Last news in Fakti

16 Октомври, 2013 09:34 1 068 0

Напрегнати часове за преговори в Капитолия за бюджета и дълга

  • сащ-
  • дълг-
  • бюджет

От началото на месеца 800 000 федералните служители не ходят на работа

Часове преди последния срок източници от Белия дом дадоха ясна индикация за подкрепа на плана изработен снощи в Сената, предаде АП. Документът предвижда позволение за правителството да продължи да работи под сегашния таван на дълга до февруари 2014-та.

Този план трябва да бъде одобрен и от контролираната от републиканците Камара.

Лидерите на демократите и републиканците в американския Конгрес Гари Рид и Мич Маконъл възобновиха преговорите по двата спорни въпроса - за бюджета и за дълга.

Все пак очакванията са да бъде постигнат напредък още днес. За целта президентът ще разговаря с финансовия министър в опит за намиране на изход от патовата ситуация. Междувременно демократите в Камарата на представителите отхвърлиха предложения от републиканците план за излизане от фискалната криза.

Часове по-късно републиканците промениха предложението си и поискаха то да бъде гласувано, но вот така и не се състоя.

Идеята е да се отпуснат пари за работата на правителството до 15 декември и да се увеличи тавана на дълга до 7 февруари. По непотвърдена информация, една част от сенаторите обаче настоявали за намаляване на разходите в бюджета.

От своя страна Барак Обама заплаши републиканците с вето, ако в подготвяния законопроект има политически условия за приемане на бюджета.

От началото на месеца 800 000 федералните служители не ходят на работа, защото държавата няма бюджет. Към това се прибави и нова криза - необходимо е увеличаване на тавана на външния дълг на страната.

Политици, банкери, икономисти и анализатори вече предупредиха, че последствията за световната икономика, ако не се постигне договорка за дълга и бюджета до крайния срок- 17 октомври.

Въпреки че до крайния срок остават по-малко от 40 часа, пазарите не показват признаци на паника.

Токийската борса затвори с повишение на индекса Никей. Покачване регистрираха и индексите в Лондон, Франкфурт и Париж.

Междувременно рейтинговата агенция Фич обяви, че ще преразгледа и евентуално ще намали кредитния рейтинг на САЩ.

През 2011 г. друга кредитна агенция - Стандарт енд Пуърс намали кредитния рейтинг на Вашингтон от три пъти А на два пъти А с положителна перспектива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА