Last news in Fakti

13 Юни, 2023 16:50 2 450 6

Кои са европейските шампиони по укриване на данъци

  • янис стурнарас-
  • гърция-
  • данъци-
  • еврозона

Декларираните доходи са на стойност 80 милиарда евро, докато потреблението е в размер на 140 милиарда евро

Кои са европейските шампиони по укриване на данъци - 1
Снимка: Shutterstock

Укриването на данъци в Гърция възлиза на 60 милиарда евро годишно, каза управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас. Той заяви, че страната се смята за „шампион в Европа“ по избягване на данъчни задължения, пише в. „Катимерини“, цитирана от БТА.

Декларираните доходи са на стойност 80 милиарда евро, докато потреблението е в размер на 140 милиарда евро, поясни Стурнарас в интервю за информационния сайт in.gr. Той добави, че това потребление не е придружено от понижаване на спестяванията, а точно обратното.

Гуверньорът отбеляза, че за гърците се смята, че заемат първо място по укриване на данъци в Европа, въпреки че е постигнат напредък в увеличаването на данъчните приходи като процент от брутния вътрешен продукт.

По отношение на необслужваните кредити, Янис Стурнарас коментира, че има готова законодателна инициатива, която да бъде изпратена на следващия финансов министър, тъй като в страната предстоят парламентарни избори на 25 юни. Съответната инициатива цели въвеждането на общ кодекс на поведение за фондовете, обслужващи съответните лоши заеми.

Относно търговете на активи банкерът заяви, че уязвимите кредитополучатели трябва да бъдат защитени. Той каза още, че за да се намали високият лихвен спред между депозити и кредити, Гърция трябва да подобри конкуренцията в банковата система, като подпомогне по-малките банки и поиска от правителството да предложи равни условия за конкуренция.

Стурнарас изрази увереността си, че страната ще си възвърне инвестиционния рейтинг тази година, и подчерта, че Гърция се нуждае от правителство с дългосрочни перспективи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 11 Отговор
    В живота неизбежни са само смъртта и данъците.
  • 2 QR Виза

    7 1 Отговор
    Така си е по таверните напр. продължават да носят написани на ръка хвърчащи листчета!
    Като ви дадат такова питайте, "какво е това" и искайте касова бележка с бар код, ако не ви дадат ставате и си тръгвате 😉

    Коментиран от #5

  • 3 червени схеми

    2 4 Отговор
    Най яката схема е да си назначиш балъчок. Да му даваш със 200-300 лв повече ако се осигурява на минималната. Така хем крадеш от държавата. Хем цуцаш и от тоя балъчок
  • 4 Махленска клюкарка

    1 0 Отговор
    Още една “статистическа агенция” на висок пост-всичко му е ясно, но нищо не прави да го промени и ръси клишета. Международен политически прийом.
  • 5 QR айдиът

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "QR Виза":

    И защо да плащам данък на фашистите на Мицо. Напротив, нарочно казвам още в началото, че не искам касов бон и пържолата ми е с 20% по-голяма а и по някое ципуро или Мамос ме черпят. И отделно си нося за ококо 400 евро истински натурален зехтин от лични масиви, които никъде не попадат в статистиките на мицо ковидарчето.

    Коментиран от #6

  • 6 Зорба

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "QR айдиът":

    Подкрепям мнение 2 и мнение 5, но аз казвам така: ми намалете си данъците и цените бе гърчоля. тогава юе имате хем по прозрачна икономика, хем малко повече приходи в хазната ви. Изключително високи данъци на всяко ниво и от там изключително високи цени на потребление, не покрито нито със качество на изпълнение и отговорност, нито със качество на продукт и услуга.
Новини по държави: