Last news in Fakti

15 Октомври, 2013 11:26 2 024 0

Кристин Лагард: Глобална рецесия при фалит на САЩ

  • кристин лагард-
  • сащ-
  • дълг

Държавният резерв ще свърши парите до четвъртък

Кристин Лагард: Глобална рецесия при фалит на САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евентуален фалит на САЩ може да доведе до глобална рецесия, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

В интервю Лагард заяви, че този сценарии ще доведе до срив в целия свят.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким също изрази притеснения от създалата се ситуация. Той предупреди, че Белият дом може да причини бедствие по целия свят.

Държавният резерв ще свърши парите до четвъртък, ако демократи и републиканци не се договорят за увеличаване на тавана на държавния дълг.

Ако САЩ свършат парите, това ще има огромен негативен ефект върху финансовите пазари по целия свят, коментират анализатори.

В опит да намерят изход от кризата първи път от седмици лидерите на двете основни партии в Сената проведоха директни разговори през уикенда.

Заради липса на средства държавните служители са в принудителен отпуск от 1-ви октомври. Републиканците отказват да гласуват новия бюджет, ако президентът Барак Обама не се съгласи да оттегли или отложи реформата в здравеопазването.

Фискалното споразумение трябва да удължи срока за достигане на тавана на държавния дълг до средата на февруари и ще осигури финансиране на правителството до средата на януари. Това изглежда най-вероятната развръзка. Все още не е договорено дали датата 15 февруари да бъде определена като твърд краен срок за достигане на тавана на дълга, или Министерството на финансите да получи разрешение да удължи този период при извънредни обстоятелства.

Проблемите на САЩ се очакват да бъдат във фокуса на срещата на финансовите министри на Еврозоната.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА