Last news in Fakti

20 Юни, 2023 16:51 2 231 2

Държава, която е готова да си партнира с всички държави по света (ВИДЕО)

  • казахстан-
  • форум-
  • астана

"Международен форум Астана" допринесе за по-активното взаимодействие в период на безпрецедентна геополитическа ситуация

Държава, която е готова да си партнира с всички държави по света (ВИДЕО) - 1

Днес, когато светът е дълбоко поляризиран, намирането на икономически партньори е силно подвластно на политиката. Да се разграничи политика от икономика е много трудно. Запазването на неутралитет също, но само чрез дипломация на високо ниво, той може да бъде постигнат. Нагледен пример за това е Казахстан. В началото на юни столицата му се превърна в диалоговата площадка за специалисти от цял свят в различни социални, икономически и екологични сфери. Резултатите от него бяха дискутирани и в София. В Института за икономически изследвания на Българската академия на науките се проведе кръгла маса, посветена на резултатите от форума.

Във встъпителната си реч посланикът на Казахстан Виктор Темирбаев разказа за основните резултати от проведения "Международен форум Астана", призван да обедини усилията на световната общност за търсене на консолидирани отговори на предизвикателства, свързани с нарастването на геополитическото напрежение и кардиналната трансформация на традиционните модели на междудържавното сътрудничество.

"Диалоговата площадка на МФА допринесе за по-активното взаимодействие в период на безпрецедентна геополитическа ситуация, събирайки водещи световни експерти за обмен на мнения и опит. Само срещайки се, съветвайки се, бидейки взаимно честни по отношение на нашите общи проблеми, притеснения и надежди, международната общност ще може да реши тези въпроси – това беше основната мисия на проведения форум", обобщи казахстанският дипломат.

В своите отзиви и коментари участниците в кръглата маса високо оцениха многостранния подход във външната политика на Казахстан, активната роля на "свързващото звено" между Запада и Изтока, Севера и Юга и положените усилия на Астана за укрепване на мира и международната сигурност. Според тях в настоящото геополитическо напрежение платформата на "Международен форум Астана" е позволила на световната общност да разгледат и обсъдят съвместни мерки за противодействие на предизвикателствата чрез диалог в духа на взаимното сътрудничество.

В края на събитието експертите отбелязаха и прогресивния характер на развитието на отношенията между Астана и София, като високо оцениха настоящото ниво и перспективите за междудържавно сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    3 2 Отговор
    Защо да си сътрудничим с тези, които след 20 години ще се превърнат в периферията на световната икономика и търговия.Казахстан никога не е бил инструмент и сфера на вашето влияние. И катастрофалното посещение на Блинкин в Пекин е доказателство за това.
  • 2 Последния Софиянец

    2 5 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и пошли от ватниците и балканските им раби!