Last news in Fakti

9 Юни, 2023 19:14 1 100 2

Енергийната сигурност изисква реализируеми решения

  • казахстан-
  • астана-
  • форум-
  • енергийна сигурност

Глобални експерти подчертават съвместните усилия на всички държави за преход към зелена икономика

Всички страни трябва да работят заедно за постигане на плавен преход към зелена икономика, която върви ръка за ръка с енергийната сигурност и икономическа реализация. Около това мнение се обединиха участниците в панела "Енергийна сигурност", състояла се през втория ден от провеждащия се в казахстанската столица "Международен форум Астана".

Преходът трябва не само да изпълни екологичната цел за нулеви нетни емисии, но и да представлява икономически жизнеспособно и далновидно решение, привличащо всички страни и региони.

Министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев беше сред лекторите заедно със Сухайл Мохамед Ал Мазруей, министър на енергетиката на Обединените арабски емирства. "За нас въпросът за преосмисляне на енергийната сигурност не е само за изграждането на нови електроцентрали или допълнителни инвестиции, но и касае въпоса за диверсификацията“, казва Саткалиев.

Според Ал Мазруей глобалните предизвикателства пред енергийната сигурност изискват бързи действия от всички страни. „Енергийната сигурност е глобален проблем и засяга всички нас. Не можем да се справим с това държава по държава или дори регионално. Трябва да се справим с това като планета“, каза той.

„Заедно с нашите партньори в Казахстан и в региона, ние се опитваме да подобрим международната свързаност чрез електронна интеграция на мрежовата връзка. Енергийната сигурност има за цел да доставя електричество на нашите граждани и нашите икономики. Така че ние сме взаимосвързани“, добави той.

Светът трябва да допринесе с осъществими решения, които балансират зеления преход с икономическия растеж. „Трябва да идентифицираме практически стъпки, които също позволяват икономически растеж. В противен случай не сме практични, ако просто кажем, че ще затворим икономиката само за да постигнем екологична цел“, каза Ал Мазруей.

Енергоспестяването също е стъпка, която не трябва да се пренебрегва.„Запазването на енергията и управлението на търсенето е важно, ако сме сериозни към околната среда. Трябва да намалим потреблението си като държави, като индивиди и като нации.”

Справянето с проблемите на изменението на климата, биоразнообразието и околната среда е „екзистенциален приоритет“, според Одил Рено-Басо, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Остава въпросът как светът може да осигури плавен преход, постепенно въвеждане на алтернативи с нулеви въглеродни емисии, като същевременно гарантира енергийна сигурност и достъпност.

Според Рено-Басо устойчивият икономически растеж, преходът към нулев нетен свят и енергийната сигурност „трябва да вървят ръка за ръка“, а фокусът върху електроенергията е един от ключовите фактори за екологичния преход.

„Докладът на IAE (Международната енергийна агенция) за това как да се придвижим към нетна нула до 2050 г. оценява, че делът на възобновяемите енергийни източници ще се увеличи от 33% на 80% в енергийния микс с много силна зависимост от вятъра и слънцето. Тази промяна към енергиен микс, преминаващ към електричество, представлява огромни инвестиционни възможности във възобновяеми източници, в електрически превозни средства и във всички видове дейности, които ще изискват електричество“, каза Рено-Басо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 0 Отговор
    Зелени мозъци биват убеждавани да приемат зелена зделка, а зелени политици си прибират едни зелени банкноти и се смеят на зелниците.
  • 2 Нов

    0 0 Отговор
    За вас зеления хайвер, нула потребление, ходете пеша докато ви свършат и последните сили от закуската ви от зелени скакалци. За тях черният хайвер, частният джет и бентли с шофьор, луксозни яхти и т.н. за вас нула со2 - спрете да дишате. За тях имение с 19 камини, остъклен отопляем басейн и всички възможни луксове. Вий им пляскайте от домашните си килии в 8 вечерта и да не забраеите да си загасите лампите и отоплението, че не е екологично да ги ползвате. И да "спасите" Земята, че тя горката само 4,5 милиарда години обикаля из вселената, млечния път и в частност в слънчевата система и ще я спасите от присъствието си да освободите място за елита на един биологичен вид, който си мисли, че без него земята ще изчезне. Алооууу. Какви ги съчиняват и колко вдлъбнати са вЕрващите им.