Last news in Fakti

9 Юни, 2023 09:33 1 967 3

Всяка криза носи нови възможности

  • казахстан-
  • касим жомарт токаев-
  • инвестиции-
  • цифровизация

Дигиталната трансформация на икономиката беше акцент на среща между големи чуждестранни инвеститори и президентът на Казахстан

Освен акцент на 35-то пленарно заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори беше дигиталната трансформация на икономиката. В речта си президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подчерта, че геополитическото напрежение и нарастващият протекционизъм променят световната икономика. Въпреки това, както показва времето, всяка криза носи нови възможности.

„Вярваме, че цифровизацията, която е колосален технологичен пробив, предоставя една от тези възможности. Растежът на цифровизацията вече определя текущия дневен ред, оказвайки драматично въздействие върху развитието на икономиката. Широкото възприемане на нови концепции и технологии, като изкуствен интелект, блокчейн, интернет на нещата (IoT) и големи данни, променя правилата на играта в почти всяка индустрия, от селското стопанство до финансите. Дигитализацията вече се превърна в определящ фактор за конкурентоспособността на цели държави и региони.“, подчерта Токаев.

До 2025 г. се очаква глобалният пазар на цифрови технологии да нарасне с 50% до 6,8 трлн. USD. Според прогнозите, до 10 години до 70% от стоките и услугите в света ще се произвеждат с помощта на цифрови технологии. Казахстан ясно разбира критичната важност на тази тенденция. Наскоро 62 държави единодушно подкрепиха създаването в Казахстан на Центъра за цифрови решения на ООН за устойчиво развитие на Централна Азия. „Ние виждаме това като символ на доверие и важен крайъгълен камък за излизането на Казахстан на световната арена“, каза държавният глава.

Токаев припомни, че според индекса Digital IQ Казахстан вече е на 20-то място по скорост на цифровизация и е включен в групата на най-обещаващите страни за развитие на цифровото благосъстояние.

„През 2022 г. нивото на цифровизация в Казахстан е нараснало с 12%, а нашите цифрови продукти стават все по-конкурентни на международните пазари. През миналата година износът на ИТ продукти и услуги се е увеличил 5 пъти и възлиза на 333 млн. долара. Нашата краткосрочна цел е да увеличим това до 500 милиона долара до 2025 г. Но ние възнамеряваме да продължим напред“, каза президентът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    2 0 Отговор
    Нещо за дигитализацията на парите? И защо сме се засилили към еврозоната точно преди въвеждането на дигиталното евро?
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Някои Оцеляват Други Не
  • 3 Чекмедже бабаит

    1 0 Отговор
    Тази така добра цифровизация ще направи едни по богати други по бедни и всички зависими. И не ме разбирайте погрешно но звучи много страшно, например някой хакер да те обере от разстояние малко след като ти преведат заплатата. или от друга страна до сега печатането на пари създава инфлация а в бъдеще масовото произвеждане на електронна валута какво ще е? и как това ще създаде разходо-оправдателна стойност за продукция и работна ръка. Така де въображението някак превзема материалните блага или по скоро отнема правото на собственост