Last news in Fakti

8 Септември, 2023 10:15 1 706 9

Най-после надолу! Петролът поевтинява поради опасения за спад на търсенето

  • петрол-
  • нефт-
  • опек

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 33 цента или 0,4 на сто до 89,59 долара за барел

Най-после надолу! Петролът поевтинява поради опасения за спад на търсенето - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола спадат днес за втора поредна търговска сесия под натиска на опасенията за отлив на глобалното търсене, но на седмична база бележат ръст за втора седмица поради очаквания за трайно намаляване на доставките, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 33 цента или 0,4 на сто до 89,59 долара за барел.

Американският лек суров петрол спадна също с 33 цента или 0,4 на сто до 86,54 долара за барел.

И двата сорта достигнаха по-рано тази седмица 10-месечни върхове под натиска на опасенията за недостиг на петрол, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха до края на годината доброволните ограничения в добивите и износа си. Поскъпването им за седмицата е около 1 процент.

"Инвеститорите опитват да реализират печалби след ръста на цените по-рано през седмицата", казва Тацуфуми Окоши, старши икономист в "Номура секюритис" (Nomura Securities). "Пазарът се върти около новините за "затегнатите" доставки и ще му трябва ясен знак за ръст на търсенето, най-вече в Китай, за да поеме нагоре".

Китайският износ и внос през август намалява с повече от очакваното, сочат обявени вчера данни, но същевременно вносът на петрол расте с 30,9 на сто, като рафинериите трупат запаси, за да реализират печалби при последвалия износ на горива.

Американските резерви от суров петрол падат за четвърта поредна седмица, като през август намалението им възлиза на около 6 на сто, или 6,3 милиона барела, сочат данни на министерството на енергетиката на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 1 Отговор
    В България проблемът не е в търсенето, а в предлагането.
  • 2 Яко баце

    18 3 Отговор
    А при назе нафтата и бензиня гонят 3те лева при сглобката

    Коментиран от #4

  • 3 Някой

    22 0 Отговор
    Като гледам цените на горивата по родните бензиностанции оставам с впечатлението, че петорла не само поскъпва, ами е минал прага от $ 120 за барел...
  • 4 Турбо

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Яко баце":

    В Гърция цената на дизела е 1,7-1,8 евро,което е доста над 3 лева.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 дрт пр„

    12 1 Отговор
    айде сега чакайте цените по бензиностанциите на паднат
  • 6 Нах

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Турбо":

    Не ми обеснявай колко е в чужбина,защо не се поинтересуваш колко е марша след акциза.В България е повече от 100%.А за разлика в покупателната способност даже няма нужда да споменавам.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 още вдигнете леко цената на бензина

    2 1 Отговор
    абе още може да се завиши цената на бензина в бг то държава няма вие чакате някой да сваля цена кои ще е тоя?