Last news in Fakti

4 Май, 2023 18:18 1 396 14

Висока инфлация! Европейската централна банка отново повиши водещите си лихви

  • европейска централна банка-
  • кристин лагард-
  • еврозона-
  • инфлация

Управителният съвет на ЕЦБ повишава основните си лихви за седми пореден път, след като през юли миналата година ги увеличи с 50 базисни пункта, вдигайки ги за първи път от 11 години

Висока инфлация! Европейската централна банка отново повиши водещите си лихви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта, се посочва в съобщение на официалната страница на финансовата институция след проведеното днес заседание по паричната политика на Управителния ѝ съвет, съобщава БТА.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нараства до 3,75 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,25 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,00 на сто. Новите стойности влизат в сила от 10 май.

ЕЦБ намалява "с премерени и предсказуеми темпове" обема от активи, които придоби в рамките на Програмата за закупуване на активи (APP), се казва в съобщението на централната банка на еврозоната. Активите ще бъдат намалявани средно с по 15 милиарда евро на месец до края на юни 2023 г.

Благодарение на Програмата за закупуване на активи бяха финансирани редица страни от еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ "очаква да прекрати реинвестициите" по програмата от юли 2023 г.

В съобщението на ЕЦБ пише още, че регулаторът "продължава да предвижда, че инфлацията ще остане твърде висока за дълъг период от време". Поради това днес Управителният ѝ съвет е решил да повиши трите основни лихви на ЕЦБ с 25 базисни пункта, в съответствие с решимостта си да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на сто.

"През последните месеци общата инфлация отслабна, но базовият ценови натиск остава силен. Същевременно се отчита, че предишните повишения на лихвените проценти (от страна на ЕЦБ - бел. ред.) се отразяват значително върху условията за получаване на финансиране в еврозоната", се казва още в съобщението на ЕЦБ.

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за седми пореден път, след като през юли миналата година ги увеличи с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември, и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение бележи още по-силно забавяне - с 25 базисни пункта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Култура миянко

    34 1 Отговор
    Свиквайте ,така ще за в бъдеще в Колктивния Въздух под Налягане.
  • 2 Кристалинка

    35 1 Отговор
    Хората с ипотечни кредити да се готвят за 50%ново увеличение на задълженията!
  • 3 Санкциите му е майката

    24 3 Отговор
    Главанаци
  • 4 Теле

    24 4 Отговор
    Че нали у ес нямаше инфлация, само в бг
  • 5 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    26 6 Отговор
    Капитала рухва бавно но сигурно! Сега са наред държавите които са истински загрижени за народа и населението си, да се заемат със създаването на държавни икономики и пълно планиране на икономиките си.
  • 6 Много сме добре

    25 3 Отговор
    Санкциите работят, инфлацията лети, но се борим смело.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами сега

    29 2 Отговор
    Ама как така-нали от 2014 г. чакаме Русия да фалира бе..-нали и за това са санкциите...? Санкции до дупка-нали така шороши...?
  • 9 Не съм изненадан

    22 1 Отговор
    Ако има някой изненадан, нека да се замисли какво се случва когато се печатат трилиони за да си стоим в къщи. И върху откритата рана се сипва сол, като се правят самоубийствени санкции.
    Сега дойде време да плащаме.
  • 10 ЕСССР

    13 1 Отговор
    Супер!... значи требе още "пакети"!
  • 11 Санкции???

    6 2 Отговор
    Какви санкции?
  • 12 От страни

    6 1 Отговор
    Тия нашите и те са като федералния резерв - печатят евраци на поразия ама то и това не може да го правят вечно. Санкциите работят.
  • 13 Калпазанин

    7 1 Отговор
    Сега моля мисиркиъе и мисироциъе, кажете последно има ли няма ли инфлсция и санкциите работят ли и за кого? Че нещо почнаха да ни изтъняват портфейл ите
  • 14 в общи линии

    8 0 Отговор
    всички тези ефекти се очакваха. Некадърно управление на ковид кризата, след това се хвърлиха да налагат абсурдни санкции на Русия, щото така им казаха от САЩ. Очевидно, някой е правил сметки без кръчмаря. Сега, по-интересното е кога ще вземат наистина работещи мерки, иначе рискуват хората да възстанат. Да направят един обективен анализ, иначе ЕС върви към статус на развиваща се икономика с високи нива на инфлация, все по-сериозно обедняващо населени, което се чуди как да продължава, с растяща безработица и т.н.
Новини по държави: