеж през 2023 година

  • световна банка-
  • евро-
  • долар-
  • еврозона

Прогнозата за еврозоната се е повишила до 0,4 на сто за 2023 г. спрямо януарските очаквания за липса на промяна, но е коригирана към леко понижение за идната година

След пандемията! Световната банка повиши прогнозата за глобалния растеж през 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Световната банка повиши днес прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г., тъй като САЩ и други големи икономики са показали по-голяма устойчивост от прогнозираното преди, но уточни, че по-високите лихви ще доведат до по-сериозно от очакваното боксуване догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Реалният глобален брутен вътрешен продукт (БВП) ще скочи с 2,1 на сто тази година, прогнозира Световната банка в най-новия си доклад за Глобалните икономически перспективи.

Това е повишение спрямо прогнозата за 1,7 на сто през януари, но е доста под равнището на растеж от 3,1 на сто през 2022 г.

Финансовата институция съкрати очакванията си за глобалния растеж през 2024 г. до 2,4 на сто от 2,7 на сто през януари, позовавайки се на продължаващите последици от по-строгата парична политика, най-вече за намаляването на бизнес инвестициите и вложенията в жилищния сектор.

"Растежът през останалата част на 2023 г. ще се забави значително, тъй като върху него ще продължат да тежат предишни и настоящи последици от затягането на паричната политика и по-ограничителните кредитни условия", според доклада.

"Очакванията са тези фактори да продължат да засягат икономическата дейност и през идната година, оставяйки глобалния растеж под предходните прогнози", твърдят авторите на доклада.

Световната банка очаква глобалният растеж да скочи до 3 на сто през 2025 г. През януари тя предупреди, че глобалният БВП се е забавил до ръба на рецесията, но оттогава укрепването на пазара на труда и потреблението в САЩ са надминали очакванията, както и възстановяването на Китай след локдауните заради КОВИД.

Очаква се растежът на американската икономика за 2023 г. да е 1,1 на сто, което е повече от двойно спрямо прогнозата за 0,5 на сто през януари, а БВП на Китай ще скочи до 5,6 на сто спрямо прогнозата за 4,3 на сто през януари след намаления заради пандемията растеж от 3 на сто през 2022 г.

Банката обаче е намалила наполовина предвиждането си за растежа на американската икономика през 2024 г. до 0,8 на сто, а за Китай с 0,4 процентни пункта до 4,6 на сто.

Прогнозата за еврозоната се е повишила до 0,4 на сто за 2023 г. спрямо януарските очаквания за липса на промяна, но е коригирана към леко понижение за идната година.

Неотдавнашните сътресения в банковия сектор също са допринесли за по-строгите финансови условия, които ще продължат и през 2024 г., според доклада.

Световната банка споменава и потенциален негативен сценарий, при който стресовите ситуации в банковия сектор ще доведат до по-сериозна кредитна криза и до по-мащабни сътресения на финансовите пазари в напредналите икономики. Това вероятно ще съкрати растежа през 2024 г. почти наполовина до само 1,3 на сто - най-бавният темп от 30 години, като се изключат рецесиите през 2009 и 2020 г.

"При друг сценарий, според който финансовите сътресения се разпространят глобално до доста по-голямо ниво, световната икономика ще изпадне в рецесия през 2024 г.", добави банката.

Световната банка очаква инфлацията постепенно да се понижи, тъй като растежът се забавя, търсенето на работна сила в много икономики намалява, а цените на суровините остават стабилни. Очаква се обаче основната инфлация да остане над целите на централните банки в много страни през цялата 2024 г., заключава докладът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 2 Отговор
    Дано дойдат парите за летните почивки на укропам, иначе ще видите растеж през крив макарон.
  • 2 Как тая банка

    3 1 Отговор
    Постоянно дава заеми на длъжници които не си плащат .и то в трильона.за Сащ питам
  • 3 Милен

    1 1 Отговор
    Единственото което разбрах от статията е, че ако не растежът на икономиката на Китай, световната такава щеше да бъде в рецесия.
  • 4 ???

    2 0 Отговор
    Коя пандемия?
  • 5 Мек Член

    1 0 Отговор
    Абе може ли некой да ми обясни що е това ОТРИЦАТЕЛЕН РАСТЕЖ ??? Нещо като да ти расте патицата навътре ли?